Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sankce - informace o tématu

Ruský miliardář Volož se domáhá vyškrtnutí ze sankčního seznam EU

Ruský miliardář Volož odsoudil válku a chce pryč ze sankčního seznamu EU

Ruský miliardář a spoluzakladatel technologické společnosti Yandex Arkadij Volož požádal o vyškrtnutí ze sankčního seznamu Evropské unie. Na začátku srpna totiž odsoudil válku na Ukrajině, píše britský ekonomický deník Financial Times. O žádosti budou unijní úřady teprve jednat, výsledek však podle deníku zajímá mnoho bohatých Rusů, kteří jsou na unijním sankčním seznamu.

Přečíst článek
Raiffeisenbank

Raiffeisen vyčlení ruskou část byznysu do konce roku. Čelí kritice, že živí válku

Rakouská Raiffeisen Bank Internatinal (RBI) plánuje oddělit do konce letošního roku své ruské podnikání. Podle agentury Reuters to řekl šéf RBI Johann Strobl. Firma je největší západní bankou, která v Rusku působí i po vojenské invazi Moskvy na Ukrajinu, a Evropská centrální banka (ECB ) na ni naléhá, aby vysoce ziskové podnikání v zemi ukončila.

Přečíst článek

MMF věří ruské ekonomice víc než sama Moskva

Mezinárodní měnový fond věří ruské ekonomice víc než sama Moskva a čelí tak kritice, že se ve svých odhadech až příliš spoléhá na ruská statistická data, která mají být výrazně „cinknutá“, překroucená kremelskou propagandou.

Přečíst článek
Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE

Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot ve zbytku prázdnin porostou. Ale jen mírně

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Litr benzínu stojí nejvíc od letošního dubna. U nafty je to podobně. Důvodů pro to je víc. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusejí.

Přečíst článek
ruský tanker, greenpeace

Obchod s ropou čeká velký test jednoty Západu

Cena ruské ropy Urals tento týden poprvé překročila strop 60 dolarů za barel, který loni zavedly západní státy v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Podle analytiků je to první skutečný test, zda bude Západ schopen vynutit si dodržování jednoho z hlavních sankčních opatření proti Moskvě. Zvláště v situaci, kdy levnější ruskou ropu nakupuje ve velkém například Indie, kterou Spojené státy považují za svého spojence.

Přečíst článek
Bill Gates se 16. června 2023 v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

David Havrlant z J&T: Desetiletí globální ekonomické konvergence skončilo

Nárůst pomyslné vzdálenosti Číny od západních obchodních partnerů se viditelně propisuje do širšího makroekonomického rámce. Akcentování ideologicko-politického rozkolu přináší již nyní znatelné rozpojení ekonomické dynamiky, která může vyústit ve střednědobou ekonomickou divergenci. Proces asynchronizace se přitom rozvíjí v podmínkách nebývalé fluidity globálního kapitálu. Tím je situace nová a důsledky není snadné předvídat, zejména pokud bude přítomen zesilující Matoušův efekt.

Přečíst článek
Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek
Energetičtí obchodníci z Evropy stále čile nakupují v Rusku

Energetičtí obchodníci z Evropy stále čile nakupují v Rusku

Dva z největších světových nezávislých obchodníků s energií Vitol a Gunvor zůstávají významnými kupci rafinované ropy z Ruska. Obě firmy kupují ruskou ropu ve velkém i více než rok poté, co slíbily, že své obchody s Moskvou po invazi Ruska na Ukrajinu drasticky omezí. Analýza záznamů ruského celního úřadu o vývozu za čtyři měsíce letošního roku ukazuje, že obě firmy patřily mezi deset největších kupců rafinovaných produktů, jako je benzin a nafta, uvedl list Financial Times (FT).

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

EU zasadí další ránu Putinovi. Dalším balíkem opatření znemožní obcházení ruských sankcí

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na jedenáctém balíku sankcí proti Rusku, který má dále omezit jeho možnosti pokračovat v agresi vůči Ukrajině. Oznámilo to švédské předsednictví Rady EU.

Přečíst článek
Polsko zakázalo vjezd ruským a běloruským kamionům. Kreml chystá odvetu

Polsko zakázalo vjezd ruským a běloruským kamionům. Kreml chystá odvetu

Polsko zavedlo nové omezení na hranicích s Běloruskem a od 1. června zakázalo vjezd kamionům s běloruskou a ruskou poznávací značkou, oznámil ministr vnitra Mariusz Kamiňski. Příslušné nařízení již vyšlo v úředním věstníku a dnes vstoupilo v platnost, uvedl polský rozhlas. Zákaz bude platit do odvolání.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme