Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další brněnský brownfield se promění. Nejprve tam ale nový majitel postaví ubytování nebo kanceláře

Průmyslový areál zhruba 1,5 kilometru od centra Brna přímo na nábřeží řeky Svitavy je poslední akvizicí UDI Group
Se svolením UDI Group
Petra Jansová

Brownfield v brněnské čtvrti Husovice projde v několika etapách zásadní proměnou. Nový majitel areálu chystá revitalizaci za tři miliardy korun. Kromě ubytování hotelového typu, obchodů či kanceláří, zde developer v případě, že začne platit nový brněnský územní plán, počítá i s výstavbou bytů.

Reklama

Průmyslový areál zhruba 1,5 kilometru od centra Brna přímo na nábřeží řeky Svitavy získala skupina UDI Group na začátku ledna. Cenu akvizice ovšem nechtěla komentovat.

Někdejší průmyslový areál, na němž se aktuálně nachází osm budov s různými funkcemi, se může podle platného územního plánu proměnit na kanceláře, retail, lehkou výrobu nebo ubytování hotelového typu. Podobnou výstavbu tady skupina i plánuje.

Na aktuální stav brownfieldu se můžete podívat do následující galerie.

Areál je nyní z větší části obsazen, je využíván pro kanceláře a lehkou výrobu, a provoz plánuje skupina i nadále. „Část prostor, která dnes není obsazena, ještě dočasně pronajmeme. Současně ale budeme připravovat projekt pro přestavbu areálu,“ přibližuje plány ředitelka strategie UDI group Marcela Fialková.

Brownfield nabídne moderní bydlení

Husovický brownfield, který se nachází ve velmi atraktivní lokalitě asi osm minut tramvají z centra Brna, chce skupina využít v budoucnu i pro výstavbu rezidenčního bydlení. 

„Pokud bude územní plán v místě přeschválen, což před časem iniciovalo město, pak by na našem pozemku mělo být možné stavět klasické bydlení. Nicméně v tuto chvíli pracujeme s ubytováním hotelového typu doplněným o služby, obchod a kanceláře,“ dodává Fialková s tím, že byty by developer převedl do připravovaného realitního fondu.

Areál bývalé Avie v pražských Letňanech na snímku z 12. srpna 2022. Skupina Odien plánuje v lokalitě postavit novou čtvrť se zhruba 7000 byty pro až 11.000 lidí

Stát dá tři miliardy na brownfieldy. Ale projekty si musí pospíšit

Skoro tři miliardy korun by měly pomoci obnově zanedbávaných a nevyužívaných nemovitostí, jako jsou třeba bývalé průmyslové areály. Státní fond podpory investic (SFPI) na to chce rozdělit evropské peníze z Národního plánu obnovy (NPO) v novém dotačním programu Brownfieldy. Peníze je nutno za přísnějších „zelených" kritérií vyčerpat rychle do poloviny roku 2026, uvedla ředitelka SFPI Hana Pejpalová. Program bude jako nařízení schvalovat ve středu vláda.

Přečíst článek

Na ubytování nebo bydlení se postupně mění celé okolí. Naproti přes řeku se nachází například brownfield po bývalé továrně Zbrojovka Brno, který bude také transformován na novou obytnou čtvrť.

Husovice jsou první akvizicí, kterou skupina UDI Group letos představila. Celkem však na nákupy nových pozemků a areálů pro letošní rok vyčlenila čtyři miliardy korun. Skupina v současnosti spolu s nejnovějším brněnským přírůstkem pracuje na 20 projektech jejichž hodnota je odhadována na 445 milionů eur, tedy asi 11,35 miliardy korun.

Panattoni Business Park Kladno se bude skládat ze dvou moderních hal o celkové velikosti 88 500 metrů čtverečních.

Pozemky zanedbané kladenské Poldovky se promění na moderní průmyslové centrum

Brownfield na pozemku bývalé Poldovky se dočká revitalizace. Nový majitel ho promění na průmyslový areál o velikosti téměř 90 tisíc metrů čtverečních. Udržitelné haly v nejvyšším standardu pro investora postaví společnost Panattoni. Investice přinese až 2000 nových pracovních pozic a pomůže s hospodářskou transformací v dané oblasti, uvedli zástupci investora.

Přečíst článek

Takto dopadla revitalizace uhelné elektrárny.

Slavná „artrocková“ elektrárna v Londýně se proměnila na byty, obchody a kanceláře

Do uhelné elektrárny Battersea v Londýně se vrátil život. Obchody v ní mají luxusní módní značky a vznikne tam campus Applu a také stovky bytů. Cena? Devět miliard liber (asi 261 miliard korun). Podívejte se ve fotogalerii na její radikální proměnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme