Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Padne rekord? Zájem o druhé, finálové kolo volby již nyní překračuje 60 procent

Lidé přicházejí do volební místnosti hlasovat ve druhém kole prezidentských voleb, 27. ledna 2023 Telč, Jihlavsko.
ČTK
 ČTK

Volební účast ve druhém kole prezidentských voleb se dvě hodiny před polednem pohybovala nejčastěji kolem 60 procent, a to napříč celou republikou. Podle volebních komisí bude celková účast zřejmě vyšší než v kole prvním. Ve stejnou dobu před dvěma týdny dosahovala účast 50 až 55 procent a celkově přišlo o budoucí hlavě státu hlasovat v prvním kole 68,24 procenta voličů, což bylo zatím nejvíc v prezidentských volbách. Hlasovat lze ještě do 14:00, pak se začnou sčítat hlasy. Jméno nového prezidenta, který vzejde z duelu mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, bude známé odpoledne.

Reklama

Také v první den závěrečného kola prezidentských voleb v Česku byl zájem voličů často vyšší než před dvěma týdny v úvodním kole hlasování o tom, kdo bude moci vystřídat Miloše Zemana v čele státu. V prvních hodinách po pátečním otevření volebních místností se k volebním urnám dostavilo místy až 30 procent voličů, k večeru pak asi polovina. Celková účast by tak mohla přesáhnout rekordních 70 procent.

Reklamu na Facebooku a Instagramu zacílil Petr Pavel na široké publikum, zatímco na skupinu úzce definovaných příjemců.

Pavel se na sítích snažil lovit hlasy všude, Babiš cílil na užší skupinu

Reklamu na sociálních sítích Facebook a Instagram v prvním týdnu před druhým kolem prezidentských voleb zacílil kandidát Petr Pavel na široké publikum a ve větším celkovém množství, zatímco druhý postupující Andrej Babiš svou reklamu cílil na skupinu úzce definovaných příjemců. Pavel se zaměřil i na internetu na regiony, kde se mu v první volbě tolik nedařilo, tedy na Ústecký či Moravskoslezský kraj, ale také na Olomoucko či Jihočeský kraj. Babiš zásadním způsobem posílil svou digitální přítomnost ve velkých regionech, jako jsou Středočeský či Jihomoravský kraj. Například na Prahu však cílil Pavel 19 procent placených postů, zatímco Babiš jen 5,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy vypracované Transparency International ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky. Data společnosti sbíraly od 13. do 20. ledna.

Přečíst článek

V předchozích dvou přímých prezidentských volbách o hlavě státu rozhodovalo ve finále 59,1 procenta voličů v roce 2013 a 66,6 procenta voličů v roce 2018.

On-line přenos z voleb sledujte zde

Mezi první voliče patřili podle očekávání oba kandidáti - někdejší představitel české armády a NATO Pavel a expremiér, předseda a poslanec ANO Babiš. Hlasovat byl také Babišův podporovatel a končící prezident Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedové parlamentních komor, stran a hnutí.

Velký zájem i v zahraničí 

Velký zájem je o prezidentské volby i v zahraničí, kde je možné hlasovat na ambasádách. Frontu si po otevření volební místnosti museli Češi vystát v Bruselu, Bratislavě, Berlíně, Paříži či Londýně.

Volební komise na Generálním konzulátu v New Yorku, USA

Češi v cizině už odvolili. Koš ve volební místnosti v New Yorku je plný Babiše

Voliči českého prezidenta v zahraničí se překonávají s účastí i ve druhém kole. Na zastupitelských úřadech už například odvolili ti, kdo žijí na americkém kontinentě. Ve Spojených státech amerických se volí na čtyřech místech v Kanadě na dvou. Podle ohlasů z volebních místností je mezi voliči prý cítit radostné napětí. Prohlédněte si naši fotogalerii z volební místnosti na newyorském Manhattanu.

Přečíst článek

Většina příchozích uvedla, že si přeje především změnu chování Pražského hradu. První kolo u Čechů v zahraničí vyhrál Pavel s nadpolovičním ziskem hlasů.

Prezidentských voleb se mohli zúčastnili i čeští vojáci na zahraničních misích. Nejvíc jich v současné době slouží na Slovensku, kde pro ně byla zřízena volební místnost přímo v místě nasazení. Podobnou možnost mají i v Litvě. Čeští vojáci působící na Sinaji se musejí přepravit na české velvyslanectví do Káhiry.

Vše o prezidentských volbách v Česku čtěte zde

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme