Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza
iStock
 ČTK

Americká burzovní společnost Nasdaq převezme firmu Adenza, která se zaměřuje na software pro finanční podniky. Soukromé investiční společnosti Thoma Bravo za ni zaplatí 10,5 miliardy dolarů, v přepočtu 231 miliard korun, a to částečně v penězích a částečně v akciích. Pokud se dohodnutá transakce uskuteční podle plánu, bude podle listu The Wall Street Journal největší akvizicí v historii Nasdaqu.

Reklama

Očekává se, že dohoda pomůže urychlit růst Nasdaqu, který se v čele s generální ředitelkou Adenou Friedmanovou snaží diverzifikovat své podnikání, uvedla agentura Reuters. Friedmanová podle The Wall Street Journal usiluje o to, aby se společnost z obchodníka s cennými papíry, jehož příjem kolísá s objemy obchodů, změnila na technologicky orientovanou firmu se stabilnějšími příjmy.

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Světové akcie letos do konce května převážně rostly, nejvíce se dařilo technologickým společnostem. Německé a japonské indexy se dostaly na rekordní hodnoty. Naopak pokles zaznamenaly britské a čínské akcie. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Přečíst článek

Software pro banky a makléře

Nasdaq uvedl, že asi 14,5 procenta svých akcií v oběhu převede na vlastníky společnosti Adenza, kterou ovládá firma Thoma Bravo. Očekává se, že Adenza, která vyrábí software používaný bankami a makléři, letos dosáhne ročních tržeb kolem 590 milionů dolarů.

Akcie Nasdaqu před začátkem obchodování v New Yorku ztrácely téměř dvě procenta. Akciový trh jako celek mírně posiloval.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Týden tradera: Tradiční tanec kolem zadluženosti v USA děsí burziány

V uplynulém období technologické společnosti dál táhnuly americký akciový trh vzhůru, když zejména Microsoft v očekávání „boomu“ AI atakuje svoje historická maxima. Americký Nasdaq se nachází na nejvyšších úrovních od loňského srpna. Situace kolem jednání o dluhovém limitu USA se postupně zlepšuje. Prezident Biden zůstává optimistický ohledně dosažení dohody, ale trhy sledují především komentáře předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho k této otázce. A co se děje okolo akcií ČEZ?

Přečíst článek

Fed, ilustrační foto

Chytá inflace ve Spojených státech druhý dech? Ekonomika je silnější, než se čekalo

Celková inflace ve Spojených státech dosáhla svého maxima v červnu 2022 na 9,06 procenta. Od té chvíle stabilně klesala tempem v průměru 0,4 procenta měsíčně až do prosince, kdy činila 6,45 procenta. Letos v lednu proces dezinflace výrazně zpomalil a lednová inflace byla publikována na 6,41 procenta. Co stojí za tímto zpomalením? „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat,“ uvádí v komentáři analytik BHS Timur Barotov k situaci ve Spojených státech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele

Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele. Od Američanů je kupují Japonci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme