Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvíce byty zdražují v Brně

Nejvíce byty zdražují v Brně
Profimedia
 ČTK

Průměrná cena staršího bytu o rozloze 80 metrů čtverečních ve velkém českém městě činila v loňském závěrečném čtvrtletí 71 094 korun za metr čtvereční. V mezičtvrtletním srovnání nejrychleji byty zdražovaly v Brně. Vyplývá to z analýzy realitní společnosti FérMakléři.cz.

Reklama

Průměrná cena staršího bytu o rozloze 80 metrů čtverečních ve velkém českém městě činila ve 4. čtvrtletí minulého roku 71 094 korun za metr čtvereční. To bylo mezičtvrtletně o dvě procenta více a meziročně o 210 korun. Mezičtvrtletně rostla cena o jednotky procent ve všech krajských městech s výjimkou Ústí nad Labem. V meziročním srovnání naopak klesly ceny v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni a Ústí nad Labem a vzrostly v Praze, Brně a Ostravě. Vyplývá to z analýzy realitní společnosti FérMakléři.cz.

V hlavním městě lze aktuálně koupit starší byt za 121 700 korun za metr čtvereční. Před třemi měsíci byly ceny v průměru o 2000 korun za metr čtvereční nižší. Na bytu o rozloze 80 metrů čtverečních, který se aktuálně v Praze prodává za 9,74 milionu korun, činí rozdíl v ceně přibližně 150 tisíc korun. Meziročně vzrostla cena staršího pražského bytu o procento.

Z naší analýzy vyplývá, že cenové dno se u starších bytů v Praze odehrálo už někdy v průběhu roku 2022. Trh teď čeká na postupné snižování sazeb hypoték, které už započalo prvním snížením sazeb ze strany České národní banky na konci roku 2023,“ uvedl Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Z údajů Swiss Life Hypoindexu vyplývá, že průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 procenta v lednu klesla o 117 korun na 22 472 korun. Proti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun. Ve srovnání s červnem 2022 je však stále téměř o 550 korun vyšší.

Hypoteční sazba klesla. Po roce a půl se dostala pod šest procent

Hypoteční sazba klesla. Po roce a půl se dostala pod šest procent

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Podle meziročního srovnání jsou v několika krajských městech ceny níže než v roce 2022. Například v Českých Budějovicích starší byty meziročně zlevnily o dvě procenta. Byt o 80 metrech čtverečních zde lze pořídit za přibližně 5,24 milionu korun, tedy zhruba o 92 tisíc korun méně než loni. Byty zlevnily meziročně o dvě procenta také v Hradci Králové. Nejvýrazněji meziročně poklesla cena v Ústí nad Labem, a to o 14 procent. V přepočtu však meziroční rozdíl v tomto městě činil asi 37 tisíc korun, což je podle analýzy důsledkem výrazně nižších cen v této lokalitě.

Mezičtvrtletní srovnání ukazuje rostoucí trend cen v jednotkách procent. Nejvíce byty zdražily v Brně, a to o šest procent. Následovala Olomouc s nárůstem o tři procenta. Praha s dalšími třemi krajskými městy zaznamenala dvouprocentní zdražení a Hradec Králové zdražil o procento. V Ústní nad Labem klesla mezičtvrtletně cena o procento.

Kunz v letošním roce zlevňování bytů na sekundárním trhu neočekává. Pro celý rok 2024 předpokládá pokračování trendu, který započal někdy ve druhé polovině roku 2023 a ceny budou pravděpodobně mírně růst v řádech jednotek procent, případně stagnovat.

Projekt Klamovka Park

Bydlení v Klamovka Parku: Lávkou rovnou z domu do parku, zelená střecha a nízké náklady

Bydlení v zeleni, a přitom v centru metropole nabídne nový developerský projekt Klamovka Park. Jak už sám název napovídá, nachází se přímo v jednom z největších pražských parků v žádané lokalitě Smíchova.

Přečíst článek

Sídliště, panelové domy

Ceny starších bytů mají v příštím roce pravděpodobně stagnovat

Ceny starších bytů budou v příštím roce pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent. Očekává se tak podobný vývoj jako ve druhé polovině letošního roku. Objem poskytnutých hypoték by měl mírně vzrůst, průměrné sazby by ale neměly klesnout pod čtyři procenta. Byty tak pro většinu lidí zůstanou hůře dostupné a poroste stále nedobrovolný zájem o nájemné bydlení. Ceny za pronájmy by proto v roce 2024 klesat neměly. Vyplývá to z predikcí odborníků z oblasti realit a bankovních úvěrů.

Přečíst článek

Proč by ceny bytů mohly v roce 2024 pozvolna růst

Petr Kozojed: Proč by ceny bytů mohly v příštím roce pozvolna růst

Koncem tohoto roku zaznívají na českém realitním trhu i optimistické prognózy, které očekávají růst cen rezidenčních nemovitostí. Jsou spojeny s optimismem, respektive s nadějí v lepší nemovitostní časy. Zaznívají přirozeně i opačné názory, které očekávají splasknutí realitní bubliny. Je na místě se zeptat, zda vůbec realitní rezidenční bublina existuje? Může být bublinou realitní trh v segmentu rezidenční výstavby, když víme, že na trhu chybí asi 20 tisíc bytů?

Přečíst článek

Vizualizace loftového bydlení s automobilovým miláčkem zaparkovaným vedle bytu - Vanguard

Autem až do obýváku? Proč ne, řekli si stavitelé loftů v pražských Modřanech

Bývalá továrna Microna na letecké přístroje v pražských Modřanech se mění na atypické bydlení. Developerská společnost PSN tu staví 150 loftů v industriálním stylu s řadou překvapivých vychytávek. Bude tu třeba autovýtah až do bytů v nejvyšších patrech nebo bazény na střeše či v suterénu. Náklady na realizaci projektu Vanguard přesáhnou podle vlastníka PSN Maxe Skaly jednu miliardu korun. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme