Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ANO má čtyři kandidáty na prezidenta – Schillerovou, Havlíčka či Vondráčka, prohlásil Babiš

Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Hnutí ANO má čtyři možné uchazeče o post prezidenta. V rozhovoru pro ČTK to řekl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Babiš chce sám své rozhodnutí o kandidatuře oznámit v druhé polovině října.

Reklama

Dříve expremiér hovořil konkrétně o termínu 28. října. "Možná dřív, někdy v druhé polovině října," řekl nyní ČTK. Rozhodovat podle něj budou soukromé důvody, nikoli aktuální volební průzkumy. 

Být ve vládě je důležitější než na Hradě

Pro ANO podle Babiše není prezidentská kandidatura až tak důležitá jako návrat do vlády. Domnívá se ale, že opoziční hnutí někoho do volby vyšle. Má podle něj už čtyři kandidáty.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Česko podle Babiše: ANO obsazuje Hrad i Strakovku

Šéf ANO by se přeci jenom raději než prezidentem republiky stal znovu premiérem. „Jsem manažer, premiérská role mi sedí víc,“ svěřil se serveru Lidovky.cz. Jako nevýhodu prezidentského úřadu vidí malý manévrovací prostor. Prezident má omezené pravomoci…Na Pražském hradě by se podle Babišova ideálu měl usadit někdo z triumvirátu jeho věrných nohsledů – Schillerová, Havliček, Vondráček. To by, panečku byla jízda. Ale ani Andrej Babiš si nemůže koupit úplně všechno, co by chtěl. Naštěstí.

Přečíst článek

"Na rozdíl od těch, kteří se tam hlásí kvůli podnikatelským nebo lobbistickým zájmům, náš kandidát bude čistý. Bude financován jen z hnutí, nebudeme brát žádné sponzory," poznamenal. "Určitě jsou to velice kvalitní kandidáti, kteří mají zkušenosti, na rozdíl od těch, kteří kandidují a v podstatě nemají žádné zkušenosti," dodal.

Hnutí by podle Babiše zvážilo případnou podporu některého z kandidátů postupujících do druhého kola, pokud by se do něj nedostal nominant ANO.

Kdo obsadí Pražský hrad na dalších pět let jako prezident, rozhodnou čeští voliči na jaře roku 2023.

V prvním kole prezidentské volby stále vede Babiš, po druhém kole by byl prezidentem Pavel

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ale jeho podpora od minulého průzkumu mírně klesla. Druhý by skončil generál Petr Pavel a třetí ekonomka Danuše Nerudová, jejíž podpora meziměsíčně výrazně vzrostla. V druhém kole by zvítězil Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.

Přečíst článek

"Doufám ale, že se dostane. Myslím, že naše voličské jádro je silné. Na druhé straně mně naši voliči na výjezdech stále víc říkají, abych nekandidoval, že mám být znovu premiér," doplnil Babiš.

Pokažená spolupráce se Zemanem

Spolupráce s končícím prezidentem Milošem Zemanem byla podle Babiše dobrá do té doby, než odmítl akceptovat pověření k sestavení vlády po loňských sněmovních volbách, v nichž zvítězila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Další rozepře podle něj existovaly kvůli šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi.

Loni na podzim měl velkou starost o Zemanův zdravotní stav, řekl Babiš. "Volal jsem i jeho dceři, všichni jsme ho přesvědčovali, aby šel do nemocnice. Naštěstí potom šel a stal se zázrak a dnes funguje skvěle, má neskutečnou hlavu, za což ho obdivuji," poznamenal expremiér. Zeman mu podle něj nikdy nediktoval, kdo má například být v jím vedeném kabinetu.

Babiš už také kategoricky netrvá na svém prohlášení z únorového sněmu ANO, že nebude příště usilovat o funkci šéfa hnutí ani o poslanecký mandát ve volbách v roce 2025. Existují situace, které donutí člověka změnit názor, řekl.

Reklama

Související

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme