Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbánovy sliby vyšly naprázdno. S&P zhoršila rating Maďarska pro investory

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Mezinárodní ratingová agentura S&P zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Upozornila, že Maďarsko se potýká s vysokou inflací a vnějšími tlaky. Výhled ratingu S&P změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době další změnu ratingové známky nepředpokládá.

Reklama

Rating Maďarska je nyní pouhý jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Série "ekonomických šoků"

S&P uvedla, že snížení ratingu předcházela "série ekonomických šoků" pro Maďarsko v souvislosti s pandemií covidu-19 a válkou na Ukrajině. "Očekáváme, že konsolidace rozpočtu bude obtížná kvůli zvýšeným nákladům na energii, rostoucím úrokovým nákladům a náročnému hospodářskému výhledu," dodala.

Orbán sliboval Maďarům levnější benzín. Teď ho mají, ale až na Slovensku

Dražší pohonné hmoty nutí Maďary z pohraničí tankovat levněji na Slovensku. To je výsledek Orbánovy politiky po rok uplatňovaných cenových stropů.

Přečíst článek

S&P rovněž poukázala na riziko spojené s rozhodnutím Evropské unie zablokovat peníze pro Maďarsko z fondů EU, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související mimo jiné s nezávislostí justice. Dodala nicméně, že její základní prognóza předpokládá, že Maďarsko dosáhne s EU dohody a nepřijde o "žádnou výraznou část" peněz z fondů EU.

S&P také předpověděla, že maďarská ekonomika se v letošním roce "těsně vyhne" poklesu. Hrubý domácí produkt (HDP) Maďarska by se měl podle jí prognózy letos zvýšit o 0,3 procenta, napsala agentura MTI.

Češi se perou s pátou nejvyšší inflací v rámci EU

Češi měli v závěru loňského roku pátou nejvyšší inflaci z celé evropské sedmadvacítky. Podle dat Eurostatu se meziroční prosincová harmonizovaná inflace v ČR vyšplhala na 16,8 procenta. Hůř na tom byli jen Maďaři a obyvatelé pobaltských republik. Kromě společného růstu cen potravin a energií Čechy trápí i jistá specifika české inflace. Ve svém komentáři je rozebral Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

Průměrnou celoroční inflaci v Maďarsku S&P odhaduje na 18,5 procenta, ve druhé polovině roku nicméně počítá s "významným poklesem" inflace. V loňském roce průměrná inflace činila 14,5 procenta. V samotném prosinci se inflace vyšplhala až na 24,5 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme