Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát dá další miliardu na projekty snížení energií u veřejných budov

Stát dá další miliardu na projekty snížení energií u veřejných budov
iStock
 ČTK

Více než miliarda korun poputuje na další projekty, v nichž se obce zaměřily zejména na energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie u veřejných budov. Dotace z Národního plánu obnovy schválila končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Podpora v řádu desítek milionů byla schválená i na nákup elektomobilů, pro ekologické výukové programy, výstavbu domovních čistíren, hospodaření se srážkovými vodami nebo projekty řešící odstranění nelegálních skládek, uvedlo tiskové oddělení ministerstva životního prostředí.

Reklama

Podle Hubáčkové jsou energetické úspory a obnovitelné zdroje jednou možností, jak výrazně snížit platby za energie a omezit dopady energetické krize, která je pro obce a obecní rozpočty velkým problémem. „Města čelí výzvám, jak zaplatit velký nárůst cen, a přitom co nejméně omezovat veřejné služby,” konstatovala ministryně.

Vedle nárůstu cen energií musí obce řešit i zdražování pohonných hmot. „I zde se nabízí možná úspora při využití dotace na nákup elektromobilu, který má mnohem nižší provozní náklady. Navíc nová auta jsou technologicky mnohem lépe vybavena než deset a více let stará auta, která slouží na mnohých úřadech,” uvedlo ministerstvo. Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman v této souvislosti uvedl, že u obcí jsou populární zejména vozy na alternativní pohon. „Dotace pro ně vyřizujeme už řadu let a s rostoucími cenami energií zájem o ně ještě stoupá,” doplnil Valdman.

S pomocí dotace si nové elektromobily pořídí například obce Babylon, Dolní Němčí nebo Bystrovany, vozy na alternativní pohon budou jezdit v technických službách nebo městských organizacích. Dotaci mimo jiné získá i město Dobruška, které uspělo s projektem rekonstrukce základní školy. Počítá se zateplením střechy, výměnou zdroje tepla, s novým stíněním, vzduchotechnikou, fotovoltaikou a dalšími podobnými opatřeními, které sníží energetickou náročnost budovy.

solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Zelená úsporám je vynikající státní program. Můžete z něj získat sto padesát nebo dokonce i dvě stě tisíc korun na dotacích. Na solární panely, na tepelné čerpadlo. A nemusíte se o nic starat. Dotaci vyřídí firma, která systémy instaluje. Inzerátů na tyto služby je plný internet. Je to nyní skvělý byznys.

Přečíst článek

Plyn, ilustrační foto

Dušan Janovský: Dilema bezohledného strávníka aneb S energií je nutno šetřit, ne ji dotovat

Současná situace na trhu s energiemi v Evropě připomíná situaci, kdy v restauraci kamarádi platí společný oběd dohromady rovným dílem. Kdo si objedná levné jídlo, chová se iracionálně, protože sice zaplatí hodně, ale dobře se nenají. Proto je racionální objednat pro sebe drahé jídlo, což nakonec učiní všichni. Podobně i v současné energetické situaci v Evropě mají státy možnost domluvit se na úsporách. To ale neudělají, protože racionální je partnery zradit a nákup plynu dotovat. Plyn tak budou dotovat všichni, žádný plyn ani elektřina navíc tím nevznikne – jen si státy vyprázdní rozpočty, míní programátor a analytik Dušan Janovský.

Přečíst článek

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Německo uvolní na regulaci cen energií až 200 miliard eur

Německý hospodářský stabilizační fond bude mít na regulaci vysokých cen energií a na financování úlev až 200 miliard eur (takřka pět bilionů korun). Poslanci Spolkového sněmu v pátek souhlasili s vládním návrhem, aby si fond tyto peníze mohl vypůjčit. Kvůli tomu parlament povolil výjimku z takzvané dluhové brzdy, která brání přílišnému zadlužování země. Podporu z fondu budou mít i německé podniky, což některé evropské státy kritizují, neboť to podle nich německé firmy v konkurenci proti ostatním zvýhodní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme