Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soud by měl opět projednat kauzu Čapí hnízdo, podle žalobce opominul roli Babiše mladšího

Žalobce doplnil na vrchní soud odvolání proti lednovému rozsudku v kauze Čapí hnízdo
ČTK
 ČTK

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle něj případ znovu projednat. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Reklama

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Andrej Babiš

Nevinen. Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Přečíst článek

Šaroch podal odvolání proti lednovému rozsudku v dubnu. Odvolání bylo podáno jako tzv. blanketní, tedy bez podrobnějšího odůvodnění. To nyní doplnil.

Státní zástupce se podle Cimbaly věnoval primárně otázce sousedního a relevantního trhu. Soud v lednu konstatoval, že Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu. Šaroch podle mluvčího v odvolání řeší otázku zeměpisného trhu, ale i faktické konkurence zejména u restauračních služeb.

Účelové kroky pro získání dotace

Podle Šarocha soud dále při zhodnocení toho, zda Babiš s Nagyovou obešli zákon tím, že uměle vytvořili podmínky pro získání dotace, dostatečně nezohlednil výpověď jednoho ze svědků. V odvolání žalobce podle Cimbaly poukazuje i na časovou chronologii případu.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš je esencí Čechů. Když všichni kradou, není to trestný čin. Je to způsob života

Deset let se tady zabýváme případem ambiciózního Slováka Andreje Babiše. Tomu nestačilo, že vydělal spoustu peněz, převzal spoustu podniků, často dravčím způsobem. Ještě si chtěl sáhnout na evropské dotace. Dělají to tak přece všichni. Udělal to, vymyslel mechanismus, jak to bude právně kryté. A vyšlo mu to. Chytrolín.

Přečíst článek

„Po podrobném rozboru jednotlivých zjištění vyplývajících z provedeného dokazovaní lze podle státního zastupitelství shledat, že hlavním sledovaným cílem souboru všech kroků učiněných obžalovanými při vyvedení společnosti a změně její právní formy bylo získání dotace,“ uvedl Cimbala.

Zásadní role Andreje Babiše mladšího

Státní zástupce podle něj také rozporuje, že konkrétní způsob vyvedení společnosti sledoval záměr umožnit podnikání členům Babišovy rodiny. „Vyjma získání dotace nebyl zjištěn jiný závažný nebo ekonomický důvod, proč byla zvolena právní forma v podobě akciové společnosti s akciemi na majitele,“ popsal Cimbala.

Obžalovaný Andrej Babiš u Městského soudu v Praze v kauze kolem Čapího hnízda

Babiš u soudu. Sporný podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl podle znalce patřit expremiérovi

Podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo by mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to v pondělí řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis svého syna, rovněž Andreje zfalšoval.

Přečíst článek

Tvrzení o důvodnosti takové operace podle něj navíc nekorelují s prokázanými skutečnostmi, kdy jeden z tvrzených akcionářů akcie nikdy nevlastnil. To, že akcie společnosti nikdy neměl, vypověděl u městského soudu politikův syn Andrej Babiš mladší.

Státní zástupce také poukázal na poznatek, že akcie, které údajně patřily Babišovi mladšímu, fakticky nabyla jiná osoba, což dále znejišťuje závěr o vyvedení společnosti, aby mohla vzniknout rodinná firma.

Rizikový projekt už od začátku

Cimbala uvedl, že další Babišovi příbuzní se sice podíleli na výbavě interiéru či jiných aktivitách, akcionářská práva podle názoru žalobců také fakticky nevykonávali. „Naopak řada provedených důkazů a svědeckých výpovědí dokládá zvýšený zájem obžalovaného o udržení si faktické kontroly nad daným projektem, a to nikoliv pouze ve smyslu otcovské pomoci dětem, které chtějí podnikat, ale ve smyslu vlastního zájmu o realizaci svého nápadu,” uvedl mluvčí.

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani

Prezidentem se stane Petr Pavel, jsem o tom přesvědčen, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Poslední týden kampaně ale bude výživný. Ondráčka nabízí několik tezí, co se může dít, až opadne vřava kampaně a rozdivočené emoce. Jak bude vypadat krajina po bitvě.

Přečíst článek

Tvrzení o vyzkoušení podnikání podle mluvčího také naráží na skutečnost, že už v počátku byla společnost zatížena několikasetmilionovým dluhem. Projekt byl také podle Agrofertu rizikový, a proto ho nechtěl realizovat v rámci své struktury.

Kauza se táhne osm let

„Závěrečným návrhem je, aby soud odvolací pro uvedené nedostatky zprošťující rozsudek soudu nalézacího zrušil a věc mu vrátil k novému rozhodnutí,” uzavřel Cimbala.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září, osvobozující rozsudek vynesl letos v lednu. Šaroch se proti verdiktu odvolal v polovině dubna.

Tehdejší ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht (vpravo) na snímku z roku 2014.

Stanislav Šulc: Nadávat si do psychopatů či dementů bude nyní normální. Soud to posvětil

Soudní pře se v současném světě vedou opravdu o lecčems. Někde třeba o tom, že výrobce mikrovlnky je povinen vám uhradit emoční škodu za to, že jste narvali svou kočku do mikrovlnné trouby, zapnuli přístroj, což vedlo, překvapivě k tomu, že to mazlíček nepřežil. Ano, má to být v návodu. U nás se nyní soud rozhodl k poměrně odvážnému kroku: nazvat někoho psychopatem již není problém. Je to prostě jen takový názor, uvedl soud.

Přečíst článek

Reklama

Související

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Přečíst článek
Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme