Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádní Rusové, luxusní reality tady kupují výhradně Češi, říká obchodník Jiří Kučera

Novostavba, ilustrační foto
Nick Amoscato / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 nst
nst

Kdo v Česku kupuje drahé nebo jinak řečeno luxusní bydlení, byty a domy? Rozhodně to nejsou hypotékáři, říká Jiří Kučera, generální ředitel společnosti Luxent, která se zabývá obchodováním právě v tomto realitním segmentu. Tak kdo to tedy je? Podle Kučery především lidé s hotovostí. Velmi často nepotřebují řešit akutní potřebu bydlení.

Reklama

„Buď jsou to lidé, kteří si nějakou nemovitost vybrali a chtějí ji mít, anebo lidé, kteří sice řeší potřebu bydlení, ale mají peníze," říká. Podle Kučery jde často finance získané formou dědictví nebo o rozchodem bohatých partnerů.

Jaký je poměr mezi Čechy a cizinci, kteří v Česku kupují dražší nemovitosti? Kučera vyvrací ustálenou představu, že by kupujícími byli z velké části nějací bohatí Rusové, kteří by v Česku schovávali peníze nebo dokonce sami sebe.„Jsou to z devadesáti devíti procent, možná dokonce ze sta, Češi,“ tvrdí . Je to prý letitý fakt. „Je pravdou, že tady byla skupina Rusů, tři čtyři roky dozadu, ale to už byla poslední výspa zájmu cizinců o český realitní trh.“

Jan Večerka: Za pár korun se může každý stát investorem do nemovitostí. Otevíráme dveře

Jan Večerka: Investovat do nemovitostí se dá i s pár korunami

Do nemovitostí může investovat každý, kdo má pár set volných korun a chce se do této perspektivní investiční branže pustit. Investice do nemovitostí totiž nejsou, jak si možná někdo představuje, žádná velká věda. V této oblasti je možné dosáhnout solidního zhodnocení vložených peněz i s poměrně malým vkladem.

Přečíst článek

Zájem cizinců se prý nasytil v devadesátých letech a počátkem milénia. V posledních letech jejich zájem prudce ochladl. Čas od času přijde do Luxentu poptávka od stávajících majitelů nemovitostí v Karlových Varech, jestli by prodávali jejich byt či dům. Ale už tento zájem je podle Kučery spíše nahodilý.

Firma se primárně zaměřuje na Prahu a okolí, ale věnuje se i „specifičtějším“ nemovitostem, což jsou rekreační nebo historické budovy. Zámky nebo tvrze jsou převážně ve Středních Čechách, na horách pak atraktivní volnočasové objekty. „Historickým budovám se věnujeme dlouhodobě,“ říká Kučera. Firma si v tomto segmentu vybudovala silné postavení. Už nemusí ani vyhledávat nové nemovitosti, zájemci o prodej se na ni sami obracejí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Huť František postavená ve stylu a způsobem původních lesních hutí se zachovala v původní podobě, stejně jako sklářská osada Na Kácku, jejíž je součástí.

Huť v obci Sázava si zahrála v Báječných letech. Teď ji nadace Vieweghů prodává

Přečíst článek
Rekonstruovaná kaple v severních Čechách je na prodej.

Je to malý zámek, majitelé tam jezdí jako na chalupu. Teď ho chtějí prodat za 23 milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme