Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezidentem Asociace nájemního bydlení zůstává na další dva roky Vítězslav Vala

Prezidentem Asociace nájemního bydlení byl opět zvolen Vítězslav Vala
Siko, užito se svolením
 nst
nst

Do čela Asociace nájemního bydlení byl opět zvolen stávající prezident Vítězslav Vala ze společnosti Luka Development. Prezidentem asociace bude další dva roky.

Reklama

„Pro mě osobně je to potvrzení, že asociace jde správným směrem. Rozšiřuje se nám členská základna, daří se nám zastupovat zájmy malých i velkých pronajímatelů, určovat trendy i připravovat legislativní změny. Je pro mě velkou výzvu dynamiku rozvoje asociace udržet,“ uvedl Vala.

Staronový prezident asociace stál za vybudováním projektu Luka Living v Praze 13. Zároveň je také ředitelem strategie a předsedou představenstva společnosti Siko koupelny a jedním ze zakládajících členů neziskové organizace Family Business Network, která si dává za cíl podporovat a rozvíjet středně velké a velké české rodinné firmy. Součástí neziskové organizace jsou kromě společnosti Siko také firmy Crocodille, Hopi, Kofola, NWT, Renomia, či Sulko.

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Nájemní bydlení je od doby, kdy před rokem zavedla Česká národní banka přísné regulace v poskytování hypoték, klíčové téma českého rezidenčního trhu. Jiným slovy, většina Čechů musela zapomenout na sen o vlastním bydlení a nájem se pro ně stal jedinou variantou. Do nájemního bydlení se proto pouští čím dál víc skupin či investorů. Například Česká spořitelna začala budovat své portfolio nájemních bytů. Taktéž pojišťovna Kooperativa, stejně jako spořitelna vlastněná rakouským kapitálem, začala nakupovat nájemní byty.

Přečíst článek

Nové členky prezidia

Členská schůze asociace zvolila také dvě nové členky prezidia, Hanu Formánkovou a Zuzanu Chudoba.

Formánková pracuje jako projektová manažerka developera CIB, který pronajímá byty například v pražské Libuši ve čtvrti Písnice nebo v Liberci v Rochlicích. Chudoba je zakladatelkou poradenské společnosti v oblasti nájemného bydlení BTR Consulting.

Asociace nájemního bydlení byla založena v roce 2020 a sdružuje 11 majitelů rezidenčních bytů v České republice, kteří vlastní více než 55 tisíc nájemních bytů po celé republice. Za cíl si dává podporovat rozvoj kvalitního nájemního bydlení v Česku a sdílet zkušeností členů s odbornou i laickou veřejností.

Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Moderní nájemní bydlení vypadá trochu jako v hotelu, říká Tomáš Kašpar, spoluzakladatel a viceprezident Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje vlastníky nájemních bytů, kterých nyní rychle přibývá.

Přečíst článek

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

V momentální nepříznivé finanční situaci vyjde žití v nájmu výhodněji než splácení hypotéky na vlastní bydlení. Více než polovina lidí žijících v nájmu by si přitom přála přestěhovat do vlastního, ale téměř v dvou třetinách případů si to nemohou finančně dovolit. Na pořízení bytu v Česku je průměrně potřeba téměř 15 ročních platů. Nedostupnost vlastního bydlení tak vede k nedobrovolnému nárůstu zájmu o bydlení v nájmu. Vyplývá to z průzkumu realizovaného Českou spořitelnou, Evropou v datech a Sociologickým ústavem Akademie věd ČR.

Přečíst článek

Byt, nájemníci

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. To ale bude stále hůře dostupné

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. V zemích, jako je Německo, Švýcarsko nebo Rakousko, které si jinak rádi Češi berou za příklad, přetrvává daleko nižší podíl populace bydlící ve vlastním bytě nebo domě. Nájemní bydlení je tam mnohem rozšířenější než v Česku. A nikomu to nepřipadá jako ekonomický nerozum. Jestliže tuto mentalitu Češi postupně přijmou za svoji také, usnadní jim to život. Navíc učiní věc v mnoha ohledech rozumnou i ryze z ekonomického hlediska.

Přečíst článek

Dění na realitním trhu sledujeme a pravidelně o něm infromujeme v Realitním Clubu 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme