Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal
ČTK/AP

Příslibem dlouhodobé podpory Ukrajiny od zemí skupiny G7 skončil dvoudenní summit NATO ve Vilniusu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Litvy odjíždí s vyhlídkou na další vojenskou i finanční podporu a s dohodou o urychlení budoucího procesu přijetí do NATO, ale bez konkrétní nabídky na připojení se k alianci.

Reklama

Harmonogram ukrajinského vstupu do aliance zůstává po summitu nejasný. NATO nicméně slíbilo modernizovat ukrajinskou armádu a pomoci Ukrajině vojensky i při dalších demokratických a bezpečnostních reformách.

Zelenskyj je v dějišti summitu NATO

AKTUALIZOVÁNO: NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. Zelenskyj dorazil do Vilniusu

NATO dramaticky zvýší počty vojáků připravených rychle nastoupit do akce. Rozhodnutí summitu členských zemí aliance v litevském Vilniusu je podle šéfa aliance Jense Stoltenberga největší zpřísnění obranných plánů od konce studené války. V dějišti summitu už je také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek

Lídři aliance se ve Vilniusu také shodli, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu odstraněním takzvaného Akčního plánu členství. Formálně ji však pozvou ke členství až ve chvíli, kdy nebude ve válce a kdy s tím všichni členové budou souhlasit a Kyjev splní všechny podmínky.

Hlavní je bezpečnost 

„Pochopili jsme, že jde o bezpečnostní podmínky," řekl novinářům Zelenskyj na otázku, o jaké podmínky se jedná. „Věřím, že budeme v NATO, až se bezpečnostní situace stabilizuje; to tedy znamená, až skončí válka, Ukrajina bude určitě pozvána do NATO a určitě se stane členskou zemí aliance," uvedl.

Věřím, že budeme v NATO, až se bezpečnostní situace stabilizuje; to tedy znamená, až skončí válka. Ukrajina bude určitě pozvána do NATO a určitě se stane členskou zemí aliance," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj vedl bilaterální jednání se světovými lídry a zúčastnil se prvního zasedání Rady NATO-Ukrajina. Ustanovení tohoto orgánu je podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga součástí plánu na přiblížení Ukrajiny ke strukturám NATO. Rada má fungovat jako místo, „kde se budou Ukrajina a spojenci setkávat jako sobě rovní, zasedat ke krizovým jednáním a společně přijímat rozhodnutí," uvedl.

Dominik Hašek: Ruští sportovci, kteří odsoudí válku, by si zasloužili evropský azyl. I s rodinami

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek alias Dominátor. Kromě sportovců by měli dostat azyl i jejich rodinní příslušníci. „Těm by jinak hrozilo trestní stíhání a s největší pravděpodobností i vězení," dodal Hašek.

Přečíst článek

Spokojenost s výsledkem summitu dal najevo český prezident Petr Pavel, který prohlásil, že Ukrajina měla přílišná očekávání. Podle britského premiéra Rishiho Sunaka udělalo NATO ve Vilniusu velký krok v podpoře Ukrajiny a je nyní „sebevědomější a jednotnější než kdykoli předtím".

Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci řekl, že Moskva bude muset čelit západním zemím odhodlaným poskytnout Ukrajině trvalou podporu.

Ukrajinská vlajka na Hadím ostrově

Pět set dní války na Ukrajině. Zelenskyj ukázal video z Hadího ostrova

Ukrajina se už 500 dní brání ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který je symbolem odporu Ukrajinců vůči ruské invazi. Kdy záběry s hlavou státu na místě vznikly, není zřejmé, podotkla ruská služba BBC. Zelenskyj byl v posledních dnech na cestách v zahraničí.

Přečíst článek

Jako významné vítězství Zelenskyj označil oznámení skupiny G7, která ohlásila vznik mezinárodního rámce, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám. Ty mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese. Český premiér Petr Fiala již uvedl, že Česká republika se „k deklaraci a zejména k jejímu naplňování náležitě připojí".

Švédsko má členství téměř jisté

S pozitivním výsledkem ze summitu patrně odjíždí Švédsko, které se po 14 měsících dočkalo průlomu ohledně své žádosti o členství v NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Litvě uvedl, že turecký parlament ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Dnes dodal, že se tak stane poté, co se poslanci opět sejdou, tedy nejdříve v říjnu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek

Na průběh summitu reagovaly Moskva i Peking. Kreml uvedl, že plán G7 poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky je chybný a nebezpečný a podle mluvčího Dmitrije Peskova by ohrozil bezpečnost Ruska.

Peking se ohradil proti obvinění NATO, že Čína napadá jeho zájmy a bezpečnost, a vyjádřil nesouhlas s jakýmkoliv rozšiřováním působnosti aliance v asijsko-tichomořském regionu.

Americká ministryně financí Janet Yellenová při návštěvě v Číně

Spojené státy a Čína mohou mít zdravé vztahy, uvedla americká ministryně financí Yellenová

Spojené státy a Čína mají značné neshody, ale mohou mít zdravé vztahy, je přesvědčena americká ministryně financí Janet Yellenová. Řekla to v Pekingu na závěr své čtyřdenní návštěvy. Ta měla stejně jako červnová cesta šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena do asijské země přispět ke zlepšení vztahů obou velmocí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme