Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani
ČTK
David Ondráčka

Prezidentem se stane Petr Pavel, jsem o tom přesvědčen, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Poslední týden kampaně ale bude výživný. Ondráčka nabízí několik tezí, co se může dít, až opadne vřava kampaně a rozdivočené emoce. Jak bude vypadat krajina po bitvě.

Reklama

Babiš v politice zůstane

Kdo doufal, že Babiše z politiky těmito volbami vypadne, tak bude zklamán. Výrazně mu pomohl osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo (byť zatím nepravomocný) a hlavně Babiš vlastně už vyhrál svým nečekaně vysokým výsledkem 1. kola. Potvrdil svou dominantní pozici opozičního lídra, je hlavní oponent Fialovy vlády a bude kritik prezidenta Pavla.

Babiš dostal novou energii a zůstane dál nejvýraznější a brutálně polarizující postavou české politiky. Samozřejmě, že osa Babiš-antiBabiš je absurdní a zakrývá všechny reálné problémy země. Ale pojede se bohužel dál ke škodě české společnosti. A pro mnohé politiky a strany to je ideální a vyhovuje jim to. Hrát tuhle bitvu symbolů, gest a bičovat emoce na sítích, naučit se pár ostrých frází, to je přece tak snadné a nemusí dělat nic složitějšího.

David Ondráčka: Babiš obchoduje pro druhé kolo. A Pavel se nemůže jen usmívat pod vousy

První kolo voleb skončilo remízou Pavla a Babiše, ostatní kandidáti propadli. Babiš okamžitě ostře zaútočil, bez skrupulí spustil smršť lží a útoků, neštítí se ničeho, nemá dno. Bude chtít demotivovat voliče soupeře, aby volit nešli vůbec. A začal také obchodovat pro druhé kolo voleb.

Přečíst článek

Pavel, důstojný prezident na motorce

Pavel bude důstojný prezident, svou roli zvládne kvalitně. Bude dobře reprezentovat, státnicky vypadat na fotkách, naučí se hezké projevy. A hlavně to nebude sebestředný egoman typu Klaus nebo Zeman. Nemusí v té funkci nic moc řešit, ani nic moc zásadního říkat, vždyť prezident je hodně ceremoniální pozice. Může trochu vyvětrat Hrad, otevřít ho veřejnosti fyzicky i myšlenkově. A podle mě by mohl třeba jezdit na motorce po kraji, na různé akce nebo jen tak. Potkávat lidi, naslouchat a povídat si s nimi, a to úplně stačí. Úplně.

Jak chce pokračovat Danuše

Danuše Nerudová odvedla velký kus kampaňové práce a velmi se zviditelnila. Výsledek byl nakonec výrazně horší, než čekala, ale byla v kampani prostě výrazná. Je taky fakt, že za kampaní se zavře voda, a lidi rychle zapomínají. Otázka pro ni je, co bude v politice dělat dál. Zkusí na jistotu Senát? Vstoupí do některé vládní strany, a nominují ji na některou pozici? Třeba STAN bude určitě brzo zoufale hledat někoho na ministerstvo školství.

Anebo zkusí založit a budovat vlastní stranu a využít energii mladých lidí kolem ní? To musí velmi dobře zvážit, jestli ten prostor vůbec je. Otázka totiž stojí, jestli těch jejích necelých 14 procent není jen součet voličů STAN, Pirátů a pár liberálů v TOP, kteří ale žádnou novou stranu rozhodně nechtějí.

Prezidentský kandidát Petr Pavel u studentů jednoznačně vyhrál.

Sázkovky nadále drtivě favorizují jako vítěze voleb Pavla

Šance na zvolení Andreje Babiše dnes podle vypsaných kursů tuzemských sázkových kanceláří citelně klesají. Kurzy předních sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna, SazkaBet a Betano se nyní pohybují v rozmezí od 1:6,6 do 1:7,25. Kdo si tedy nyní vsadí 1000 korun na to, že Babiš se stane prezidentem, dočká se v případě jeho vítězství výhry až 6250 korun v čistém vyjádření.

Přečíst článek

Fialova vláda

Fialova vláda bude s prezidentem Pavlem spokojená, taky ho podpořila, tak je i její. Bude čekat, že jí nový prezident půjde na ruku, bude s ní záležitosti konzultovat a nepostaví se proti návrhu premiéra jmenovat Hladíka ministrem. A bude vystupovat v souladu se zahraniční politikou vlády a geopolitickými zájmy země.

Ale hlavně až opadnou emoce vřavy a symbolických bojů, vrátí se zase reálná a těžká témata politiky a ekonomiky, které prezidentská reality show odsunula. Tendr na Dukovany a vysoká hra kolem něj, co s ČEZem (odkoupit podíly menšinových vlastníků), jak naplnit Národní plán obnovy, jak skutečně posílit zapomenuté regiony, dostat lidi z dluhových pastí nebo jak reálně zahájit skutečnou integraci uprchlíků z Ukrajiny. Vláda má rozhodně co dělat.

Další komentáře Davida Ondráčky čtěte zde 

Reklama

Související

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme