Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Mol, čerpací stanice
ČTK
 ČTK

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Reklama

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí mimo jiné i v České republice a na Slovensku, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 109 procent na 290,6 miliardy forintů (17,5 miliardy korun), uvedla agentura MTI. Firmě pomohly zejména vysoké marže rafinerie, která dostává levnou ruskou ropu. Firma ve své výsledkové zprávě uvedla, že hospodaření ovlivnila regulace a také daň z mimořádných zisků.

„Zatímco makroekonomické podmínky se v ropném a plynárenském sektoru v prvních devíti měsících roku vyvíjely příznivě, nejistotu vrhá na odvětví vnější prostředí, hrozba recese, státní intervence a daně z mimořádných zisků,” uvedl generální ředitel Zsolt Hernádi. „Zdá se, že ekonomickou budoucnost Evropy rozhodnou evropské sankce,” dodal.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Sněmovna schválila windfall tax pro banky i energetické firmy. Bude vysoká

Na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. Dnes ji v takzvaném daňovém balíčku schválila sněmovna. Příjmy z daně mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Platit má po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Přečíst článek

Celkové provozní tržby se zvýšily o 78 procent na 2,89 bilionu forintů (173,8 miliardy korun). Firma výrazně více platí za suroviny a další materiál, celkové provozní výdaje se ale zvýšily méně než tržby, a sice o 69 procent. Provozní zisk pak firma zvýšila o 149 procent na 445 miliard forintů (26,8 miliardy korun).

Třetí čtvrtletí podle šéfa podniku ukázalo, že dodávky energií do regionu středovýchodní Evropy byly velmi napjaté. K zajištění energetické bezpečnosti ale podle něj bude potřeba disciplinovaný přístup k investicím, jak se bude firma zbavovat závislosti na energetických surovinách z Ruska a zároveň sledovat vývoj obnovitelných zdrojů.

Skupina MOL v České republice provozuje asi 300 čerpacích stanic značek MOL, Pap Oil a Slovnaft. Z hlediska jejich počtu je dvojkou na trhu.

Vzhledem k tomu, že MOL působí ve více zemích a s jeho akciemi se obchoduje i jinde než v Maďarsku, vykazuje účetnictví i v dolarech. Skupina zvýšila výhled tvorby hrubého provozního zisku na letošní rok do pásma 4,1 až 4,4 miliardy dolarů (až 110 miliard korun), zatímco dosud počítala s částkou asi 3,3 miliardy dolarů.

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Spojené státy byly vždy mekkou levného benzínu. Však je to citlivé politické téma, asi jako cena piva v Česku. Silný americký dolar a tradičně dražší palivo v Kalifornii ale znamená, že v Hollywoodu vyjde nyní litr benzínu i na více než 50 korun za litr. Pro Američany zvyklé na litr za zhruba desetikorunu jde o obrovský šok.

Přečíst článek

Evropská unie zavedla sérii sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Umožnila ale výjimku u dodávek ruské ropy do Maďarska, na Slovensko a do České republiky ropovodem Družba. Jediná maďarská rafinerie ve městě Százhalombatta u Dunaje blízko Budapešti tak nadále dostává ruskou ropu. MOL provozuje také rafinerie na Slovensku a v Chorvatsku.

maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko zavádí nové daně. Orbánovy dluhy zaplatí banky i letecké společnosti

Maďarsko uvalí novou daň z úroků, poplatků a provizí bank. Kromě bank vláda nově dodaní mimo jiné i energetické firmy, pojišťovny, letecké společnosti a maloobchodní řetězce. Podle agentury Reuters to oznámil nový ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy. Budapešť peníze potřebuje na snížení rozpočtového deficitu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme