Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sankce - informace o tématu

Polsko zakázalo vjezd ruským a běloruským kamionům. Kreml chystá odvetu

Polsko zakázalo vjezd ruským a běloruským kamionům. Kreml chystá odvetu

Polsko zavedlo nové omezení na hranicích s Běloruskem a od 1. června zakázalo vjezd kamionům s běloruskou a ruskou poznávací značkou, oznámil ministr vnitra Mariusz Kamiňski. Příslušné nařízení již vyšlo v úředním věstníku a dnes vstoupilo v platnost, uvedl polský rozhlas. Zákaz bude platit do odvolání.

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě.

Putinova válka přihrála zisky ruské Sberbance. Těží z odchodu konkurence

Největší ruská banka Sberbank měla v prvním čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů rekordní zisk 357,2 miliardy rublů (zhruba 97 miliard korun). Banka to uvedla ve svém sdělení a zároveň zlepšila prognózu návratu vlastního kapitálu na letošní rok.

Přečíst článek
mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem v prvním čtvrtletí opět prudce vzrostl. Sílí podezření z obcházení sankcí kvůli válce na Ukrajině prostřednictvím reexportu. Ačkoli hodnota vývozu zůstává relativně skromná, tempo růstu je ohromující. Například vývoz z Německa do Kyrgyzstánu se od ledna do března meziročně zvýšil o 949 procent na 170 milionů eur (čtyři miliardy korun), vývoz z Německa do Ruska ve stejném období o více než 47 procent klesl. Na vině byly právě přísné obchodní sankce uvalené Evropskou unií a dalšími západními zeměmi.

Přečíst článek
Kreml posvětil prodej továrny VW v Kaluze tamnímu obchodníku s auty

AKTUALIZOVÁNO: Definitivní konec továrny Škody v Rusku. Kreml posvětil prodej domácí firmě Avilon za miliardy

Ruská vládní komise schválila prodej hlavní továrny německé automobilky Volkswagen v Rusku. Agentuře TASS to řekl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Továrnu, která stojí v ruském městě Kaluga, koupí ruský prodejce automobilů Avilon. V Kaluze se montovaly rovněž vozy české automobilky Škoda Auto.

Přečíst článek
Plynová turbína

Sankcionované zboží se při cestě do postsovětských republik ztrácí v Rusku

Objem obchodů Evropské unie s Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Arménií raketově vzrostl po ruské invazi na Ukrajinu. Zdá se ovšem, že jde pouze o způsob, jak do Ruska dostat zboží, na které se vztahují sankce Západu. Zboží mířící do těchto postsovětských republik se totiž cestou přes Rusko záhadně „ztrácí“.

Přečíst článek
Pernod Ricard, druhý největší výrobce lihovin na světě ukončuje aktivity v Rusku.

Pernod Ricard to v Rusku balí. Firmu k tomu donutily protesty kvůli vodce Absolut

Druhý největší výrobce lihovin na světě ukončuje aktivity v Rusku. Francouzská firma Pernod Ricard se tak rozhodla poté, co se ve Švédsku objevily kontroverze ohledně jejího obnoveného vývozu vodky Absolut do Ruska.

Přečíst článek
Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku vyneslo bance trojnásobný zisk

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku jí vyneslo trojnásobný zisk

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se z Ruska stáhly stovky největších západních firem. Mnohé ale přes kritiku zůstaly s tím, že opustit tamní trh není jednoduché. Mezi nimi i rakouská Raiffeisenbank, které její podnikání ve státě „non grata“ vyneslo v prvním čtvrtletí stovky milionů eur zisku.

Přečíst článek
Brusel chystá kroky proti zemím, které umožňují Rusku obcházet sankce

Bič na země pomáhající Rusku. Brusel zpřísní kroky proti obcházení sankcí

Evropská unie diskutuje o novém sankčním mechanismu zaměřeném na nečlenské země, které podle ní dostatečně nebrání Rusku v obcházení sankcí. Podle agentury Bloomberg jde především o státy, které nedokážou vysvětlit výrazný nárůst objemu obchodu s klíčovými produkty či technologiemi.

Přečíst článek
Tvrdý dopad západních sankcí. Automobilový trh v Rusku se propadl na polovinu oproti době před invazí. (na snímku výroba ruského automobilu Lada Priora).

Tvrdý dopad sankcí. Automobilový trh v Rusku se propadl na polovinu oproti době před invazí

Rusko se potýká s propadem automobilového trhu. Prodej aut v dubnu oproti březnu sice výrazně stoupl, oproti stejnému období roku 2021, tedy době před ruskou invazí na Ukrajinu, je na polovině. Důvodem jsou sankce západního světa uvalené nejen na ruský autoprůmysl po začátku války.

Přečíst článek
Češi někde tankují litr nafty i pod třicet korun. A bude to i míň

Pračky špinavé ruské ropy jedou naplno. Češi tak tankují litr nafty i pod třicet korun

Nafta v Česku už stojí i 29,90 koruny za litr. A půjde ještě dolů. Obrovské zlevnění je ale podle ekonoma Lukáše Kovandy výsledkem toho, že do EU stále proudí ruská ropa, a to přes země typu Číny, Singapuru či Turecka, kterým se přezdívá „pračky špinavé ruské ropy“.

Přečíst článek
Česko zařadilo na národní sankční seznam moskevského patriarchu Kirilla. Kirilll má zákaz vstupu do ČR

Moskevský patriarcha Kirill nesmí do Česka. Od Fialovy vlády dostal ban

Patriarcha Kirill, světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev je první osobou, kterou česká vláda zařadila na vnitrostátní sankční seznam kvůli jeho podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve má zákaz vstupu do Česka. Pro moskevského patriarchu to znamená i zmrazení případného majetku v zemi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Britský král Karel III. 👑 se začátkem června ve Francii zúčastní oslav 80. výročí vylodění v Normandii. Oznámil to Buckinghamský palác. Půjde o první cestu britského monarchy do zahraničí poté, co oznámil, že má rakovinu. Očekává se, že na oslavy jednoho ze zlomových momentů druhé světové války přicestuje i americký prezident Joe Biden.
Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl meziročně o 5,4 procenta. Tempo růstu zrychlilo z 4,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ekonomiku podpořily vojenské výdaje a příznivý vývoj cen na ropy, vyplývá z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. 
Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 1️⃣2️⃣0️⃣ milionů eur (tři miliardy korun). 
Soud v Petrohradě dnes nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 4️⃣6️⃣3️⃣​​​​​​​ milionů eur (11,4 miliardy korun). Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Soud rozhodl v arbitrážním sporu, ve kterém figuruje jedna z dceřiných společnosti ruské plynárenské skupiny Gazprom. Italská banka rozhodnutí zatím nekomentovala.
Čeští zemědělci  odvolali protest, který se měl konat příští týden ve středu. Chtějí tak uklidnit situaci a snížit riziko, že by se při protestu mohlo něco stát. Nový termín protestní akce zatím nestanovili, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Doležal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) rozhodnutí ocenil, považuje ho za logické a odpovědné.
Pražská burza v týdnu podruhé v řadě 📈 posílila. V uplynulém týdnu stoupl index PX o 0,7 procenta na 1561,4 bodu. Nejvíce rostly akcie výrobce nápojů Kofola, největší oslabení zaznamenaly akcie Pilulky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX stoupl o dvě procenta.
Německá automobilka Volkswagen  ukončila rozhovory s francouzským konkurentem Renault o společném vývoji levné elektrické verze modelu Renault Twingo. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. 
Arbitrážní soud v Petrohradě  zakázal slovenské společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS. Soud tak vyhověl žádosti společnosti Gazprom Export, která je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.
Evropská unie uvalila sankce na čtyři 💻 mediální subjekty, které podle ní šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se týkají také ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta. 
Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána dnes vyzval země Evropské unie, aby se  inspirovaly Gruzií, jejíž parlament v úterý navzdory masovým protestům přijal kontroverzní zákon o zahraničních agentech. Balázs Orbán, který je politickým ředitelem v úřadu maďarského premiéra, to napsal na síti X.
Reklama
Reklama
Doporučujeme