Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Začala rekonstrukce bývalé továrny Oskara Schindlera, bude tam muzeum i byty

Budovy bývalé továrny Oskara Schindlera
ČTK
 ČTK

Nadační fond Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera buduje novou střechu na jednom z objektů bývalé Schindlerovy továrny v Brněnci. V budoucnu má v areálu vzniknout muzeum přeživších holokaustu. Na opravy přispěl i Pardubický kraj, uvedl manažer projektu Schindlerova archa Milan Šudoma.

Reklama

„Dotace nám dost výrazně pomůže. Práce už začaly, trochu nás zbrzdil sníh, ale už máme postavené lešení a odstranili jsme provizorní zastřešení. Bude se zabezpečovat pozednice, abychom na ní mohli postavit krovy a položit krytinu,“ uvedl Šudoma. Dalším krokem podle něj bude oprava fasády a vnitřních prostor, kde budou expozice.

Krajští zastupitelé v prosinci schválili na opravu střechy 1,2 milionu korun. „Schválili jsme příspěvek pro Nadační fond Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera. Je určen na opravu střechy jednopatrové budovy číslo popisné 23 s dřevěnou dekorativní lodžií sloužící jako ubytovna žen a později laboratoře textilky, která vymezuje prostranství shromaždiště,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Nadace chce v lednu podat žádost o stavební povolení na muzeum v bývalé tovární hale. Ta se již vyklízí a zajišťuje, aby stavební práce mohly začít co nejdříve. Rekonstruuje se také historická vstupní brána do areálu. Podle plánu by se muzeum přeživších holokaustu mělo otevřít v květnu 2025 k výročí konce druhé světové války. Postupně se budou také opravovat další budovy dřívější Schindlerovy továrny.

Polský podnikatel Rafal Brzoska

Polský podnikatel Brzoska chce v rámci obnovy Ukrajiny utratit 100 milionů eur

Polský podnikatel Rafal Brzoska se chystá investovat 100 milionů eur (asi 2,454 miliardy korun) na Ukrajině, uvedl polský list Rzeczpospolita, podle kterého se Brzoska do svého fondu chystá přilákat další polské firmy a také podnikatele z okolních zemí.

Přečíst článek

Vloni v září nadace vyhlásila mezinárodní soutěž na celkový návrh přeměny bývalého areálu továrny v Brněnci. Vizí soutěže Schindlerova archa je vytvořit důstojný památník přeživším a zachovat odkaz tábora Oskara Schindlera popisem a pokračováním historie rodiny Low-Beerů a textilní výroby v regionu. Součástí návrhu má být také komerční centrum včetně velkých dílen pro řemeslnou výrobu a bytová výstavba.

Areál čeká proměna

Nadace chce v areálu postavit takzvaný skleněný pavilon, který by měl sloužit zvláště vzdělávací činnosti. Některé další budovy čeká oprava. Z původního objektu, v němž dělníci spali, by měla vzniknout Schindlerova archa, v níž by se promítal film Stevena Spielberga Schindlerův seznam a další dokumenty či rozhovory s přímými účastníky. Další prostor by byl věnován rodině Löw-Beer, které továrna před válkou patřila a před časem ji znovu získala. Expozice se bude týkat také židovské historie v Československu. V areálu stojí rovněž takzvaná budova Němců, ve které sídlili němečtí vojáci, a objekt, kde měl Schindler kancelář. Část areálu by mohla být upravena na park.

Továrna v Brněnci byla založena jako papírna, poté sloužila jako přádelna vlny, ze které tehdejší majitel Izák Löw-Beer postupně vybudoval významnou textilku. Za války byla změněna na muniční továrnu a Brněnec se stal pobočným táborem koncentračního tábora Groß-Rosen. Do továrny přesunul německý podnikatel Oskar Schindler asi 1200 dělníků ze své smaltovny v Polsku, čímž jim zachránil život. Schindlera nicméně mnozí vnímají jako kontroverzní postavu, nikoli jen jako hrdinu a zachránce Židů. Byl také členem nacistické strany a německé vojenské rozvědky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka se přesune na Krym, čeká nás bitva o Černé moře

Těžiště války na Ukrajině bude v nadcházejícím roce Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře, uvedl v rozhovoru s časopisem The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro Ukrajinu je podle něj zásadní snížit počet ruských útoků z tohoto směru. Odmítl, že by Rusko momentálně vítězilo, a vyzval spojence k pokračování pomoci.

Přečíst článek

Po nacistickém přepadení Polska získal Schindler v Krakově bývalou židovskou smaltovnu, a protože to bylo levnější, najal do ní Židy z krakovského ghetta. Avšak ghetto bylo zlikvidováno a jeho obyvatelé byli buď zavražděni nebo deportováni do koncentračního tábora v Plaszowě. Když bylo rozhodnuto, že všichni vězni budou převezeni do Osvětimi, pomocí úplatků a kontaktů dosáhl Schindler toho, že nejen své zaměstnance, ale i jejich rodiny převezl do svého dalšího podniku, muniční továrny v Brněnci na Moravě. Před smrtí tak zachránil na 1200 polských Židů. Po válce neúspěšně podnikal a stal se nositelem mnoha ocenění. Zemřel v roce 1974 v Německu, pohřben je v Izraeli.

Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka. Když se dostala v roce 2004 do insolvence, koupila jej firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. V roce 2011 skončila v konkurzu, výroba byla zastavena a od té doby je areál opuštěný. Nadace jej odkoupila v roce 2018, některé budovy jsou památkově chráněné.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chata Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku

Hrabalova chata se po rekonstrukci znovu otevře, díky veřejnosti se vrátily některé předměty

Přečíst článek
Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme