Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český statistický úřad - informace o tématu

Peníze, ilustrační foto

Důvěra v českou ekonomiku roste, pomáhá zlepšující se situace v průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu podruhé v řadě zvýšila, tentokrát o dva body na 93,4 bodu. Optimističtější než v předchozím měsíci byli podnikatelé, naopak v případě spotřebitelů důvěra klesla, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra nižší, loni v srpnu činila 94,3 bodu.

Přečíst článek

Zemědělští výrobci už s cenami šlapou na brzdu. Spotřebitelům ale potraviny dál zdražují

Přečíst článek

Maloobchodní tržby klesly potřinácté v řadě, internetovým a zásilkovým obchodům o osm procent

Přečíst článek
Sklizeň a doprava obilí (ilustrační foto)

Úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita se letos sníží, uvedli statistici. Dařit se má řepce

Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun, uvedl ve svém prvním odhadu Český statistický úřad. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta. Statistici údaje o sklizni během léta ještě několikrát zpřesní.

Přečíst článek
Maloobchodní tržby v uplynulé vánoční sezoně meziročně vzrostly o 11,4 procenta.

Češi si Vánoce nenechali vzít, tržby vzrostly, zjistil Mastercard

Maloobchodní tržby v uplynulé vánoční sezoně meziročně vzrostly o 11,4 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti Mastercard, která sledovala nákupy v kamenných obchodech i na internetu od listopadu do 24. prosince 2022. Český statistický úřad zveřejní data o maloobchodních tržbách za prosinec 7. února. Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace 15,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od roku 1993.

Přečíst článek
Nákupy na Vánoce

Lukáš Kovanda: Vánoce 2022 budou nejdražší a nejchudší za dlouhá léta

Razantní propad životní úrovně a stále vysoká inflace jsou hlavními příčinami nepříliš veselé reality letošních vánočních svátků. Češi za ně zaplatí nejvíc v historii, ale zároveň nakoupí nejméně zboží za nejméně dekádu.

Přečíst článek
Výroba automobilů, ilustrační foto

V průmyslu to začíná haprovat. Automobilky zvolňují tempo

Výroba aut zůstává tahounem tuzemského průmyslu. Ten sice meziročně stále roste, meziměsíčně však růst výrazně zpomalil. A mírně klesl i počet lidí pracujících v průmyslu.

Přečíst článek
Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Dobré zprávy. Stavební výroba poskočila, staví se hlavně domy

Stavební výroba v říjnu rostla. Daří se zejména pozemnímu stavitelství. Staví se sice méně, ale za více peněz.

Přečíst článek
Supermarket Albert

Lukáš Kovanda: Češi utahují opasky. Ale ne tolik, jak se čekalo

Český statistický úřad zpřesnil svůj předběžný odhad výkonu české ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí. Ta podle něj meziročně rostla o 1,7 procenta, zatímco mezičtvrtletně ztratila 0,2 procenta. Jedná se tedy o dvojí zlepšení oproti předběžnému odhadu.

Přečíst článek
Sídlo ČSÚ v Praze na Skalce

Dalibor Martínek: Tvrdá čísla, která všichni známe. Počítá je 1500 lidí za dvě miliardy

Český statistický úřad vydal novou ročenku, tentokrát výroční. Po třiceti letech samostatné činnosti. Má ji i na webových stránkách. Je to téměř devět set stran zajímavého čtení, grafů a tabulek. Kdekdo se v tom rád rochní. Přiznávám, že i já.

Přečíst článek
Maloobchod, ilustrační foto

Recese zatím v Česku nehrozí. Hubené období je teprve před námi

Zpřesněný odhad růstu české ekonomiky nadále ukazuje, že hospodářství šlape. Firmy dále zvyšují investice, domácnostem ale meziročně klesají příjmy. A odborníci upozorňují, že hubené období je teprve před námi.

Přečíst článek
Důchodkyně

Vývoj životní úrovně důchodců rekordně předčí životní úroveň pracujících

Růst inflačně očištěného průměrného starobního důchodu letos historicky rekordně překoná růst průměrné hrubé mzdy, rovněž v očištění o inflaci. Rozdíl pravděpodobně dosáhne úrovně 14 procentních bodů.

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Růst inflace se skoro zastavil. Zůstává ale vysoká

Pokles cen pohonných hmot byl hlavním důvodem zpomalení růstu cen v srpnu. Naopak ceny spojené s bydlením rostou raketově vzhůru, vychází z dat Českého statistického úřadu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme