Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledají se „pokusní králíci“. Muskův Neuralink shání dobrovolníky, kterým vloží čip do mozku

Muskův Neuralink zahájí nábor pacientů, kterým vloží čip do mozku
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Neurotechnologický startup Neuralink oznámil, že získal povolení k zahájení náboru pacientů pro svou první klinickou studii na lidech. Firma vyvinula mozkový implantát, který má pomoci pacientům s těžkým ochrnutím ovládat vnější technologie pomocí nervových signálů.

Reklama

„Naším prvotním cílem našeho mozkového implantátu je poskytnout lidem možnost ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici pouze pomocí myšlenek," napsal Neuralink v příspěvku na blogu, v němž také oznámil, že zahájí nábor pacientů pro svou první klinickou studii na lidech, k níž dostal souhlas od Úřadu pro kontrolu potravin (FDA) a léčiv letos v květnu.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.

Čipy v mozku chce Musk už brzy testovat na lidech. Věří, že nevidomým vrátí zrak

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. S odvoláním na šéfa podniku Elona Muska o tom informovala agentura Reuters. Jednou z prvních funkcí, kterých Neuralink hodlá dosáhnout, je obnova zraku - podle Muska i u těch lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.

Přečíst článek

Pacienti, kteří se studie zúčastní, budou muset podstoupit invazivní operaci mozku. Neuralink vytváří mozkový implantát, který má pomoci lidem s těžkým ochrnutím ovládat vnější technologie pouze pomocí nervových signálů. To znamená, že pacienti s těžkými degenerativními onemocněními, jako je ALS, by nakonec mohli znovu získat schopnost komunikovat se svými blízkými pohybováním kurzorů a psaním na klávesnici pomocí mysli.

Společnost Neuralink je součástí nově vznikajícího odvětví rozhraní mozek-počítač (BCI), které se zaměřuje na systémy, jež dešifrují mozkové signály a převádějí je na příkazy pro externí technologie. Několik společností vyvinulo slibné systémy, které chtějí uvést na trh, ale Neuralink je v této oblasti asi nejznámějším, velkým dílem díky samotnému Muskovi, který je generálním ředitelem společností Tesla a SpaceX.

Do září se žádné jiné společnosti zabývající se BCI nepodařilo získat souhlas FDA ke klinické studii na lidech.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Muskova firma Neuralink implantovala mozkový čip prvnímu člověku

Muskova firma Neuralink už dloube lidem do hlavy. První člověk dostal mozkový čip

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme