Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sankce - informace o tématu

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí, severokorejský vůdce Kim Čong-un je známý jako silný kuřák..

Příliš drahé cigarety pro Kima. British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí

Společnost British American Tobacco (BAT) souhlasila se zaplacením více než 635 milionů dolarů (13,6 miliardy korun) americkým úřadům poté, co se její dceřiná firma v Singapuru BAT Marketing Singapore přiznala k porušení amerických sankcí prodejem tabákových výrobků Severní Koreji a bankovnímu podvodu. Jde o největší postih za porušení amerických sankcí proti Pchjongjangu, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Další problém pro švýcarské banky. USA vyšetřují Credit Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nová éra rusko-čínských vztahů. Si Ťin-pching má s Putinem jednat o obcházení západních sankcí

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Tsunami a havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 zásadně změnily požadavky na bezpečnost atomových zdrojů i daleko za hranicemi Japonska. Brutální destrukce ukrajinské energetiky, kterou se Putinova armáda snažila zlomit odpor houževnatého protivníka, mění pohled na bezpečnost v rámci celého odvětví. Proměna energetiky, a to nejenom na Ukrajině, směřuje k vyšší odolnosti proti hrozbám reálných i hybridních válek. Zkušenosti z poslední ukrajinské zimy budou studovat bezpečnostní analytici i byznysmeni, kteří chtějí zachytit nejnovější trendy, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek
Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun).

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 78 procent, letos čeká zotavení

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun). Letos banka očekává výrazné zotavení, podle šéfa podniku Germana Grefa by se měl zisk přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Přečíst článek
Ruskému automobilovému trhu v únoru 2023 nadále dominovala domácí automobilka Lada. Na snímku model Largus. Pokud vám připomíná Dacii Logan, není to náhoda.

Škoda v Rusku prodala v únoru jen tři stovky vozů. Celý ruský trh se propadl o tři pětiny

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v únoru meziročně propadl o 62,1 procenta na 41 851 vozů. Rychlost poklesu tak pouze nepatrně zpomalila z 63,1 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů podnikatelského sdružení AEB. Ruský automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Sankce Rusko až tak nebolí. A Čína na nich vydělává

Ekonomické sankce Rusko „až tak moc nezabolely,“ říká exministr financí USA. Čína, Indie, ale třeba i Turecko na nich navíc slušně vydělávají, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal, chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.

Putinova Pevnost Rusko nečekaně odolává sankcím, ale návrat k prosperitě je daleko

Ruská ekonomika v loňském roce prokázala nečekanou odolnost vůči rozsáhlým hospodářským sankcím ze strany západních zemi, návrat prosperity Ruska na úrovně z doby před začátkem války na Ukrajině ale může být podle analytiků velmi vzdálený. Analytici podle agentury Reuters mimo jiné upozorňují, že vládní výdaje v Rusku se více zaměřily na armádu, což bude mít časem negativní dopad na rozvoj civilní ekonomické infrastruktury.

Přečíst článek
Kreml v Moskvě

USA rozšíří sankční seznamy o další stovky Rusů, třeba o gubernátory

Spojené státy zřejmě tento týden uvalí nové sankce na asi 200 lidí a subjektů z Ruska, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené s věcí. Jde o součást balíku, který připravuje administrativa prezidenta Joea Bidena a který obsahuje také další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 460 milionů dolarů (10,25 miliardy korun).

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Mezinárodní měnový fond v lednu překvapil. Výrazně zlepšil svůj odhad letošního růstu ruské ekonomiky. Ano, růstu. Ruské hospodářství by podle něj mělo reálně přidat, byť mírně, konkrétně 0,3 procenta. Česko je na tom dle MMF jen o trochu lépe, vlastně takřka neznatelně, když jeho hospodářství má podle washingtonské instituce letos posílit o 0,5 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme