Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dominik Hašek: Ruští sportovci, kteří odsoudí válku, by si zasloužili evropský azyl. I s rodinami

Dominik Hašek: Ruští sportovci, kteří odsoudí válku, by si zasloužili evropský azyl. I s rodinami
Poskytl Adam Baštinec, mluvčí europoslance Zdechovského

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek alias Dominátor. Kromě sportovců by měli dostat azyl i jejich rodinní příslušníci. „Těm by jinak hrozilo trestní stíhání a s největší pravděpodobností i vězení," dodal Hašek.

Reklama

Hašek jednal s europoslanci o tom, jak znemožnit mezinárodní starty ruských sportovců propagujících režim prezidenta Vladimira Putina. Pokud sportovci válku jasně neodsoudí, neměli by startovat v mezinárodních soutěžích ani na olympiádě příští rok v Paříži, dodal jeden z nejúspěšnějších hokejistů české historie a olympijský vítěz z her v Naganu v roce 1998.

„Každé vystoupení ruských a běloruských  sportovců je prezentací síly Ruska a propagací války na Ukrajině. Organizátoři turnajů a sportovních soutěží by měli těmto sportovcům jasně zakázat vystupovat," apeloval Hašek.

Dominátor vystoupil před europoslanci: 

„Politika a sport se prolínají. Ať už chceme, nebo ne. Kdybychom je chtěli oddělit, musely by se mnohé soutěže konat bez finanční podpory státu,“ doplnil europoslanec Tomáš Zdechovský, který Haška do Štrasburku pozval. Vystoupení ruských a běloruských sportovců na hrách je podle Zdechovského spojeno i s bezpečnostním rizikem. „Každý ruský sportovec přijíždí v doprovodu osoby, která je součástí tajné služby. To si nemůžeme dovolit," apeloval Zdechovský (KDU-ČSL).

Azyl pro sportovce i jejich rodiny

Mezinárodní olympijský výbor v současnosti počítá s možností startů ruských sportovců na olympiádě v Paříži, což některé další státy odmítají a zvažují bojkot her. Evropské země by podle Haška měly dát před případným nevysláním svých sportovců přednost tomu, aby vytvořily pro ruské sportovce zázemí pro případ, že by veřejně odsoudili agresi vůči Ukrajině.

„Dobře víme, že každý Rus, který odsoudí válku a Putinovo jednání, nejenže bude šikanován, ale pravděpodobně půjde před soud a bude odsouzen,“ prohlásil Hašek. Pokud získá v unijních zemích status uprchlíka sportovec i jeho rodina, může to podle hokejové legendy některé z nich motivovat.

Řada ruských sportovců však Putina přímo podporuje a v armádních střediscích má kvalitní podmínky k tréninku. Hašek připustil, že není jisté, kolik lidí by využilo možnosti odejít do EU, tato varianta však podle něj musí být k dispozici. Rusové odsoudivší válku by podle něj na olympiádě mohli startovat v rámci „uprchlického týmu“. Ostatním by neměla být účast povolena. „Žádné sportovní výkony nestojí za lidské životy a válka má tisíce obětí,“ dodal Hašek. Zmiňovaný bojkot v případě, že Rusové na olympiádě přeci jen budou, ale podle něj není šťastné řešení.

Lidovecký europoslanec Zdechovský chce o olympijském startu Rusů za dva týdny jednat v Paříži s vládními politiky. Spojení sportu s válkou na Ukrajině, které řada činitelů i sportovců odmítá, je podle něj nutné dostat do širšího povědomí. „Je potřeba to hlavně ukázat politikům ze zemí západní a jižní Evropy, kteří nechápou, co se dneska na Ukrajině děje,“ uzavřel Zdechovský.

Green Deal, ilustrační foto

Tomáš Zdechovský: Umění kompromisu převážilo nad zelenou ideologií

Europoslanci tento týden opět ukázali, že se na klíčových návrzích umí dohodnout. Do hojně užívaného spojení Green Deal opět vrátili slovo „Deal“ (dohoda), jež se před dvěma týdny během plenárního hlasování ve Štrasburku vytratilo. Napravili tak překvapivý zářez zelených a socialistů, kteří tehdy v sále shodili návrh reformy systému obchodování s emisemi (tzv. ETS).

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Europoslanec Zdechovský: Zákaz spalovacích motorů je vítězstvím zelené ideologie nad zdravým rozumem

Evropská unie jako celek si v rámci Zelené dohody pro Evropu vytkla za cíl postupně snižovat emise skleníkových plynů. Do roku 2030 se mají dle plánu Fit for 55 emise snížit o 55 procent oproti roku 1990. 

Přečíst článek

Na Ukrajině probíhají nelegální a násilné deportace dětí do Ruska. Kvůli těmto zločinům byl vydán mezinárodní zatykač na Vladimira Putina a Mariji Lvovovou-Bělovovou (oba na snímku), kteří jsou hlavními strůjci těchto zvěrstev proti dětem.

Zabraňme dalším únosům ukrajinských dětí do Ruska, vyzývá europoslankyně Šojdrová pro návratu z Ukrajiny

Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová chce pomoci dětským obětem války na Ukrajině. Po návratu z monitorovací mise na Ukrajině, kde se setkala se zástupci neziskových organizací, které monitorují násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska, Šojdrová navrhuje několik konkrétních aktivit. Například tábory pro ukrajinské děti v Česku, zemích EU a i finančně podpořené tábory na Ukrajině v oblasti Karpat. Dále poskytnutí vybavení do škol zejména ve venkovských oblastech, kde nemají dostatek počítačů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství.

Sbohem, Putinovo Rusko. Další miliardář se kvůli invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství

Přečíst článek
Alexandr Ovečkin

Dalibor Martínek: Rusové v NHL vydělávají miliony dolarů, i když jejich země vede válku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme