Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš zaplavil Česko billboardy. Jeho prezidentské šance mírně rostou, hlásí sázkovky

Babiš zaplavil Česko billboardy. Jeho prezidentské šance mírně rostou, hlásí sázkovky
ČTK
Lukáš Kovanda

Petr Pavel během včerejška podle tuzemských sázkových kanceláří mírně oslabil své šance na celkové vítězství v prezidentské volbě. Ty však nadále zůstávají velmi vysoké a Pavel představuje jasného favorita. Jeho rival Andrej Babiš si po včerejšku mírně polepšil.

Reklama

Oba kandidáty čeká za necelých čtrnáct dní druhé kolo prezidentské volby.

Před prvním kolem se kurz bývalého vysokého představitele české armády a NATO Petra Pavla pohyboval u českých sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna, Sazkabet a Betano v rozmezí od 1,42:1 do 1,45:1, v průměru činil 1,435:1. Pravděpodobnost jeho vítězství v prezidentském klání se tedy podle sázkových expertů blížila hodnotě 70 procent.

David Ondráčka: Babiš obchoduje pro druhé kolo. A Pavel se nemůže jen usmívat pod vousy

První kolo voleb skončilo remízou Pavla a Babiše, ostatní kandidáti propadli. Babiš okamžitě ostře zaútočil, bez skrupulí spustil smršť lží a útoků, neštítí se ničeho, nemá dno. Bude chtít demotivovat voliče soupeře, aby volit nešli vůbec. A začal také obchodovat pro druhé kolo voleb.

Přečíst článek

Po prvním kole prezidentské volby měl v neděli ráno Pavel u daných sázkových kanceláří vypsané kurzy v rozmezí od 1,1:1 do 1,13:1, v průměru 1:12. Pravděpodobnost jeho celkového vítezství tedy stoupla o přibližně 20 procentních bodů a blížila se úrovni 90 procent. 

Podle kurzů vypsaných danými kancelářemi v pondělí ráno se Pavlovy šance pohybují spíše kolem 84 procent. Kurzy na jeho vítězství se pohybují v rozmezí od 1,14:1 po 1,17:1, průměrně činí 1,155:1. Například při sázce 1000 korun tak v případě Pavlova úspěchu za dva týdny lze potenciálně počítat s výhrou 1155 korun, v čistém tedy 155 korun. Včera to ale bylo jen 120 korun.

Buchtík, ředitel STEM

Šéf STEM Buchtík: Babiš přitvrdí. Jeho tým bude hledat skuliny a chyby

Andrej Babiš má v současnosti na Petra Pavla velkou ztrátu. Přestože by se všechno mohlo zdát být už jasné, nemusí tomu tak být, říká ředitel výzkumného ústavu STEM Martin Buchtík. Babiš podle něj bude muset jako vyzyvatel přitvrdit kampaň, snažit se od Pavla odehnat voliče jiných kandidátů. A někde poshánět další hlasy. Bude to mít těžké, ale podle Buchtíka bude Pavlův náskok stahovat. Zlikvidovat ho zcela se mu však nepovede.

Přečíst článek

Babiš ještě neřekl poslední slovo

Naopak šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš si dle průměrného kurzu čtyř zmíněných sázkových kanceláří v neděli ráno po volbách výrazně pohoršil, z 3,475:1 na 6,23:1. Jeho kurzy včera sázkové kanceláře vypsaly v rozpětí od 6:1 do 6,5:1, průměrně 6,23:1. Babišovy šance na celkové vítězství tak mezi předvečerem prvního kola voleb a nedělním ránem výrazně klesly, z úrovně pravděpodobnosti přes 25 procent na ani ne polovinu – k úrovni jen lehce nad hodnotou deseti procent.

V pondělí se však z úrovně kolem deseti procent mírně zvyšují na hodnotu zhruba šestnácti procent. Kurzy na Babišův triumf v pondělí uvedené sázkové kanceláře vypisují v rozmezí od 4,75:1 po 5,35:1, průměrně 5,075:1. Při vložení tisícikoruny tak sázkař v případě, že se Babiš stane prezidentem, získá potenciálně 5075 korun, v čistém tedy 4075 korun. Včera to ovšem bylo dokonce 5230 korun.  

Za včerejším růstem Babišových šancí, byť mírným, může být nedělní rychlé a masivní rozjetí billboardové kampaně pro druhé kolo voleb, jež se dočkala značného ohlasu třeba na sociálních sítích. Naopak Pavel o sobě v neděli tolik vědět nedával. To zjevně některé sázkaře a bookmakery přesvědčilo, že Babišovy šance na vítězství jsou o něco vyšší, než se zdálo bezprostředně po prvním kole voleb, a Pavlovy šance naopak nepatrně nižší.  

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Jana Havligerová: Finalisté zahájili novou fázi kampaně. Přišel čas sundat náhubek

Je hotovo. Voliči v prvním kole podle předpokladů dali nejvíce hlasů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi, jejich zisky se nijak dramaticky neliší. Generál Pavel ale má teoreticky větší šanci, že se mu ve druhém kole podaří přetáhnout na svou stranu více příznivců. Podporu mu deklarovali jak Danuše Nerudová, tak i Pavel Fišer.  Neznamená to ovšem, že se k němu automaticky přelijí všechny hlasy, které exrektorka a senátor získali, upozorňuje komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Protestní volební billboard

Dalibor Martínek: Půjde Babiš do vězení, nebo na Hrad? Češi na dotačního lotra sázejí miliony korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme