Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moody's: České banky čeká složité období

Eurobankovky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled ratingu bank šesti unijních zemí včetně České republiky ze stabilního na negativní. Poukázala přitom na dopady energetické krize a vysoké inflace, které oslabují evropské ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Reklama

Snížení výhledu se vedle České republiky týká i bankovních sektorů Německa, Itálie, Maďarska, Polska a Slovenska. Skupina zahrnuje ty země, které jsou podle Moody's nejvíce ohroženy růstem cen energií a případným zavedením přídělového systému. Výhled britských a rakouských bank zůstal stabilní.

„Očekáváme, že provozní podmínky se budou dál zhoršovat,” řekla Louise Welinová z Moody's. Ratingová agentura očekává zhoršení kvality bankovních úvěrů, zhoršení schopnosti vytvářet zisk a také horší přístup k financování. „Rostoucí ceny ovlivní úvěruschopnost řady podniků a domácností, což vyvolá nárůst problematických úvěrů,” dodala Welinová.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zisk bank není mimořádný, jen se rychle vrací na normál

Ziskovost bank není mimořádná, je nižší než kdykoli v období let 2008 až 2019. Pouze se mimořádně rychle vrací rychle do normálu, komentuje čerstvou statistiku České národní banky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V Německu vládní opatření na podporu ekonomiky plně nevyváží problémy, kterým čelí podniky a spotřebitelé, uvedla Moody's. „Německá ekonomika vstoupí do recese,” dodala ratingová agentura.

V případě Itálie agentura zmínila riziko stagflace, tedy růstu cen při současné stagnaci či jen slabém růstu výroby. Očekává, že tamní ekonomika v příštím roce neporoste, zatímco letos hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 2,7 procenta. „Rostoucí ceny sníží úvěruschopnost malých podniků a domácností a vytvoří nové problematické úvěry,” uvedla ratingová agentura k Itálii.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek

Co se týče Polska, Moody's má za to, že banky v příštím roce čeká až stagnace hospodářského růstu spolu s velkým nárůstem úrokových sazeb a inflace. To pak omezí růstové příležitosti.

Akcie evropských bank se před únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu pohybovaly na letošních maximech. Od té doby souhrnně klesly téměř o 25 procent.

Peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme