Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejenom New York. Milionové byty lze kryptoměnou koupit i v Praze

Bytové domy v projektu SoHo Holešovice vznikly podle projektu architektonického studia SoHo.
Se svolením Cresco
Petra Jansová

Zaplatit byt kryptoměnou lze v Miami, New Yorku, Dubaji a teď už i v pražských Holešovicích. Do zatím neprobádaných vod se nově pustila developerská skupina Cresco.

Reklama

Skupina Cresco, největší rezidenční developer na Slovensku, se rozhodla vyjít vstříc potenciálním klientům, od nynějška proto při prodeji bytů ve svých developerských projektech bude přijímat i kryptoměny.

„Zaznamenali jsme množící se dotazy klientů, zda a kdy plánujeme platby kryptoměnami přijímat,“ přibližuje Jan Štembera, vedoucí prodeje české pobočky Cresco Real Estate.

Novostavba, ilustrační foto

Ceny bytů začínají ve světě padat. Přidají se Praha a Brno?

Londýn, Sydney, Stockholm, Seattle a blízká hranice mezi USA a Kanadou. Tyto oblasti patří k nejpřehřátějším nemovitostním trhům světa. Ale situace se začíná měnit a na mnohých z nich již ceny domů a bytů začaly klesat. Někde dokonce o desítky procent. Jaká je situace v Praze a dalších českých městech?

Přečíst článek

Poptávka přicházela jak od rezidentů, tak i od zahraničních klientů.

„Určitě je to cesta k upevnění pozice kryptoměny v Česku. To, jak velký zájem o to bude, ale nedokážu vůbec odhadnout. Už i proto, že kryptoměnu zatím nevnímám jako platidlo, ale spíš jako spekulativní investiční nástroj,“ komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

I Štembera připouští, že platba kryptoměnami je pilotním projektem. „Uvidíme, zda o službu bude zájem. Ale jistý potenciál v ní vidíme,“ uzavírá.

Slovenský developer začal prodávat první holešovické byty

Společnost Cresco Real Estate na český trh vstoupila letos na jaře, kdy spustila projekt s názvem SO-HO Holešovice, jehož první etapa zahrnuje rekonstrukci někdejší budovy Tesly v Holešovicích.

Stavba by měla být dokončena během roku 2025, první obyvatelé by se mohli nastěhovat už o rok dříve. Po rekonstrukci zde vznikne 148 bytů, polovina z nich již našla svého majitele. „Zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po větších mezonetových bytech ve vrchních patrech a také po loftových bytech se zahradou v přízemí,“ přibližuje Aleš Svatoň, ředitel české pobočky společnosti Cresco.

Průměrná cena za metr čtvereční bytu v celém komplexu se pohybuje mezi 150 a 160 tisíci, přičemž loftové bydlení atakuje hranici dvou set tisíc za metr čtvereční. Jednotka se zahradou vyjde na zhruba 20 milionů korun.

Na to jak bude vypadat budova po rekonstrukci se můžete podívat do následující galerie.

V přízemí objektu dále vznikne promenáda s obchody, fitness a kavárnou. „Můžeme prozradit, že známá holešovická Toustárna zde nalezne novou adresu,“ upřesňuje Svatoň.

Další etapy, výstavba bytových domů na místě nynějšího parkoviště, by měly následovat. Aktuálně probíhají tendry na dodavatelskou firmu. O odložení v souvislosti se zdražováním materiálů a dalších vstupů zatím developer neuvažuje. 

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Přečíst článek
Ředitel a jednatel SYNER JUDr. Robert Špott, MBA

Třetina celkové roční stavební produkce vzniká v Praze a středních Čechách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme