Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dálnice - informace o tématu

ilustrační foto

Dálniční spojení s Polskem do konce roku 2025 má ještě šanci, pokud si ŘSD pospíší

Není třeba házet flintu do žita, dostavba D11 k Polsku se může do příštího roku stihnou. Tedy - pokud je vůle. Ředitelství silnic a dálnic má nyní tři možnosti.

Přečíst článek
Stavba ekoduktu na stavbě dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Češi staví rekordní množství dálnic. Dokončí je?

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let, dodal. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic.

Přečíst článek

Kladivo na přetížené kamiony. Kupka chystá "vylepšenou" silniční inspekci

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce přeměnit Centrum služeb pro silniční dopravu v silniční inspekci po vzoru Polska a dalších států. Inspekce by měla mít silnější pravomoci při kontrole nákladních vozidel, zejména kontrole přetížení a dodržování pravidelných přestávek. Zákon chce Kupka předložit příští rok na jaře, účinný by měl být od roku 2025, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ministr zdůraznil, že přeměna centra na inspekci nepřinese státu nové náklady, protože nebude znamenat nabírání nových státních zaměstnanců.

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

O jakémsi českém zájmu v rámci Evropské unie mluví politici rádi, napříč stranami. Jaký vlastně ten zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody, míní komentátor Newstreamu Dalibor Martínek.

Přečíst článek
Těžba písku roste

Stavby dálnic finišují a pískovny si mnou ruce. Stavební krize se jim vyhýbá

V současné době chřadnoucí stavebnicví, a na něj navázené obory, nyní drží nad vodou zejména velké investice do výstavby dálnic a železnic. Stavební aktivitu má ještě podpořit úprava liniového zákona, díky které bude možné u dopravních staveb, minimálně za 7,5 miliardy, přeskočit odvolací řízení. Navíc úřady budou muset vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předložil podklady, včetně posudku EIA. 

Přečíst článek
Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Republika zaspala. Železniční síť je nedostatečná, říká radní Hlaváček

Preferování dálničních sítí je krokem zpět. Na stole je významné posílení železniční sítě, protože kombinace vysokorychlostních tratí a příměstské dopravy je totiž tím nejúčinnějším způsobem, jak omezit individuální automobilovou dopravu. „Železniční doprava byla otloukánkem, a to se změní,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj.

Přečíst článek
Česko má zvláštní talent řešit nesmysly a podstatné věci nechat ležet

Dalibor Martínek: Česko má zvláštní talent řešit nesmysly a podstatné věci nechat ležet

Posledním „nesmyslem“, kterým se zabývá celá vážená česká Poslanecká sněmovna, je zrychlení jízdy na některých úsecích dálnic na sto padesát kilometrů. Ano, není důležitější otázka rozvoje Česka než rychlost jízdy po dálnicích. Druhou klíčovou normou, kterou poslanci schválili, je možnost sedmnáctiletých učit se řídit pod dohledem. Skoro to vypadá, že naše země skutečně nemá jiné téma, než je řízení aut.

Přečíst článek
Na dálnicích bude možné jezdit legálně až stopadesátkou

AKTUALIZOVÁNO: Piráti silnic, zbystřete. Na dálnicích bude možné jezdit legálně až stopadesátkou

Na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde o plošné zvýšení, týkat se to bude jen nových a modernizovaných úseků, kde to dovolí úřady. Zjednoduší se také systém trestných bodů pro řidiče. Místo nynějších pěti skupin trestných bodů budou jen tři kategorie. Některé pokuty se zvýší. Počítá s tím vládní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila sněmovna. Musí ji ještě projednat Senát a podepsat prezident

Přečíst článek
Skanska loni v Česku a Slovensku zvýšila čistý zisk o 21 procent

Skanska za loňský rok zvýšila v Česku a na Slovensku čistý zisk o 21 procent

Švédská stavební společnost Skanska v roce 2022 vykázala v České republice a na Slovensku čistý zisk 487,4 milionu korun, tedy meziročně o 21 procent více. Provozní výnosy společnosti se meziročně zvedly o 20,6 procenta na 9,1 miliardy korun.

Přečíst článek
Poplatky za dálnice zdražily na Slovensku a v Rakousku, od poloviny června pak zdraží také ve Slovinsku. Mýtné v Chorvatsku na léto také zdražuje.

Poplatky za dálnice cestou do Chorvatska zdraží. Podívejte se, jak

Vedle dovolených zdraží i cestování autem. Při jízdě do zahraničí musí řidiči počítat s mírným zdražením dálničních poplatků, například na Slovensku a v Rakousku, od poloviny června pak zdraží také ve Slovinsku. V jiných evropských zemích, kde fungují dálniční známky, řidiči zaplatí stejně jako loni. Vyplývá to ze stránek oficiálních prodejů vinět jednotlivých evropských zemí. V dalších zemích Evropy řidiči musí platit mýtné, které například v Chorvatsku na léto zdražuje.

Přečíst článek
Dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem, 22. prosince 2022, Ostrov na Chrudimsku.

Jan Šebesta: Návrh stavebního zákona je krokem zpět. Výstavbě dálnic ale pomůže

Už víc než rok pracuje současná vláda na novele stavebního zákona. Tu původně připravila minulá vláda Andreje Babiše. Nyní ji má na starost ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Rekodifikace zatím spíš vyvolala kritiku odborné veřejnosti. „Je to trošku krok zpátky, je to pravda. Na druhou stranu přináší rekodifikace digitalizaci, speciální úřad, který bude povolovat speciální stavby,“ přibližuje Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkému internetovému obchodu Amazon pokutu deset milionů eur 💶 (zhruba čtvrt miliardy korun) za nekalé obchodní praktiky. Amazon podle úřadu výrazně omezuje svobodu volby spotřebitelů. U řady produktů na svých italských webových stránkách totiž automaticky nastavuje volbu opakovaného nákupu místo nákupu jednorázového.
Česko má podle Indexu prosperity a finančního zdraví devátou nejvyšší společenskou solidaritu a důvěru v EU. K relativně dobrému výsledku přispěla ochota Čechů pomáhat. Podobného výsledku přitom dosáhlo Česko i v uplynulých letech. Integritu české společnosti naopak snižuje dlouhodobě nízká důvěra ve vládu a problém korupce. Ve zvládání korupce se Česko v evropské sedmadvacítce umístilo na 16. příčce. Index společně vytváří Česká spořitelna a datový portál Evropa v datech.
Americká prokuratura v úterý navrhla, aby zakladatel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao šel do vězení na 36 měsíců. Agentura Reuters připomíná, že podle pravidel americké komise pro vyměřování trestů (USSC), což je nezávislý soudní orgán zřízený Kongresem, mělo Zhaovi hrozit maximálně 18 měsíců vězení.
Francouzský maloobchodní řetězec Casino plánuje zrušit až 3267 pracovních míst. Propouštění je součástí transformačního plánu, jehož cílem je snížit dluh a zlepšit finanční situaci. Podnik, nad kterým převzalo kontrolu konsorcium firem kolem českého miliardáře Daniela Křetínského, má podle svých internetových stránek po celém světě 44 168 zaměstnanců. Číst více
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší 💪 za posledních 12 měsíců. V dubnu souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 2,8 bodu na 97 bodů. Vyšší byl naposledy loni v dubnu, a to o půl bodu. Roste důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o osm procent na 6,8 miliardy švédských korun (téměř 15 miliard korun). Výsledky podniku podpořily nižší materiálové náklady a vyšší objem prodeje, uvedla agentura Reuters.
Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník. Číst více
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru. Číst více
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Reklama
Reklama
Doporučujeme