Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice do retail parků a diskontu se osvědčila. Přinese i devět procent ročně

Retail park Topoľčany
Se svolením ZDR Investements
 nst
nst

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vsadila před šesti lety na menší retail parky a strategie se vyplatila. Investorům nabízí až devíti procentní zhodnocení.

Reklama

Frýdek-Místek, Kuřim, Rakovník nebo Komárno, ale také Vídeň nebo Pula. To jsou města, kde skupina ZDR Investments vlastní a spravuje retail parky. Nemají desítky obchodů, zpravidla jen jeden supermarket, drogerii a lékárnu a také pár menších prodejen s cenově dostupným zbožím.

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.
video

Zase se začne stavět. A ceny bytů letos opět porostou, shodují se experti

Nejistota ohledně stavebního zákona, růst cen nemovitostí a mírné oživení na realitním trhu. První letošní setkání Realitního Clubu Newstreamu se neslo v duchu predikcí. Na to jaký bude realitní trh v roce 2024 odpovídali zástupci soukromé i veřejné sféry, například Jan Kasl, předseda České komory architektů, Klára Dostálová, bývalá ministryně nebo Jiří Ochetz z J&T Real Estate.

Přečíst článek

„Právě toto aktivum jsme před šesti lety zhodnotili jako bezpečné, a to hned z několika důvodů. Tento segment v zásadě funguje za jakéhokoliv ekonomického počasí. Ani za horších časů o zákazníky nepřichází, naopak přibývají ti, kteří zboží za lepších časů kupovali v jiných než diskontních prodejnách,“ přibližuje jeden ze zakladatelů a spolumajitelů ZDR Investments Radek Hladký.

Strategie se firmě vyplatila a navzdory poklesu maloobchodních tržeb v loňském roce vykázala ZDR solidní výsledky ve všech třech svých fondech. Nemovitostní portfolio skupiny ZDR Investments čítá aktuálně 64 nemovitostí v pěti zemích v celkové hodnotě 13,3 miliardy korun.

„Našim investorům nabízíme především konzervativní investiční strategii, která má vyústit ve stabilní výnos. My asi nebudeme patřit k těm, kteří tu a tam doručí nějaký mimořádný výnos nad 10 procent, nabízíme především stabilitu,“ dodává Roman Latuske, další z trojice zakladatelů.

Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří, radí experti

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Více a smysluplně investovat je pro Čechy stále složité. Podle nedávného průzkumu Broker Consulting až 70 procent Čechů udává, že se v investicích neorientuje. Od letošního roku je na trhu navíc další možnost, Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má Čechy více motivovat k investicím a to hlavně na stáří. Jak nejlépe s DIP investovat a co je při investování na důchod klíčové, abyste se nedostali do patové situace, přibližují šéf společnosti Investika Petr Čížek a Martin Novák z Broker Consulting.

Přečíst článek

Fond kvalifikovaných investorů ZDR Investments SICAV se loni dostal na výkonnost 8,71 procenta v korunové třídě a 8,75 procenta v eurové. Retailový fond ZDR Investments Public SICAV, který je určený široké veřejnosti, zakončil rok 2023 se zhodnocením 6,7 procenta a během své čtyřleté existence přinesl svým akcionářům průměrný roční výnos 8,61 procenta. Třetí fond ZDR Investments Industrial SICAV, který se zaměřuje na příměstskou logistiku a lehkou výrobu z a loňský rok připsal svým akcionářům zhodnocení 7,61 procenta v korunové a 5,5 procenta v eurové třídě.

Vysoká inflace v posledních dvou letech vám skupině pomohla. „Korunové nájmy za poslední dva roky narostly o 25 procent, eurové o 10 procent. A ano, to samozřejmě výkonu pomohlo. Pomáhá to nejenom ocenění našich projektů, ale pozitivně ovlivňuje i cash flow.,“ uzavírá Hladký.

Partneři ZDR Investments (zleva) Roman Latuske, Radek Hladký a Zdeněk Prázdný

Latuske z fondů ZDR: Realitní fondy budou nadále dobrou volbou pro zhodnocení peněz

Inflace je sice obří, a ceny všeho rostou. Ale investice do nemovitostí se nadále vyplatí, říká Roman Latuske, partner v realitních fondech ZDR, které se soustředí na retailové parky a investovaly do nich již přes deset miliard korun. Když vložíte peníze do nemovitostního fondu, můžete díky inflačním doložkám stále počítat se solidním zhodnocením, říká Latuske.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme