Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká bankovní asociace - informace o tématu

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2023 souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci loňského roku činila 9,889 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 983 miliard.

Přečíst článek

Mzdy porostou ve velkém. Jejich zvýšení plánuje v příštím roce 84 procent podniků

Přečíst článek
Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude lehce nad stagnací

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude stagnovat

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Hypoteční trh prý ožívá. Je to pravda? A co bude dál

Dalibor Martínek: Hypoteční trh prý ožívá. Je to pravda? A co bude dál

Množí se zprávy o oživování trhu s hypotékami. Prý už to začalo. Podle údajů bankovní asociace v květnu i v červnu konečně po roce rostl počet nových hypoték i jejich objem. Vypadá to jako světlo na konci tunelu. A to ještě od července povoluje jedna z regulací, výše splátky vzhledem k čistému příjmu už se nebude tolik hlídat. Znamená to, že žadatel může dosáhnout na víc peněz, teoreticky by to mohlo přilákat další zájemce: Červencové výsledky se dozvíme za pár týdnů.

Přečíst článek
Jan Juchelka střídá na postu prezidenta ČBA Tomáše Salomona

Salomona na postu prezidenta ČBA střídá Juchelka z Komerční banky

Prezidentem České bankovní asociace bude ředitel Komerční banky Jan Juchelka. Na postu střídá Tomáše Salomona, generálního ředitele České spořitelny.

Přečíst článek
Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese, věří bankovní asociace

Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce mírně poroste o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům. Inflace se letos v průměru dostane k 11 procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024. Vyplývá to z makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA)

Přečíst článek

Banky varují klienty, ať zaplatí včas. Některé platby lze poslat naposledy dnes

Největší problémy mohou nastat u plateb na stavební spoření nebo penzijní připojištění. Klienti tak mohou přijít o část státní podpory.

Přečíst článek
ČSOB a její bankomat

Víme o tom pár minut, poškodí to celou zemi. Banky kritizují mimořádné daně

Česká bankovní asociace (ČBA) se s aktuálním návrhem ministerstva financí na zavedení daně z mimořádných zisků seznámila teprve před několika minutami. Návrh v tuto chvíli analyzujeme. Už teď lze ale předpokládat, že mimořádné zdanění bude mít dopad na hodnocení České republiky investory. Stále platí, že banky nabízejí vládě konkrétní investice ve výši minimálně 50 miliard korun, uvádí ve zprávě Česká bankovní asociace (ČNB).

Přečíst článek
Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Těžký propad. Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent. Meziroční propad zrychlil na 65 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
exekuce

Češi své dluhy dobře splácí. Podíl splátek hypoték v prodlení je minimální

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v dubnu opět snížil. U hypoték klesl od začátku roku o 0,08 procentního bodu na rekordní minimum 0,66 procenta. U spotřebitelských úvěrů podíl klesl o 0,38 bodu na 4,29 procenta, u podniků o 0,19 bodu na 3,65 procenta. Uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA). Podle ní se na číslech ještě plně neodráží současný vývoj na trhu.

Přečíst článek
bankovní přepážka

České banky jsou stabilní, vyvracejí šeptandu ČNB a Česká bankovní asociace

Kvůli specifickému případu tuzemské pobočky ruské banky Sberbank se mezi populací šíří zvěsti, že by i jiné banky mohly mít problémy se zvýšeným zájmem o výběr vkladů. České banky jsou v dobré kondici, píší ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

Přečíst článek
Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru

Banky: Podíl problematických hypoték v lednu klesl na dvacetileté minimum

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, v Česku v lednu zůstal na nízkých úrovních. U hypoték klesl o 0,01 procentního bodu na 0,73 procenta, což je nejméně za 20 let. U spotřebitelských úvěrů zůstal na 4,67 procenta, u podniků stoupl o 0,01 procentního bodu na 3,85 procenta. Vyplývá to z analýzy České bankovní asociace. Lednová statistika nezachycuje ostrou fázi konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek
Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme