Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Nerudová si polepšila. Babiš by v prvním kole dostal 30 procent

Danuše Nerudová si v listopadu podle agentury Ipsos polepšila.
 ČTK

První kolo prezidentské volby by v listopadu podle modelu agentury Ipsos vyhrál předseda hnutí ANO Babiš. Získal by 29,7 procenta.

Reklama

První kolo prezidentské volby by v listopadu podle modelu agentury Ipsos vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 29,7 procenta. O druhé místo by bojovali generál Petr Pavel se ziskem 25,3 procenta a ekonomka Danuše Nerudová s 25 procenty. Proti jejímu říjnovému průzkumu Babiš v preferencích předstihl Pavla a vedle bývalého premiéra si od října polepšila také Nerudová, která se dostala v preferencích těsně za Pavla.

Pavla by v listopadu v porovnání s předchozím měsícem volilo v prvním kole prezidentské volby o 2,6 procenta lidí méně. Naopak Babiš by získal proti říjnu o 6,4 procenta více hlasů a Nerudová o 8,1 procenta.

Polovina voličů nemá jasno

Za touto trojicí v listopadovém modelu skončili stejně jako v říjnu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Fišer by měl 6,4 procenta hlasů a Hilšer 4,2 procenta. Za nimi by následovali prezidentští kandidáti Jaroslav Bašta s 3,6 procenta, Josef Středula s 3,1 procenta, Denisa Rohanová s 1,5 procenta a Tomáš Zima s 1,2 procenta hlasů.

Pražský hrad z Karlova mostu

Dalibor Martínek: Babiš nebo Antibabiš? Napětí stoupá. Kdyby Antibabiš, tak který?

Ráno se probudím a rozhodnu se pro jednoho z kandidátů, řekl mi na firemním setkání nedávno majitel významné společnosti. Žádný kandidát mi nepřipadá ideální, ale hlavně ať to není Babiš, doplnil. A myšlenku ještě rozvedl. Možná by podle něj bylo nejlepší, kdyby na Hradě seděl někdo, kdo bude jen jakýsi ceremoniář. Žádná silná osobnost. Protože jak ukázal Zeman, hradní moc je tak snadné zneužít.

Přečíst článek

S ohledem na volební potenciál by umístění na prvních třech místech bylo odlišné. Největší potenciál měl v listopadu podle Ipsos Pavel těsně následovaný Nerudovou a třetí by byl Babiš. Pokud by Pavlovi dali v prvním kole hlas všichni, kteří jeho volbu alespoň zvažují, získal by 38,3 procenta voličů. Nerudová by měla 37,1 procenta a Babiš 35,7 procenta. I v tomto směru si ale Babiš a Nerudová proti říjnu polepšili, a to o sedm, respektive deset bodů, zatímco potenciál Pavla klesl o procentní bod.

Podle Ipsos by Babiše nejčastěji volili lidé s nižším vzděláním, starší lidé a vedle voličů hnutí ANO by ho velmi často podpořili i voliči KSČM nebo SPD. Pavla by stejně jako Nerudovou volili spíše voliči současných vládních stran. Oba častěji podporují i voliči s vyšším vzděláním a Nerudová má velmi silnou podporu mezi lidmi ve věku 18 až 24 let, doplnili autoři průzkumu.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

V potaz je nutné vzít statistickou odchylku, která je v rozmezí plus minus tři procentní body u kandidátů s velkou podporou a v rozmezí až plus minus 0,9 bodu u kandidátů s malou podporou.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) je podle agentury Ipsos favoritem prvního kola.

Podle agentury Ipsos by předpokládaná volební účast u prvního kola prezidentských voleb byla 70 procent, ale polovina voličů stále nemá zcela jasno o tom, koho bude v prvním kole volit.

Výzkum agentura provedla mezi 25. až 28. listopadem mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme