Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Volby českého prezidenta ve světových médiích
tmv
Věra Tůmová

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Reklama

Jen pár minut po ohlášení jasného vítěze letošních prezidentských voleb v České republice jméno Petra Pavla prolétlo headliny všech hlavních domácích médií. O chvíli později o novém českém prezidentovi referovala i největší světová média. První zmínky běžely ve zpravodajských headlinech. Korespondenti se ale docela činili. Články na titulních stranách webů zahraničních deníků a tiskových agentur k prezidentské volbě vycházely během pár desítek minut. Většina jich byla publikována ještě před tím, než Česká televize odvysílala první rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem v osm hodin večer.

New York Times líčí štvavou kampaň Babiše

„Česká republika si zvolila za prezidenta armádního generála NATO ve výslužbě. Politický nováček Petr Pavel porazil v prvních z několika letošních důležitých evropských voleb populistického podnikatele a bývalého premiéra Andreje Babiše,“ uvádí v titulku nejslavnější noviny světa, americké New York Times (NYT). 

Fotogalerie titulků ze světových médií:

Podle jejich korespondenta Andrewa Higginse Andrejovi Babišovi nevyšla kampaň, ve které Petra Pavla označoval za válečného štváče, který chce Čechy zatáhnout do války na Ukrajině. Babiš tak neuspěl, ačkoliv prakticky okopíroval taktiku svého bývalého blízkého spojence a neliberálního maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten s válečnou rétorikou v Maďarsku naopak zvítězil, když vloni v dubnu nepravdivě tvrdil, že jeho hlavní soupeř chce vyslat maďarské vojáky do bojů proti Rusku na Ukrajině. „Orbánova vládní strana Fidesz a její podnikatelští spojenci ale pevně ovládají televizi a většinu dalších zdrojů informací,“ doplňuje Higgins.

Aljazeera: Pavel místo kontroverzního Zemana

Většina zahraničních titulů o vítězi českých prezidentských voleb referovala ve stejném duchu jako NYT, a to jako o výhře prozápadního kandidáta Petra Pavla, nad populistickým miliardářem Andrejem Babišem. „Bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel nahradí kontroverzního prezidenta Miloše Zemana,“ komentuje tuzemskou politickou scénu například televize Aljazeera.

Izvestija citují Ovčáčka

Ruský celostátní deník Izvestija, který prezidentskou kampaň v Česku podrobně sledoval po celou dobu, stihl jen během sobotního odpoledne vydat k volbám tři články. První dva se věnovaly výsledkům, v tom posledním večerním deník akcentoval především končícího českého prezidenta Miloše Zemana, který byl až do loňského útoku Ruska na Ukrajinu silně prokremelsky zaměřený. „Zeman poblahopřál Pavlovi k vítězství ve volbách na českého prezidenta,“ uvádí titulek deníku Izvestija na základě tweetu Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. 
O velkém zájmu Kremlu o to, kdo bude příštím českým prezidentem, svědčí mimo jiné i fakt, že jen od prvního kola voleb 14.ledna deník Izvestija vydal o českých volbách minimálně devět článků.

Babiš s médii bojovat nepřestal

Podle nepotvrzených údajů bylo ve štábu Petra Pavla nakonec registrováno přes tři stovky médií. O takovém zájmu domácího i světového tisku by si předchozí prezidenti, vyjma prvního českého prezidenta Václava Havla, mohli nechat jen zdát. O snech neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babišovi nemluvě. Ten si naopak zvládl do médií znovu ihned rýpnout už při své tiskové konferenci po ohlášení vítěze voleb.  

Nový prezident České republiky, občanský kandidát Petr Pavel, získal ve druhém kole letošních prezidentských voleb 58,32 procent hlasů oproti 41,67 procentům bývalého premiéra Andreje Babiše, který kandidoval za hnutí ANO.

Vše o prezidentské volbě zde:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme