Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Vrátili jsme srdce na Hrad, popřála Nerudová Pavlovi. Přidali se Fiala, Čaputová, Zeman či šéfka Evropské komise

Danuše Nerudová označila Pavla za vítěze volby po sečtení ani ne pětiny okrsků
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Poražená kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová na Twitteru označila generála Petra Pavla za vítěze. Sečtena přitom byla v té chvíli teprve pětina okrsků. Přidávají se další osobnosti.

Reklama

Danuše Nerudová již oznámila, že generál Petr Pavel bude příštím českým prezidentem.

Sledujte výsledky on-line

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

VOLBY ON-LINE: Zelenskyj Pavla pozval na Ukrajinu. Pavel by chtěl jet na jaře

Novým prezidentem České republiky byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále přímé prezidentské volby pro něj podle konečných výsledků hlasovalo 3 358 926 lidí, tedy 58,32 procenta voličů. Svého soupeře, expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše porazil o 958 655 hlasů. V prvním kole měl Pavel přitom jen o necelých 23 tisíc hlasů více. Volební účast ve druhém kole dosáhla 70,25 procenta oprávněných voličů. Před pěti lety to bylo 66,6 procenta, v roce 2013 59 procent.

Přečíst článek

„Vrátili jsme srdce na Hrad! Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství a ještě jednou upřímně děkuji i těm z vás, kteří jste mou podporu v 1. kole přetavili v podporu Petra Pavla v kole druhém. Bez vás by to nešlo,“ uvedla na svém twitterovém účtu Nerudová, která v prvním kole letošní prezidentské volby 14 procent hlasů. Své podporovatele pak vyzvala, aby dali hlas právě generálu Pavlovi. A dokonce nabídla i spolupráci na mítincích či podporu svého štábu.

Po výtce, že jde o velmi brzká čísla, Nerudová odvětila, že je ekonomka a věří číslům.

Osobnosti gratulují Pavlovi

K Danuši Nerudové se postupně přidávají další osobnosti. Petru Pavlovi k vítězství popřál předseda vlády Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či ministři české vlády.

„Srdečne blahoželám Petru Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta. Spolu s Vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou. Teším sa na našu spoluprácu, spoločné stretnutia a + iniciatívy,“ uvedla na Twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Ke zvolení českým prezidentem Pavlovi pogratulovala prostřednictvím twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyeonvá. Ocenila také diplomatické zkušenosti někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO. „Vítám vaši věrnost našim evropským hodnotám. Vaše drahocenné zkušenosti v oblastech bezpečnosti, obrany a mezinárodních vztahů budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny," uvedla šéfka unijní exekutivy.

Reakci premiéra Petra Fialy čtěte zde

„Mám radost, že budeme mít slušného prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět! Srdečně gratuluji Petru Pavlovi,“ uvedl Pavel Fischer, který skončil v prvním kole čtvrtý a rovněž poté vyslovil podporu Pavlovi.

Reklamu na Facebooku a Instagramu zacílil Petr Pavel na široké publikum, zatímco na skupinu úzce definovaných příjemců.

Pavel se na sítích snažil lovit hlasy všude, Babiš cílil na užší skupinu

Reklamu na sociálních sítích Facebook a Instagram v prvním týdnu před druhým kolem prezidentských voleb zacílil kandidát Petr Pavel na široké publikum a ve větším celkovém množství, zatímco druhý postupující Andrej Babiš svou reklamu cílil na skupinu úzce definovaných příjemců. Pavel se zaměřil i na internetu na regiony, kde se mu v první volbě tolik nedařilo, tedy na Ústecký či Moravskoslezský kraj, ale také na Olomoucko či Jihočeský kraj. Babiš zásadním způsobem posílil svou digitální přítomnost ve velkých regionech, jako jsou Středočeský či Jihomoravský kraj. Například na Prahu však cílil Pavel 19 procent placených postů, zatímco Babiš jen 5,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy vypracované Transparency International ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky. Data společnosti sbíraly od 13. do 20. ledna.

Přečíst článek

„Matematika zohledňující průběh výsledků sčítání prvního kola hovoří jasně. Petr Pavel již nemůže prohrát,“ uvedl na Twitteru předseda Senátu Miloš Vystrčil. Pavlovi gratuloval a uvedl, že má z jeho vítězství radost.

„Mám radost, věřím, že tato změna pozitivně posune naši zemi a společnost kupředu,“ zhodnotil průběžný výsledek vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Blahopřeji Petru Pavlovi ke zvolení českým prezidentem. Oceňuji jeho velký podíl na vznikající hezké tradici: třetí porážka Andreje Babiše a jeho ANO v celostátních volbách za sebou: 2021 sněmovní volby, 2022 senátní volby, 2023 prezidentské volby. Pojďme to oslavit!“ napsal na Twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Predikce: Pavel dostane 58 procent

Nerudová tak učinila v reakci na dvojici projekcí, které Petra Pavla označily za vítěze. Podle projekcí agentury STEM pro stanici CNN Prima NEWS získá Petr Pavel 58 procent. A podobný výsledek očekává také projekce serveru Seznam zprávy.

Česká ambasáda v Abú Zabí, kde mohou volit Češi v SAE.

Český volič v Abú Zabí: Volební místnost je spíš obývák, chybí řada krajanů z Dubaje

Ve Spojených arabských emirátech není hlasovací místo ve městě s jednou z největších komunit krajanů v zahraničí – v Dubaji. Hlasovat se může pouze na velvyslanectví v hlavním městě Abú Zabí vzdáleném asi hodinu a půl jízdy autem. Kvůli tomu – a také neexistenci korespondenční volby – si řada Čechů v Dubaji hlasovací finále ostře sledovaného souboje mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem nechala ujít, píše zvláštní zpravodaj serveru newstream.cz Zdeněk Pečený, který v prvním kole volil v Londýně.

Přečíst článek

Petr Pavel (61)

  • český voják a vojenský diplomat, armádní generál Armády České republiky ve výslužbě
  • narozen 1. listopadu 1961 v Plané u Mariánských lázní
  • jeho otec Josef Pavel byl rovněž vojákem v tehdejší Československé lidové armádě, působil jako zpravodajec a dosáhl hodnosti plukovníka
  • v letech 1975 až 1979 studoval na Vojenském gymnáziu Jana Žižky z Trocnova v Opavě; po jeho absolvování pokračoval v letech 1979–1983 studiem na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Následně se v rozmezí let 1988 a 1991 vzdělával v postgraduálním kurzu organizovaném 26. oddělením Zpravodajské správy Generálního štábu pro pracovníky vojenské rozvědky pro práci v zahraničí a speciální úkoly (s krycím jménem Pávek a v prvním ročníku pod krytím Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně)
  • v roce 1983 podal přihlášku do Komunistické strany Československa a po dvouletém období kandidátství členství byl 13. února 1985 do strany přijat; poté se stal předsedou základní organizace KSČ
  • po sametové revoluci získal zahraniční vzdělání studijními pobyty ve Spojených státech (Defense Intelligence College v Bethesdě) a ve Spojeném království (štábní škola v Camberley a později Královská akademie obranných studií v Londýně), kde nakonec na King's College London v letech 2005–2006 vystudoval magisterský obor mezinárodní vztahy
  • v letech 2012 až 2015 byl náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky
  • mezi lety 2015 a 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO; stal se tak prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy, který nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance
  • kandidaturu na prezidenta České republiky ve volbách v roce 2023 oficiálně oznámil 6. září 2022. Se ziskem 35,40 procenta hlasů vyhrál první kolo voleb a postoupil do druhého kola, v němž porazil Andreje Babiše
  • podruhé ženatý; z prvního manželství s Hanou Pavlovou, s níž se oženil v srpnu 1986, má dva syny; po rozvodu v roce 2001 se podruhé oženil s podplukovnicí v záloze Evou Pavlovou. Spolu s ní vychovával oba své syny i její dceru Evu
  • mezi jeho zájmy patří cestování, lyžování, fotografie, knihy a motocykl Jawa 350, jenž se objevil i v jednom z jeho volebních klipů

Volební komise na Generálním konzulátu v New Yorku, USA

Češi v cizině už odvolili. Koš ve volební místnosti v New Yorku je plný Babiše

Voliči českého prezidenta v zahraničí se překonávají s účastí i ve druhém kole. Na zastupitelských úřadech už například odvolili ti, kdo žijí na americkém kontinentě. Ve Spojených státech amerických se volí na čtyřech místech v Kanadě na dvou. Podle ohlasů z volebních místností je mezi voliči prý cítit radostné napětí. Prohlédněte si naši fotogalerii z volební místnosti na newyorském Manhattanu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme