Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozsudek za obří podvod. Vietnamská realitní magnátka dostala trest smrti

Realitní magnátka Truong My Lan
ČTK
 ČTK

K trestu smrti byla ve Vietnamu odsouzena realitní magnátka Truong My Lan za podíl na bankovním podvodu ve výši 12,46 miliardy dolarů (295 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, pode níž se jednalo o největší finanční podvod v dějinách země.

Reklama

Soud v jihovietnamském Ho Či Minově Městě shledal 67letou šéfku developerské společnosti Van Thinh Phat Holdings Group (VTP) vinnou ze zpronevěry, úplatkářství a porušení bankovních pravidel.

Truong My Lan podle agentury Reuters prostřednictvím desítek zástupců fakticky ovládala banku SCB (Saigon Joint Stock Commercial Bank), z níž společně se svými komplici odčerpala 12,46 miliardy dolarů. Značné částky si Lan podle vyšetřovatelů přivlastnila tím, že sjednávala půjčky fiktivním společnostem. Usvědčena byla také z uplácení vládních úředníků, kteří měli ignorovat její aktivity.

Případ magnátky, zadržené v říjnu 2022, je podle tiskových agentur součástí pokračujícího protikorupčního tažení ve Vietnamu, které zasáhlo i do nejvyšších pater vietnamské politiky.

Rozsah podvodu, do něhož byla Truong My Lan zapletena, ale Vietnamce šokoval a zneklidnil i zahraniční investory. VTP patřila k nejbohatším realitním firmám, jejíž projekty zahrnovaly luxusní rezidenční budovy, kanceláře, hotely či nákupní centra.

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

Centrum saské metropole Drážďany

Byty nejsou hotely! Z centra Drážďan mohou brzy zmizet rekreační pronájmy

Nájemníci mají přednost před turisty, rozhodla saská vláda. Města budou moci zakázat krátkodobé pronájmy. Majitelé bytů v atraktivních částech měst se proti tomu bouří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme