Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energetická krize - informace o tématu

Zasněžování, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Zasněžování kopců je v dnešní situaci slušně řečeno zvěrstvo

Ještěd se nejspíš stane prvním tuzemským kopcem, který přivítá lyžaře. A to ještě ani nezačalo pořádně mrznout. Odstartovalo totiž zasněžování, které je kontroverzní v jakékoli době, ale v současnosti je již vyloženě absurdní. 

Přečíst článek

Dočkáme se paneláků bez emisí? Poslechněte si expertní pohled na realitní trh následující dekády

Přečíst článek
Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza v podcastu Realitní Club: Stát začal řešit drahou elektřinu, až když veřejné správě začalo téct do bot

Přečíst článek

Dopisy čtenářů: To bych vás chtěla vidět, až na vás vyskočí žák s mačetou

Nedávný komentář Dalibora Martínka s titulkem „Učitelé teď mají prázdniny. Ale peněz by chtěli čím dál více“ vzbudil velký ohlas mezi čtenáři. Proto přinášíme některé z reakcí. Příspěvky nejsou redakcí upravovány, v některých případech jsou však zkráceny.

Přečíst článek
Polský premiér Mateusz Morawiecki

USA posilují vliv ve střední Evropě. Polákům postaví jadernou elektrárnu, Česko s tendrem váhá

Polsko se rozhodlo rozšířit svou energetickou soustavu o jadernou elektrárnu. První tři z plánovaných šesti bloků postaví americká společnost Westinghouse, což je podle odborníků jasný vzkaz Rusku o mocenských vztazích ve střední Evropě.

Přečíst článek
Exxon Mobil

Ropný Exxon v zisku dotahuje Apple, zatímco řidiči dál draze tankují

Americký Exxon Mobil se ve třetím čtvrtletí přiblížil zisku nejhodnotnější společnosti na světě, firmy Apple. A není jediný z ropných gigantů, který hlásí obří zisky, což také solidně živí kritiku ze strany spotřebitelů, kteří musejí čelit obří inflaci.

Přečíst článek

Stát dá další miliardu na projekty snížení energií u veřejných budov

Více než miliarda korun poputuje na další projekty, v nichž se obce zaměřily zejména na energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie u veřejných budov. Dotace z Národního plánu obnovy schválila končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Podpora v řádu desítek milionů byla schválená i na nákup elektomobilů, pro ekologické výukové programy, výstavbu domovních čistíren, hospodaření se srážkovými vodami nebo projekty řešící odstranění nelegálních skládek, uvedlo tiskové oddělení ministerstva životního prostředí.

Přečíst článek
Rishi Sunak, nový britský premiér

První korekce chyb Trussové. Sunak znovu zavedl zákaz frakování, potěšil tím ekology

Nový britský premiér Rishi Sunak zvrátil rozhodnutí své předchůdkyně Liz Trussové a v Anglii znovu zavedl zákaz frakování, tedy hydraulického štěpení, které se využívá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek. Podle stanice BBC to oznámil premiérův úřad v Downing Street.

Přečíst článek

Češi šetří. Méně topí i svítí, alkoholu se ale nevzdali

Dvě třetiny Čechů na začátku topné sezony uvedly, že spoří na energiích, méně vytápějí a svítí. Mezi další reakce na rostoucí inflaci patří výrazné omezení návštěv restaurací. Obliba alkoholu ale neklesá, vyplynulo z průzkumu pro společnost Edenred.

Přečíst článek
solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Zelená úsporám je vynikající státní program. Můžete z něj získat sto padesát nebo dokonce i dvě stě tisíc korun na dotacích. Na solární panely, na tepelné čerpadlo. A nemusíte se o nic starat. Dotaci vyřídí firma, která systémy instaluje. Inzerátů na tyto služby je plný internet. Je to nyní skvělý byznys.

Přečíst článek
Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Cena plynu pro Evropu je šestkrát vyšší než pro americký trh

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí poprvé od června klesla pod 100 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii. Od srpnového maxima je cena nižší zhruba o 70 procent. Zemní plyn zlevňuje i ve Spojených státech, kde je přitom proti Evropě dlouhodobě výrazně levnější.

Přečíst článek
Spolkový kancléř Olaf Scholz

Německo uvolní na regulaci cen energií až 200 miliard eur

Německý hospodářský stabilizační fond bude mít na regulaci vysokých cen energií a na financování úlev až 200 miliard eur (takřka pět bilionů korun). Poslanci Spolkového sněmu v pátek souhlasili s vládním návrhem, aby si fond tyto peníze mohl vypůjčit. Kvůli tomu parlament povolil výjimku z takzvané dluhové brzdy, která brání přílišnému zadlužování země. Podporu z fondu budou mít i německé podniky, což některé evropské státy kritizují, neboť to podle nich německé firmy v konkurenci proti ostatním zvýhodní.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Chaos kolem windfall tax. Vláda ji chce zase až od roku 2023

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení ve sněmovně. Ještě ráno přitom vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok. Podle Jurečky se na tom dohodli v úterý večer lídři koaličních stran.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme