Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Liberci chtějí dřevěnou bytovku. Architekti ji navrhli jako stavebnici

Dřevěný dům navrhli architekti ze studia Mjölk.
Se svolením Mjölk
Petra Jansová

Liberec, město skrze ateliér Sial historicky spjaté s progresivní architekturou, se může stát prvním v Česku, v jehož katastru bude stát výškový dům ze dřeva. A to přímo v centru města.

Reklama

Autory návrhu dřevostavby jsou liberečtí architekti z ateliéru Mjölk. Právě ti patří k nejvýraznějším tuzemským propagátorům dřevostaveb. První dům ze dřeva navrhli před 15 lety, od té doby jich mají na svém kontě celou řadu. Aktuálně například dokončení sídla firmy Kloboucká lesní.

A bytový dům v dolní části Liberce, známé jako Fügnerka, posouvá měřítka jejich návrhů ještě výš. V tom nejvyšším bodě totiž dům dosahuje 30 metrů, aspirujete tak na to se dostat mezi nejvyšší dřevostavby v Česku.

Na to, jak by mohl vypadat dřevěný dům v Liberci, se můžete podívat do následující galerie.

Nejvyšší dřevostava na světě měří 80 metrů

Zatímco ve světě jsou výškové stavby zcela běžné, ta nejvyšší s názvem Ascent MKE ve Spojených státech měří téměř 87 metrů a má pětadvacet podlaží, v tuzemsku kvůli požárním předpisům není možné stavět dřevěné domy vyšší než 12 metrů.

„Stavění ze dřeva je na Západě zcela běžné a velmi rozšířené. K nám se know-how dostalo s několikaletým zpožděním. Chybou tedy bylo nejenom zpoždění celého stavebního průmyslu, ale i konzervativnost klientského prostředí,“ dodává Jan Vondrák z ateliéru Mjölk.

Požární předpisy komplikují i zmiňovaný bytový dům v Liberci. I na tom už ale studio podle slov Vondráka pracuje. Projekt je momentálně ve fázi územního rozhodnutí. Většina dotčených stran už se k návrhu vyjádřila.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům, Radlický dřevák

Čtyři patra a skoro osmdesát bytů nabídne dřevěný bytový dům, který se chystá postavit společnost Skanska v pražských Radlicích. Dům dostane název Radlický Dřevák a vznikne jako součást projektu, který kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z obvykle užívaného materiálu. Podle Skansky půjde o největší dřevěný bytový dům v Česku.

Přečíst článek

A proč se rozhodli architekti využít právě v tomto projektu dřevo? „Rozhodující roli hrála především rychlost výstavby. Dřevo díky možnosti prefabrikace například významně zkracuje dobu záboru. Každá hodina omezení dopravy ve městě kvůli stavbě mimo jiné zatěžuje dopravu,“ dodává Vondrák.

Stavebnice pro velké kluky

Osmipatrová budova má nabídnout zhruba 80 bytových jednotek. V přízemí mají vzniknout obchody či restaurace. A zatímco parter budovy je z betonu, zbytek domu navrhli architekti ze dřeva. Konkrétně zhruba z 80 modulů, vyrobených z CLT panelů.

Výhodou modulů je, že hotové a v podstatě zařízené se převezou na místo stavby a jeřáb je během několika měsíců naskládá na sebe. „Vlastně to funguje jako taková stavebnice pro velké kluky,“ uzavírá Vondrák.

Martin Skalický, Chairman of Advisory Board Progresus Invest Holding

Martin Skalický: Období korekce je nejlepší pro investice. To se týká i nemovitostí

Martin Skalický stál před víc než patnácti lety u zrodu realitního fondu České spořitelny Reico a následně byl jeho dlouholetým ředitelem. Nyní je šéfem poradenského sboru investiční společnosti Progresus, která před dvěma lety koupila tradičního českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov a spřádá velké developerské plány. Chce být evropskou jedničkou v dřevostavbách. A také by ráda v Česku postavila první dřevěný mrakodrap.

Přečíst článek

Vysoké dřevostavby jsou trend

Dřevostavba až do nebe. Ve Švýcarsku roste nejvyšší pasivní dům světa

Tvůrci chystané unikátní budovy chtějí dokázat, že dřevo je přirozenou náhradou za beton.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Přečíst článek
Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme