Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Japonsko - informace o tématu

Ukrajinský prezident Zelenskyj čínský mírový plán nezatracuje.

Zelenskyj jedná na summitu G7 v Japonsku, setkal se s indickým premiérem Módím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do japonského města Hirošima, aby na summitu skupiny G7 hledal podporu pro svou zemi nejen u lídrů sedmi bohatých ekonomik. Víkend mu skýtá příležitost apelovat i na země, jako jsou Indie nebo Brazílie, které se snaží k válce Ruska proti Ukrajině stavět neutrálně. Indický premiér Naréndra Módí podle médií při bilaterální schůzce slíbil, že Indie se bude zasazovat o ukončení konfliktu.

Přečíst článek

Dříve symbol levného šuntu. A teď je Čína poprvé největším světovým vývozcem aut

Přečíst článek

Největší ekonomiky světa G7 se budou radit, co s Ruskem a Čínou. Osobně přijede i Zelenskyj

Přečíst článek
Jack Ma na archivním snímku z roku 2019.

Návrat za katedru. Jack Ma, zakladatel Alibaby, bude působit na univerzitě v Tokiu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Přečíst článek
Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Japonská kosmická sonda se v úterý roztříštila při neúspěšném přistání na měsíčním povrchu. Spolu s ní spadl i kurs akcií společnosti ispace, které sonda patřila. Na letošní rok však plánují soukromé firmy přistání dalších tří sond na Měsíci. Za roky 2003 až 2006 by to pak celkem mělo být třináct sond připravených soukromými firmami. Měsíc zase získává pozornost jako možná základna pro let na Mars i jako potenciální zdroj nerostů pro Zemi.

Přečíst článek
Warren Buffett

Buffett vidí velký dlouhodobý investiční potenciál v Japonsku

Stanice CNBC přinesla exkluzivní rozhovor s Warren Buffettem a jeho zástupcem ve fondu Berkshire Hathaway Gregem Abelem. V dnešní rozbouřené a historicky ojedinělé době se vyplatí vždy naslouchat starým burzovním harcovníkům, kteří propluli nejednou burzovní bouří.

Přečíst článek
Pokus o první komerční přistání na Měsíci podle Tokia zřejmě selhal

Přistání první soukromé mise na Měsíci se nezdařilo

Dnešní pokus o první komerční přistání na Měsíci podle Tokia zřejmě selhal. Japonská společnost ispace ztratila s modulem Hakuto-R kontakt v předpokládané době dosednutí na měsíční povrch, informoval generální ředitel ispace, kterého citovala agentura Reuters. Hakuto-R kroužil na oběžné dráze kolem Měsíce od března a 2,3 metru vysoký modul měl přistát v kráteru Atlas v 18:40 SELČ.

Přečíst článek
Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny (na snímku Boeing 787 Dreamliner letecké společnosti All Nippon Airways)

Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny

Rychlí a pozorní cestovatelé mohli tento týden zakoupit letenky s japonskou leteckou společností All Nippon Airways v byznys třídě za méně než cenu třídy ekonomické. Letenky v první třídě pak byly k mání cenu „economy“. Aerolinka zatím ale nerozhodla, zda jsou takto levně vystavené letenky platné.

Přečíst článek
Sushi na pásech v restauracích, nazývaných kaitenzushi.

Soumrak japonské hi-tech tradice? Kvůli „sushi terorismu“ mizí z restaurací pohyblivé pásy s jídlem, vrací se číšníci

Po Japonsku se začala šířit virální videa, která ukazují, jak se někteří zákazníci oblíbených restaurací, v nichž si lidé vybírají sushi přímo z pohyblivých pásů bez čekání na číšníky, chovají k jídlu decentně řečeno nehygienicky. Velké japonské řetězce těchto restaurací zvaných kaitenzushi proto kvůli těmto „sushi teroristům“ začaly od používání hi-tech vymoženosti upouštět a vracet se k tradiční osobní obsluze, napsal deník The Guardian.

Přečíst článek
Saké v Japonsku ztrácí na popularitě, ale ve světě našlo nové fanoušky.

Japonci ztrácejí zájem, ale saké letí ve světě, kde má nové fanoušky

Spotřeba saké v Japonsku výrazně klesá, a to z mnoha důvodů. Patří k nim rostoucí rozmanitost výběru alkoholu a kopírování západní spotřebitelské kultury, říká japonský emigrant Genki Itó žijící ve Spojených státech. Zaměřuje se tam na dovoz a prodej tohoto alkoholického nápoje, který se vyrábí z fermentované rýže namočené ve vodě.

Přečíst článek
Šok pro Japonce. Inflaci mají nejvyšší inflaci za čtyři desítky let

Šok pro Japonce. Inflaci mají nejvyšší za čtyři desítky let

Míra inflace v Japonsku se v lednu vyšplhala na maximum za 41 let, podniky totiž přesouvaly zvýšené náklady na domácnosti. Spotřebitelské ceny bez zahrnutí čerstvých potravin se tak meziročně zvýšily o 4,2 procenta po prosincovém nárůstu o 4,0 procenta, oznámila japonská vláda. Ceny tak rostly nejrychleji od září 1981, kdy ropná krize na Blízkém východě vedla k prudkému zdražení paliv.

Přečíst článek
Toyota Motor Manufacturing Czech

Japonci už uvykli inflaci, teď chtějí vyšší mzdy. Honda i Toyota je zvyšují nejvíce za desítky let

Japonské automobilky Honda a Toyota zvyšují mzdy nejvíce za desítky let. Míra inflace, která se v posledních dvaceti letech na rozdíl od jiných vyspělých zemí držela v Japonsku v blízkosti nuly, je totiž v zemi v současné době nejvyšší za více než 40 let. O rozhodnutí obou automobilek informuje server BBC.

Přečíst článek
ilustrační foto

Japonsko poprvé v tomto století vyvezlo méně elektroniky, než dovezlo

Japonsko ve druhé polovině loňského roku podle vládních údajů vykázalo v zahraničním obchodě s elektronickými zařízeními schodek 81,2 miliardy jenů (asi 13,4 miliardy korun). Je to poprvé od roku 1998, kam sahají srovnatelné záznamy, kdy pololetní vývoz elektroniky z Japonska zaostal za dovozem. Informovala o tom agentura Kjódó. Za schodkem podle ní stojí klesající konkurenceschopnost japonských produktů a přesunování výrobních aktivit japonských podniků do zahraničí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž většinovým majitelem je bývalý americký prezident Donald Trump, ❌ ukončila spolupráci s auditorskou firmou BF Borgers, kterou v pátek americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z rozsáhlého podvodu. 
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům 💻 na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informace Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo. Číst více
Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Skupina Creative Dock , která se zaměřuje na budování digitálních firem, koupila stejně zaměřenou mnichovskou společnost Mantro Product Studio ze skupiny Mantro Group. Strategická akvizice má za cíl zejména umístění pozice Creative Docku v evropském regionu německy mluvících zemí ze strojírenství a energetiky Číst více
Zisk státního podniku Řízení letového provozu ČR 🛬 (ŘLP) loni meziročně vzrostl o téměř 82 procent na 320 milionů korun. To se podle generálního ředitele Jana Klase podařilo jak zvýšením výnosů, tak i přísným sledováním nákladů v důležitých oblastech. Celkové výnosy firmě stouply meziročně o 21 procent ze 3,6 miliardy předloni na téměř 4,4 miliardy korun. 
V Polsku už neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU proto ukončí řízení kvůli stavu vlády práva, kterému Varšava čelila více než šest let. Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. 
Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
Reklama
Reklama
Doporučujeme