Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zase se začne stavět. A ceny bytů letos opět porostou, shodují se experti

 nst
nst

Nejistota ohledně stavebního zákona, růst cen nemovitostí a mírné oživení na realitním trhu. První letošní setkání Realitního Clubu Newstreamu se neslo v duchu predikcí. Na to jaký bude realitní trh v roce 2024 odpovídali zástupci soukromé i veřejné sféry, například Jan Kasl, předseda České komory architektů, Klára Dostálová, bývalá ministryně nebo Jiří Ochetz z J&T Real Estate.

Reklama

„Letošní rok bude velmi komplikovaný, především co se týče procesů. Zatím není jasné, zda nový stavební zákon bude 1. července platit,“ upozorňuje předseda České komory architektů Jan Kasl.

S nejistotou k červenci vyhlíží i bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Dost možná bude muset být posunuta účinnost stavebního zákona, a to především kvůli digitalizaci,“ míní Dostálová a dodává: „Může se stát, že letošní rok bude pro stavební trh mírným zklamáním.“

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Doba vysokých úrokových sazeb a inflace zkomplikovala v sektoru nemovitostí všechno - od výstavby přes nájmy po financování. Přesto české domácnosti zvládly drahé hypotéky lépe, než se čekalo, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí se na trh dívá s větším optimismem. „Propad, který jsme na realitním trhu zažili loni, pro letošek neočekávám,“ říká Pácal. „Nabídka bytů se rozšíří, ceny ale nijak dramaticky neporostou,“ dodává. 

Rezidence Bella Vista v Praze 7

Nový stavební zákon. Spíš než úlevu přináší obavy, říká developer

Dlouho očekávaný a diskutovaný nový stavební zákon má zásadním způsobem transformovat a zefektivnit proces povolování staveb. Zatím však spíš vyvstávají otázky, zda bude nová legislativa příležitostí, či hrozbou, píše v komentáři pro Newstream Jan Řežáb, zakladatel a majitel skupiny JRD.

Přečíst článek

Mírné oživení trhu předpokládá také Jiří Ochetzt z J&T Real Estate. „Rok 2024 bude realitně realistický, český a drahý,“ popisuje. Realistický, protože tuzemští developeři opět nastartují odloženou výstavbu větších projektů. Drahý, protože omezená nabídka, způsobená jednak pozastavením výstavby v loňském roce a také zdlouhavými povolovacími procesy, požene ceny bytů opět nahoru.

A proč český? „Protože nejnovější barometr KMPG ukazuje, že 30 procent všech investic do nemovitostí patří Čechům,“ říká Ochetz s tím, že je to více než kdy předtím. 

A jak vidí vývoj ve stavebnictví například generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek, Roman Latuske ze ZDR Investments, Tereza Kouklová ze SFG Holding nebo Vít Soural z Fat Zone? Podívejte se, jak odpovídali v anketě Newstreamu. Video se spouští automaticky v úvodu tohoto článku.

Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Luděk Sekyra je jedním z největších českých developerů. V současnosti rozvíjí tři velká území v hlavním městě, na Smíchově, na Rohanském ostrově a na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově. Na všech těchto třech místech v jeho režii vyrůstají úplně nové městské čtvrti. Celkově jde o více než milion metrů čtverečních pozemků, které zcela mění svou tvář.

Přečíst článek

Panattoni Business Park Kladno se bude skládat ze dvou moderních hal o celkové velikosti 88 500 metr čtverčních.

Investoři dávají přednost logistickým parkům před byty

Nejenom hypoteční trh, vysoké úrokové sazby loni významně zasáhly i financování komerčních nemovitostí. Podle průzkumu KPMG Property Lending Barometer byl objem investic do realit v loňském roce nejmenší od krize v roce 2009.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme