Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energetická krize - informace o tématu

Inflace v EU dál láme rekord. V ČR je sedmá nejvyšší v unii

Míra inflace v Evropské unii v říjnu vystoupila na 11,5 procenta a již devátý měsíc v řadě překonala předchozí rekord. Proti zářijové hodnotě se zvýšila o šest desetin procentního bodu. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V Česku tempo meziročního růstu cen proti září zpomalilo o 2,3 procentního bodu, s hodnotou 15,5 procenta však míra inflace zůstává nad průměrem a je sedmá nejvyšší v unii.

Přečíst článek
Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže

Brusel schválil českou podporu firmám zasaženým růstem cen energií

Evropská komise (EK) v úterý schválila pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur (30 miliard korun). 

Přečíst článek
Kaufland ve slovenském Prešově

Euro nebo koruna? Je to skoro jedno. Češi i Slováci čelí inflaci kolem 15 procent

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v říjnu zrychlilo na 14,9 procenta z 14,2 procenta v září, uvedl to slovenský statistický úřad. Inflace dosáhla nového maxima od června roku 2000, kdy přesáhla 15 procent. V Česku inflace v říjnu naopak zpomalila, byla ale mírně vyšší než na Slovensku.

Přečíst článek
Vladimír Hlavinka, šéf Tedomu

Rusko už plynovou válku fakticky prohrálo, říká Vladimír Hlavinka

Válka na Ukrajině mimo jiné připomněla, že decentrální energetika posiluje bezpečnost dodávek elektřiny a tepla. „Jednu velkou elektrárnu můžete vyřadit z provozu rychle, ale v případě decentrálních zdrojů byste se musel hodně snažit, abyste narušil celou síť,“ říká v rozhovoru pro Export.cz Vladimír Hlavinka, generální ředitel společnosti Tedom, která vyváží plynové kogenerační jednotky do více než 50 zemí světa.

Přečíst článek
E.ON

Energie od ledna zdraží také E.ON. Většina klientů bude na cenovém stropu

Dodávky elektřiny a plynu zdraží od nového roku také energetická společnost E.ON. Stejně jako u ostatních dodavatelů bude většina zákazníků platit zastropované ceny energií. Klienti s běžnou spotřebou si tak měsíčně připlatí asi 300 korun měsíčně.

Přečíst článek
Novostavba se soláry na střeše

S financováním zateplení fasády či pořízení solárů pomůže nový fond. Poskytne 54 miliard

Nový program Modernizačního fondu HOUSEnerg má podpořit opatření pro úspory energií v rodinných a bytových domech v Česku, k dispozici bude zhruba 54 miliard korun. Vláda ve středu program schválila, oznámil po jednání vicepremiér a pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Změnu už v říjnu podle ministerstva životního prostředí (MŽP) schválila Evropská investiční banka a peníze pro nový program jsou tak z evropské úrovně zajištěny.

Přečíst článek
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Vláda schválila cenové stropy pro výrobní ceny elektřiny

Vláda ve středu schválila zavedení tržního stropu pro výrobní ceny elektřiny. Částka nad stanovený strop bude podléhat odvodu, ze kterého chce kabinet financovat kompenzace za vysoké ceny energií. Cenové stropy se budou lišit podle jednotlivých výrobních technologií, odvodu nebudou podléhat výrobci s výkonem do jedné megawatthodiny. Opatření by podle návrhu mělo začít fungovat od letošního prosince.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

PRE zdraží elektřinu i plyn. Od ledna si Pražané připlatí nižší stovky korun měsíčně

Pražská energetika (PRE) od ledna příštího roku zdraží dodávky elektřiny a plynu. Většina zákazníků bude platit vládou zastropované ceny, proti současnosti si tak průměrná pražská domácnost připlatí nižší stovky korun měsíčně.

Přečíst článek
Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Fiala: EU nepřipustí vítězství nacionalismu nad solidaritou. Krizi čelíme společně

Státy EU podle premiéra Petra Fialy (ODS) považují za nepřijatelné, aby Německo jednostranně zvýhodnilo svůj průmysl. Podle kritiků by chystané uvolnění až 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun) na stabilizaci cen energií mohlo znevýhodnit ostatní země unie. Evropská komise nepřipustí to, aby některá země v rozporu s unijními pravidly zvýhodněným způsobem podporovala své podniky, řekl senátorům Fiala, když je ve čtvrtek informoval o závěrech říjnové Evropské rady.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu ✔️✔️✔️potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.
Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války to řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnili v hojném počtu politici například z vedení obou parlamentních komor. Historické události si na místě připomněli ale také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme