Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa je vše, co Putinovi zbylo. Dokažme mu, že se bez ní obejdeme, říká Bidenův muž

Ropa je vše, co Putinovi zbylo. Dokažme mu, že se bez ní obejdeme, říká Bidenův muž
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Putin zničil ruskou ekonomiku. Jediné, o co se ještě může opřít, je ropa, uvedl v rozhovoru pro CNBC Amos Hochstein, poradce amerického prezidenta Joea Bidena.

Reklama

Putinova válka na Ukrajině si vybírá svou daň na ruské ekonomice. Kreml se možná Západu za jeho ekonomické sankce vysmívá, ale čísla hovoří jasně. Ruská ekonomika letos podle odhadu ruské centrální banky klesne o 3,5 procenta. A k růstu se nevrátí ani v příštím roce.

Ještě loni bylo Rusko největším dodavatelem zemního plynu a ropných produktů do EU. Válka na Ukrajině ale vše změnila. „Navzdory dostupným těžebním a přepravním kapacitám Rusko od počátku roku 2022 snížilo své dodávky plynu do EU meziročně téměř o 50 procent,“ uvádí Mezinárodní energetická agentura.

„Plyn už do Evropy Rusko neprodá, takže mu zbývá jen ropa, z níž financuje tuto válku,“ uvedl Hochstein.

Elektřina, ilustrační foto

Brusel chystá dočasné omezení ceny plynu na hlavním obchodním uzlu

Evropská komise připravuje sadu opatření na snížení cen plynu včetně "dynamického" stropu pro obchodování v klíčovém virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF). Tento mechanismus by byl k dispozici do té doby, než se spustí nový cenový index pro obchodování se zkapalněným zemním plynem, což by mohlo být na jaře příštího roku. Vyplývá to z předběžného plánu unijní exekutivy.

Přečíst článek

Energetika je nyní ve světě problémem číslo jedna. Bohužel, nebo možná naštěstí?“ dodal Bidenův poradce s tím, že budoucnost energetiky je v obnovitelných zdrojích. Svět by se podle něj měl zbavit závislosti na ropě a plynu. 

Hochstein zároveň apeloval na to, aby státy v této oblasti začaly co nejrychleji jedat a vytvořily bezpečnější prostředí pro rozvoj nových technologií v energetice. Připomněl, že USA vydají v následujících letech na klimatické a energetické programy přes 370 miliard dolarů (devět bilionů korun). Vláda plánuje zavést či zvýšit podporu pro nákup elektromobilů či instalaci solárních panelů a větrných elektráren. V plánu jsou také daňové úlevy pro jadernou energetiku či technologie zachycování oxidu uhličitého. 

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Situace v českém průmyslu se v říjnu prudce zhoršila. Je nejhorší za dva a půl roku

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Informovala tom společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Přečíst článek
Větrné elektrárny

Válka na Ukrajině uspíšila přechod k obnovitelným zdrojům, státy hodlají investovat miliardy dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme