Reklama

Těžký propad. Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let
Pixabay

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent. Meziroční propad zrychlil na 65 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o polovinu. Ačkoli rok 2021 byl z pohledu poskytnutých hypoték rekordní a meziroční propad je tak dán i vysokým srovnáním, v červnu byl objem poskytnutých hypoték o čtvrtinu nižší i ve srovnání s rokem 2020.

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

„Objem i počet poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně dále propadl, přitom červnová čísla bývala v minulých letech proti květnu obvykle silnější. Aktivita na hypotečním trhu tak dále zpomaluje. Vzhledem ke kombinaci vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel České národní banky, růstu obav z vývoje ekonomiky a vysokých cen nemovitostí není tento vývoj příliš překvapující,“ upozornil hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Nové hypotéky klesly o desítky procent

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték, tedy bez refinancování, v červnu klesl o 1,1 miliardy na 15,7 miliardy korun. Po dubnu jde o nejnižší objem za dva roky. Objem refinancovaných úvěrů činil v červnu 3,6 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se po květnovém růstu na 5300 snížil na 5000. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí přesahoval 7000 a loni 9500. Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v červnu zesílil, a to na 60 procent v případě objemu a 56 procent u počtu. V prvním pololetí byl objem i počet hypoték meziroční nižší o třetinu.

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Česko? Jeden z nejbouřlivějších trhů s bydlením na světě, tvrdí zahraniční analýza

Praskne nebo nepraskne u nás nemovitostní bublina? Podle analýzy agentury Bloomberg Economics je situace v naší zemi alarmující natolik, že bychom s prasknutím měli stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Přečíst článek

„Hypoteční trh v posledních měsících vzhledem k výši úrokových sazeb slábne. O to více však zaznamenáváme zájem klientů o menší úvěry na rekonstrukci či vylepšení energetické náročnosti vlastního bydlení, které mohou stavební spořitelny poskytovat s delší dobou splatnosti, než je možné u tradičního spotřebitelského úvěru,“ uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický.

Sazby rostou rok a čtvrt

Meziměsíční růst sazeb byl v červnu nepatrně silnější než v předchozích měsících, a pokračuje tak 16 měsíců v řadě. Nabídkové ceny hypoték se nyní pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Ilustrační foto

Cenová spirála u bytů nekončí. Česko je v tempu růstu cen premiantem Evropy

Ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Průměrná hypotéka v posledních měsících mírně klesá a v červnu byla 3,1 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky až o 7000 korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme