Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energetická krize - informace o tématu

Aldi Nord, prodejna v Berlíně

A je to tady. První německý diskont kvůli drahým energiím zkrátí provozní dobu

Německý diskontní řetězec Aldi Nord ve snaze šetřit energií zkrátí otevírací dobu. Některé německé pobočky tak budou od listopadu zavírat už v osm večer místo v devět nebo v deset hodin. Firma to uvedla na Twitteru. Šetřit energií se snaží i jiní maloobchodní prodejci. Aldi Nord je první maloobchodní řetězec, který kvůli úsporám upraví provozní dobu. Opatření má být zatím v platnosti po letošní zimní sezonu.

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Už to začíná. Průmyslové podniky propouštějí první lidi. Přichází čas vlků

Přečíst článek

GALERIE: Krásné, nebo bizarní? Jedenáctka pozoruhodných budov světa, které využívají energii ze slunce

Přečíst článek

Výrobce tramvají hlásí zvýšení čistého zisku za rok 2021 o 5,5 milionu. Čistý obrat firmě ale klesl o 128 milionů

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Putinova noční můra. Cena plynu dramaticky klesá

Rychlé dodávky z alternativních zdrojů, německé zásobníky téměř plné a více než příhodná předpověď počasí. Zdá se, že Evropa přeci jen energetickou krizi zvládne.

Přečíst článek

Britové se bojí zimy. Místo nových iPhonů v panice skupují svetry a deky

Britové se připravují na tuhou zimu. Ve velkém kupují přikrývky a teplé oblečení. A před zábavní elektronikou dávají přednost energeticky úsporným domácím spotřebičům.

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Putin nabídl Evropě víc plynu. Berlín to odmítl

Rusko je ochotno dodat do Evropy během podzimu a zimy dodatečné objemy zemního plynu, a to nepoškozenou větví plynovodu Nord Stream, anebo přes Turecko, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Podle ruské agentury TASS dodal, že míč je nyní na straně Evropské unie. Agentura AP upozornila, že se návrh týká plynovodu Nord Stream 2, který vede po dně Baltského moře do Německa. Berlín nabídku šéfa Kremlu odmítl. Rusko podle něj zastavilo dodávky skrze Nord Stream 1 ve své politické hře. Německo také zpochybnilo, že by dodávky skrze Nord Stream 2 byly spolehlivější.

Přečíst článek
prezidentský summit V4 v Bratislavě

Green Deal dostal Evropu na kolena. Může za současnou energetickou krizi, řekl Zeman

Podstatným faktorem energetické krize, tedy cen energií, je takzvaný Green Deal. Český prezident Miloš Zeman to řekl po schůzce s kolegy ze zemí Visegrádské skupiny (V4), do které kromě Česka patří také Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Přečíst článek

Poláci budou za elektřinu platit polovinu toho, co Češi

Polská vláda dnes představila maximální ceny u dodávek elektřiny pro domácnosti, malé a střední podniky a sociální instituce, jako jsou například školy, sirotčince a nemocnice. U domácností by podle vlády měla od začátku prosince do konce příštího roku platit maximální cena 693 zlotých (zhruba 3500 korun) za megawatthodinu (MWh), u malých a středních podniků a sociálních institucí pak 785 zlotých za MWh, píší agentury Reuters a PAP.

Přečíst článek
vysoké účty

Dalibor Martínek: Život na spotu? To je štvanice dodavatelů, kteří sami běží o život

Žiju na spotu, bez fixace. Mladická nerozvážnost, která se nyní hrubě nevyplácí. Z člověka se stává štvanec. Před rokem byly zálohy za plyn 1500 korun měsíčně. Na jaře se zvedly na dva a půl tisíce. V červenci na čtyři a půl tisíce, nyní na osm a půl tisíce. Měsíčně.

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Lidí bez práce přibývá. Firmy si ale vlastní zaměstnance drží, co to jde

I v září pokračoval trend zvyšování počtu lidí bez práce. Nezaměstnanost podle statistik Úřadu práce ČR vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 3,5 procenta.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Extra daň vedle bank zaplatí i petrolejáři, těžaři a energetici

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv.

Přečíst článek
Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: EU je více otevřená stropu na plyn, ve výrobě elektřiny i obecně

Evropská komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň před europoslanci naznačila, že komise uvažuje také o obecnějším zastropování ceny plynu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpověď na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery, jako je Norsko.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ruská Černomořská flotila dál 📉 řídne, píší ukrajinská média po oznámení ukrajinského námořnictva o potopení ruské minolovky Kovrovec v noci na dnešek. Námořnictvo se zdrželo podrobností, podobně i ukrajinský generální štáb, který se o zničení lodi zmínil v situačním přehledu, a ukrajinské ministerstvo obrany poblahopřálo bojovníkům, kteří se postarali o „další špatný den Černomořské flotily“.
Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica také s verzí, že střelec  nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. 
Francie a Německo jsou hluboce  znepokojeny situací v Gruzii, kde parlament schválil kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce lidí. Podle agentury AFP to v dnes zveřejněném prohlášení uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Norma podle nich není v souladu s evropskými hodnotami.
Vrtulník, v němž letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl dnes  tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned uvedla podrobnosti o následcích nehody. Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.
Jádro by podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) mohlo do budoucna tvořit až 6️⃣0️⃣ procent energetického mixu ČR, v současné době je to 38 procent. Podmínkou je výstavba nových bloků jaderných elektráren, mohou být až čtyři. Jádro pak mají doplňovat hlavně obnovitelné zdroje, dočasně pak elektrárny spalující plyn. Ministr to dnes řekl v pořadu televize Nova Za pět minut 12.
Vietnamská komunistická strana nominovala na funkci prezidenta země současného ministra veřejné bezpečnosti 👴 To Lama. Informovala o tom agentura Reuters. V březnu se pouhý rok po nástupu do úřadu vzdal funkce prezident Vo Van Thuong. To Lam stál v čele ministerstva veřejné bezpečnosti i v roce 2017, kdy byl z Německa přes Slovensko unesen do vlasti vietnamský podnikatel.
Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Reklama
Reklama
Doporučujeme