Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sedm milionů korun za hodinu práce? Jde to, když stojíte jako právník proti Muskovi

Elon Musk hýbe světem
ČTK
 ČTK

Za to, že Elonovi Muskovi nebyla přiznána v hodnotě přes bilion korun, požadují právníci také rekordní odměnu. Chtějí ji v akciích Tesly.

Reklama

Právníci, kteří prosadili, aby šéf americké automobilky Tesla Elon Musk nedostal od firmy už dávno dohodnutou rekordní odměnu téměř 56 miliard dolarů (1,3 bilionu korun), teď za své právní služby žádají rekordní odměnu skoro šest miliard USD (140 miliard korun). Chtějí přitom, aby jim odměna byla přiznána v akciích Tesly, informovala v pátek americká média.

„Uvědomujeme si, že požadovaný poplatek je bezprecedentní, pokud jde o jeho absolutní výši,“ uvedly tři advokátní kanceláře v podání u soudu v americkém státě Delaware. Tam se případ vysoké odměny pro Muska coby spoluzakladatele Tesly projednával a na konci ledna tam i padl verdikt, podle něhož Musk nemá na tak vysokou odměnu nárok.

Miliardář Musk se chystá založit v Texasu vlastní školu

Musk plánuje vlastní školu za miliardy. Peníze na její výstavbu chce osvobodit od daně

Americký miliardář a šéf a zakladatel mnoha firem včetně Tesly či SpaceX Elon Musk se chystá založit v texaském Austinu vlastní školu. Agentura Bloomberg z jeho daňového přiznání vyčetla, že už na ni vyčlenil 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Nejbohatší muž na světě žádá o osvobození těchto prostředků od daně.

Přečíst článek

Požadovaný poplatek za právní služby znamená, že jedna hodina práce těchto právníků přijde na 288.888 dolarů (6,75 milionu korun). Musk jejich požadavek označil za zločinný. „Právníci, kteří neudělali nic jiného, než že poškodili Teslu, chtějí šest miliard dolarů,“ napsal Musk na síti X, kterou vlastní. Tesla ani Muskův právní zástupce na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovali.

Akcie se vrátí zpět Muskovi, Tesla bude profitovat

Pokud by právníci s požadavkem na tak vysokou odměnu uspěli, byla by dosavadní rekordní částka za právní služby jen zlomkem té nynější. Dosavadní rekord činí 688 milionů dolarů (16,1 miliardy korun) a je to částka, kterou jako odměnu dostali právníci v kauze americké energetické společnosti Enron, píše server CNBC. Enron kvůli účetním podvodům vyhlásil v prosinci 2001 tehdy největší bankrot v americkém podnikovém sektoru, a zaměstnal tak právníky na mnoho let. Odměna za právní služby při hromadných žalobách jim pak byla přiznána v roce 2008.

Musk shání peníze pro svou umělou inteligenci. Škemrá u asijských miliardářů

Elon Musk se opět staví do role vyzyvatele, tentokrát na poli umělé inteligence. Pro svojí firmu xAI zatím shání peníze, cíle má však nemalé. Poměřovat síly chce s lídrem trhu, společností OpenAI, která se těší štědré podpoře Microsoftu.

Přečíst článek

Tesla by zaplatila právníkům, kteří zastupovali akcionáře Richarda Tornettu. Ten zažaloval Muska v roce 2018 právě kvůli tomu, že měl Musk od Tesly slíbenou vysokou odměnu. Právníci se opírají o to, že Tesla z jejich verdiktu bude profitovat, protože se jí podle nich vrátí 266 milionů akcií Tesly, které by připadly Muskovi. V pátek se jedna akcie Tesly na burze prodávala zhruba za 202 dolarů, všech 266 milionů akcií tedy mělo tržní hodnotu 53,7 miliardy USD.

Soudkyně ve státě Delaware na konci ledna zrušila dohodu o vyplacení rekordní odměny 55,8 miliardy USD, kterou Tesla v roce 2018 uzavřela se svým ředitelem Elonem Muskem jako budoucím příjemcem této odměny. Schválení balíčku odměn správní radou automobilky bylo podle soudkyně Kathaleen McCormickové nesprávné a nespravedlivé vůči akcionářům.

Odměna Muskovi měla být vyplacena po částech při splnění stanovených cílů. Žaloba uváděla, že Tesla investory oklamala, protože naznačovala, že splnění stanovených cílů je velmi obtížné, zatímco ve skutečnosti to tak podle žaloby není. Mezi výkonnostními cíli, které bylo nutné splnit, je například určitá ziskovost firmy a cena jejích akcií na burze.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme