Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výstavba - informace o tématu

Rodinný dům, domek, solární panely

Stavba rodinného domku těžce podražila. Ze tří milionů na čtyři

Cena výstavby běžného rodinného domku za dva roky dramaticky stoupla. Navíc vzrostly ceny pozemků a také zdražují hypotéky. Už zřejmě nikdy nepůjde postavit rodinný domek tak relativně levně, jak to bylo možné ještě před dvěma lety, a to i na hypotéku. Důvodem je obecná inflace, růst mezd i zdražování energií a stavebních materiálů a pozemků. 

Přečíst článek
Plovoucí ostrov na řece Hudson navrhlo architektonické studio Haetherwick.

Brněnský Atelier Štěpán boduje i mezi architektonickými špičkami

Projekt novojičínské vily, který navrhlo brněnské architektonické studio Marka Štěpána, se dostal do výběru lifestylového magazínu Hype and Hyper jako jedna z deseti nejpovedenějších realizací posledních měsíců.

Přečíst článek
Výstavba bytů v Česku

Cesta z bytové krize? Vede přes rychlejší stavební řízení, míní čeští developeři

Přepracování stavebního zákona je jednou z priorit nové vlády. Po zefektivnění stavebního řízení volají i tuzemští developeři. Jen tak se vyřeší současná bytová krize a otázka nedostupného bydlení, odpovídají zástupci předních developerských společností v anketě Newstreamu.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Překvapení na realitním trhu. Staví se nejvíc bytů za dekádu

Za uplynulých 12 měsíců se rozestavělo 42 tisíc nových bytů. Tolik se stavělo naposledy v roce 2009, připomíná ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Přinese to očekávané ochlazení na trhu s nemovitostmi? Situace na hypotečním trhu by tomu mohla napomoci. 

Přečíst článek
Kamenolom, ilustrační foto

František Janáč: Stavět se bude dál pomalu, dráž, a ještě nebude z čeho

České stavebnictví je na tom na konci léta podobně jako český klubový fotbal. Chtěli jsme být už úplně někde jinde, ale místo toho padáme níž a níž.

Přečíst článek
Sídlo společnosti Koma Rent

Modulární architektura táhne. I tento obor ale bojuje s nedostatkem materiálu

Rychlost výstavby i variabilita jsou hlavní pozitiva takzvané modulární architektury. Budova navržená z modulů nově stojí i v Praze na Kutnohorské ulici.

Přečíst článek
Krtkodom, vizializace

O bydlení pod zemí je stále větší zájem. Krtkodom stojí už i v Malajsii

Domy zapuštěné do svahu nejsou žádnou novinkou. Už od pradávna lidé žili „pod zemí”. Stačí se podívat na město Kaymakli – Cappadocia v Turecku nebo do Brhlovce na Slovensku. Populární byla i takzvaná zemljanka. 

Přečíst článek
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj (ANO)

Nový stavební zákon definitivně prošel. Pomohly k tomu hlasy komunistů

Poslanci odhlasovali nový stavební zákon. Vládní novelu i přes veto senátu pomohly prosadit hlasy komunistů. Předpis míří k podpisu prezidenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi 👱‍♂️ Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích, které v Pásmu Gazy stále zadržuje palestinské teroristické hnutí Hamás. Informovala o tom agentura DPA.
Francouzská potravinářská firma Danone  završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.
Reklama
Reklama
Doporučujeme