Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: EU nepřipustí vítězství nacionalismu nad solidaritou. Krizi čelíme společně

Petr Fiala, ODS
ČTK
 ČTK

Státy EU podle premiéra Petra Fialy (ODS) považují za nepřijatelné, aby Německo jednostranně zvýhodnilo svůj průmysl. Podle kritiků by chystané uvolnění až 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun) na stabilizaci cen energií mohlo znevýhodnit ostatní země unie. Evropská komise nepřipustí to, aby některá země v rozporu s unijními pravidly zvýhodněným způsobem podporovala své podniky, řekl senátorům Fiala, když je ve čtvrtek informoval o závěrech říjnové Evropské rady.

Reklama

„Země Evropské unie nepovažují za přijatelné, aby Německo šlo cestou nějaké jednostranné podpory. Evropská komise ústy předsedkyně Ursuly von der Leyenové jasně řekla, že v případě Německa a jakékoli jiné země bude EK dbát na dodržování pravidel a nepřipustí to, aby některá země mohla zvýhodněným způsobem podporovat svůj průmysl nebo svoje podniky," uvedl český premiér.

Fiala tak reagoval na obavy senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), podle něhož by německý plán dát prostřednictvím fondu ke stabilizaci cen energií na pomoc domácnostem a firmám mohl znamenat krach českých firem, které by nebyly konkurenceschopné. Fiala uvedl, že Česko se rozhodlo poskytnout na pomoc s růstem cen energií zhruba 200 miliard korun, což je maximum, co si stát může dovolit.

zleva: Marian Jurečka, Petr Fiala, Tomáš Czernin

Jana Havligerová: Koalice Spolu se lekla efektu studených radiátorů

Vládní koalice Spolu do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví. V prvním kole dokonce ani nehodlá doporučit voličům, kterému z uchazečů o funkci hlavy státu by měli dát svůj hlas. Favority má ale hned tři. V abecedním pořadí - senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Přečíst článek

Děláme dost a děláme to včas 

Česko proto podle premiéra usiluje o společné evropské řešení energetické krize. Fiala vyzdvihl unijní dohodu na dobrovolných společných nákupech plynu, což může zajistit jeho levnější cenu, nebo rozhodnutí připravit zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny. Odmítl interpretaci senátorky Jany Zwyrtek Hamplové (za NEZ), podle níž se státy EU dohodly pouze na tom, že se dohodnou. „Společné nákupy plynu by byly úžasné, kdyby nebyly dobrovolné, solidarita jako obecný princip v praxi nefunguje,” uvedla senátorka.

„Dohodli jsme se na konkrétních věcech, včetně dohody přípravy zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny,” uvedl Fiala. Podle premiéra to chce většina zemí EU, což přispělo ke snížení cen energií. Fiala připustil, že mezi odpůrce tohoto kroku patří Německo. „Jsem přesvědčen, že naše vláda dělá dost a dělá to včas,” uvedl premiér k výhradám senátora ANO Ladislava Václavce.

Vládní kroky v rámci EU podpořil naopak předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý). Vyzdvihl mimo jiné sankce proti Rusku i proti Íránu za dodávky zbraní, které jsou používány při ruské agresi vůči Ukrajině, stejně jako snižování ekonomické závislosti na Číně. Podle Fischera je na místě revize smluvních vztahů s Ruskem a Čínou.

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz

Lukáš Kovanda: Německo ustupuje, souhlasí s unijním stropem na plyn. Nejvyšší čas, varuje průmysl

Itálie, Španělsko a Polsko, klíčoví stoupenci zastropování cen plynu v EU, triumfují. Nakonec totiž „přetlačily“ klíčového odpůrce takého řešení, tedy Německo. Na bruselském jednání lídrů EU v noci na dnešek totiž nakonec došlo k shodě na dočasném řešení spočívajícím ve stanovení dynamického cenového pásma. To má zabraňovat největším cenovým výstřelkům v burzovní ceně plynu a de facto tak představuje strop. Kromě stropu by měl růst cen plynu omezit také další krok, na němž se lídři v Bruselu usnesli. Je jím společné celounijní nakupování plynu. Otázka je, zda není pozdě, varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme