Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Zápas v bahně. Tak svět vidí ostrou kampaň Babiše a Pavla

Zápas v bahně. Tak svět vidí ostrou kampaň Babiše a Pavla
ČTK

Českou republiku čeká před druhým kolem prezidentských voleb za necelé dva týdny ostrá kampaň, shodují se média v zahraničí. Tvrdí také, že volební souboj mezi generálem ve výslužbě Petrem Pavlem a bývalým premiérem Andrejem Babišem není zápasem o zachování demokracie v zemi.

Reklama

O hrozícím „zápasu v bahně” před druhým kolem píše německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Babiš jako miliardář a lídr své strany ANO má v nadcházejících dvou týdnech veškeré možnosti pro razantnější kampaň,” uvedl FAZ. Všímá si, že slovní výpady Babiše proti Pavlovi se hned po oznámení výsledků prvního kola začaly točit kolem generálova výcviku u vojenské rozvědky v 80. letech. Český expremiér přitom sám čelí obvinění ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečnostní, připomíná list.

Další německý list Süddeutsche Zeitung přisuzuje větší šance na celkové vítězství Pavlovi, který podle něj v prvním kole získal více hlasů, než se očekávalo. Poukazuje také na to, že Pavlovi okamžitě po zveřejnění výsledků vyjádřili podporu tři neúspěšní kandidáti z prvního kola. O zostřené kampani před druhým kolem svědčí podle německého listu mimo jiné skutečnost, že se jejím tématem stala spolupráce kandidátů s komunistickými tajnými službami.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Jana Havligerová: Finalisté zahájili novou fázi kampaně. Přišel čas sundat náhubek

Je hotovo. Voliči v prvním kole podle předpokladů dali nejvíce hlasů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi, jejich zisky se nijak dramaticky neliší. Generál Pavel ale má teoreticky větší šanci, že se mu ve druhém kole podaří přetáhnout na svou stranu více příznivců. Podporu mu deklarovali jak Danuše Nerudová, tak i Pavel Fišer.  Neznamená to ovšem, že se k němu automaticky přelijí všechny hlasy, které exrektorka a senátor získali, upozorňuje komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek

Česká demokracie není v ohrožení

Za „razantní” označila Babišův vstup do kampaně před druhým kolem rakouská agentura APA. Poukazuje na billboardy, na nichž český expremiér voličům slibuje, že je „nezatáhne do války”, a vymezuje se proti Pavlovi coby armádnímu generálovi. Agentura cituje českého politického marketéra Jakuba Horáka, podle nějž válka na Ukrajině nahradila dřívější migranty jako téma, které má lidem především nahánět strach.

Zostření souboje o post českého prezidenta si všímá také britský deník The Guardian. Po „překvapivé porážce” z prvního kola k němu přispěl expremiér Babiš, který svého soupeře přirovnal k Vladimiru Putinovi. Kampani před druhým kolem hned zkraje ovládly „spory o komunistickou minulost země”, konstatuje The Guardian.

Politický diář Jany Havligerové: Finále prezidentské volby je za dveřmi, atmosféra houstne

Vláda bude deset dnů před druhým kolem prezidentské volby čelit vyslovení nedůvěry. Mimořádnou schůzi sněmovny si vyžádalo hnutí ANO. Že je to součást kampaně na podporu Babiše, šéfka frakce Schillerová důrazně odmítá. Samozřejmě. Bude to jen drtivá kritika Fialova kabinetu a pění oslavných ód na schopnosti a úspěchy vůdce hnutí. O návrhu programu schůze se při vyslovení důvěry či nedůvěry vládě nehlasuje. Je to předem prohraný pokus – vládní koalice má v dolní komoře většinu. Bude to ale mnohahodinová debata. A to se hodí.

Přečíst článek

Server Politico mírní obavy o osud české demokracie, které v souvislosti s volbou mezi Pavlem a Babišem vyjadřují někteří domácí i vnější pozorovatelé. „Nebojte se, česká demokracie bude v pořádku. Ať už druhé kolo dopadne jakkoliv, přesně takto vypadá živá demokratická politika v Evropě 21. století,” píše Politico.

Přestože je Babiš přirovnáván k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který je obviňován z autoritářství a upevňování vlastní moci, během svého premiérského mandátu český politik podobné sklony neprojevil a zaujímal relativně tvrdou pozici i vůči Rusku a Číně, dodalo v komentáři na webu Politico slovenský politolog Dalibor Roháč.

Babiš zaplavil Česko billboardy. Jeho prezidentské šance mírně rostou, hlásí sázkovky

Petr Pavel během včerejška podle tuzemských sázkových kanceláří mírně oslabil své šance na celkové vítězství v prezidentské volbě. Ty však nadále zůstávají velmi vysoké a Pavel představuje jasného favorita. Jeho rival Andrej Babiš si po včerejšku mírně polepšil.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme