Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sankce - informace o tématu

Gazprom

Putin zmrzačil Gazprom. Ani dohoda s Čínou neobnoví jeho tržní sílu

Ruský prezident Vladimir Putin přecenil své možnosti, když se pokusil využít ruský státní plynárenský gigant Gazprom k tomu, aby dostal Evropu na kolena. A nyní jsou jeho snahy o posílení Gazpromu vydány na milost a nemilost Číně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Luxusní superjachty byly mezi prvními, které západní vlády zabavily ruským oligarchů po zavedení sankcí. Jenže jejich prodej je značně komplikovaný. A tak třeba malý ostrovní stát Antigua a Barbuda platí v přepočtu stovky tisíc korun týdně za údržbu jachty Alfa Nero (na hlavním snímku) dříve patřící fosfátovému králi Andreji Gurjevovi, aby nezplesnivěla a stala se nakonec neprodejnou, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
čerpací stanice (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Benzín už je zase za čtyřicet. A Kreml si libuje

Česko dováží nejvíce ruské ropy od roku 2010. Ruská ropa z Dálného východu už je přitom dražší než ropa Brent, i když sankce měly vést k tomu, že bude naopak levnější.

Přečíst článek
Další rána Abramovičovi. Americká komise pro cenné papíry si vyšlápla na jeho investičního poradce v USA

Abramovič dostal další ránu. V USA obvinili jeho investičního poradce

Ruský miliardář Roman Abramovič dlouhá léta investoval miliardy dolarů přes newyorskou poradenskou společnost Concord Management. Firma nyní čelí obvinění ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že tak činila bez jejího svolení, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
krystal gallia

Čínský export produktů z gallia a germania se kvůli sankcím zcela zastavil

Minulý měsíc se zcela zastavil čínský vývoz produktů z gallia a germania, uvedla agentura Reuters s odkazem na celní statistiky. V srpnu totiž začala v Číně platit přísnější regulace, která znesnadňuje export těchto dvou klíčových materiálů pro výrobu polovodičů.

Přečíst článek
Z firem ze znepřátelených zemí, které v Rusku stále působí, loni měla nejvyšší zisk rakouská banka Raiffeisen, a to dvě miliardy dolarů

Západní firmy, které stále podnikají v Rusku, se nedostanou ke svým miliardovým ziskům

Západní firmy, které podnikají v Rusku i po invazi jeho vojsk na Ukrajinu, mají v zemi miliardové zisky. Kreml ale brání zemím, které nepovažuje za přátelské, v přístupu k těmto penězům. Firmy ze zahraničí loni vykázaly v Rusku zisk asi 20 miliard dolarů (457,5 miliardy korun), z toho 18 miliard dolarů vydělaly firmy ze zemí, které nejsou považované za přátelské, uvedl britský list Financial Times s odvoláním na údaje Kyjevské ekonomické školy (KSE).

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Rusové obešli sankce, zaplavují světový trh pšenicí a přemýšlí, jak zvýšit její cenu

Rusko překonalo sankce a v rekordním množství zaplavuje světový trh pšenicí. Její cena se tak ve světě prudce propadá, navzdory omezení vývozu z Ukrajiny, takže Rusko hledá způsob, jak ji zase zvýšit.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Bilionové majetky ruských oligarchů proudí zpět do vlasti

Putinův tlak a evropské sankce jsou hnací silou zběsilých převodů majetku ruských miliardářů zpět do vlasti. Z Evropy už takhle do Ruska a jeho spřátelených zemí zpět „přiteklo“ přes 50 miliard dolarů. Oligarchům ubývá míst, kam mohou svůj majetek uložit, protože na mnohé z nich se vztahují sankce USA, Velké Británie nebo Evropy.

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Česko využívá stále více ruské ropy. Za pololetí jí dovezlo nejvíce od roku 2021. Od prosince přitom platí v EU zákaz dovozu ruské ropy, ale Česko a další země mají výjimku.

Přečíst článek
Amazon, ilustrační foto

Eurokomisaři představili nová pravidla pro šest technologických gigantů

Evropská komise zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Přečíst článek
Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska.

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska

Společnost Binance, která je největší kryptoměnovou burzou na světě, uvažuje o úplném odchodu z ruského trhu. S odvoláním na mluvčího podniku o tom informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Reklama

News box

Populární sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance zažalovaly americkou vládu. Cílem je 🛑 zablokovat zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Žaloba by podle AP mohla znamenat začátek vleklého právního sporu ohledně budoucnosti sítě TikTok ve Spojených státech.
Celosvětové zadlužení v letošním prvním čtvrtletí vzrostlo o zhruba 1,3 bilionu dolarů na rekordních 315 bilionů dolarů (asi 7️⃣,3️⃣ biliardy korun). Uvedl to podle agentury Reuters v dnešní zprávě Institut pro mezinárodní finance (IIF). Poměr celosvětového dluhu ke globálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 333 procent. Zaznamenal tak první nárůst po třech čtvrtletních poklesech za sebou.
Estonci budou mít možnost odevzdat svůj hlas ve volbách i za pomoci 📱 mobilního telefonu. Příslušnou změnu zákonů dnes podle agentury DPA schválil tamní parlament. Už dříve mohli obyvatelé 1,3milionové pobaltské země volit přes počítač.
Pražská burza dnes stejně jako v pondělí 📈 vzrostla. Index PX se zvýšil o 1,23 procenta na 1548,65 bodu. Víc než dvě procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes k euru i dolaru zakončila téměř beze změny.
Česká koruna dnes oproti pondělnímu závěru 📈 posílila k euru i dolaru shodně o haléř. K euru skončila na úrovni 25,01 koruny za euro a k dolaru na 23,20 koruny za dolar. Vyplývá to z informací uvedených k 17:00 na serveru Patria Online.
Rusko zvažuje, že  zruší zákaz vývozu benzinu. Uvádějí to zdroje agentury Reuters z řad ruských úředníků a vládní činitelé. Krok umožňuje fakt, že se rafinerie vracejí do normálního provozu a že zásoby pohonných hmot rostou. Rusko zavedlo částečný zákaz vývozu benzinu na šest měsíců od 1. března. 
Rusko letos v bývalé továrně japonské 🚗 automobilky Toyota Motor v Petrohradu zahájí výrobu luxusních vozů značky Aurus, které používá ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl to dnes podle agentury TASS prozatímní ruský vicepremiér Denis Manturov.
V departementu Drôme na jihu Francie četnictvo objevilo a zadrželo dodávku více než milionu tablet extáze. Zásilka drog o celkové hmotnosti 5️⃣4️⃣2️⃣ kilogramů by na černém trhu měla cenu zhruba deset milionů eur (250 milionů korun). Zadržená zásilka svým objemem odpovídá zhruba dvěma třetinám extáze zabavené ve Francii za celý rok 2022. 
Bělorusko zahájilo prověrku připravenosti své armády k nasazení 🚀 taktických jaderných zbraní, informovalo dnes podle agentury AFP ministerstvo obrany v Minsku. Bělorusko nedisponuje jaderným arzenálem, ale na jeho území během již více než dva roky trvající rusko-ukrajinské války rozmístilo své taktické jaderné zbraně Rusko. Dnešní oznámení Minsku přišlo poté, co v pondělí Moskva informovala, že takové cvičení chystá ruská armáda.
Slovenská policie dnes zaznamenala přes 1️⃣1️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ hrozeb pumovými útoky po celé zemi. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky. Odpoledne to uvedla policie, která dříve během dne informovala, že výhrůžky dostalo přes 200 škol.
Reklama
Reklama
Doporučujeme