Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO
ČTK
 ČTK

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti rozsudku, kterým soud v lednu zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Reklama

„Odvolání bylo podáno jako tzv. blanketní, tedy bez podrobnějšího odůvodnění. Odůvodnění bude následně, v dodatečné lhůtě do 5. května 2023, doplněno," uvedl Cimbala. Osvobozující rozsudek vynesl pražský městský soud 9. ledna, písemné odůvodnění rozeslal stranám minulý týden. Šaroch mohl odvolání podat do tohoto čtvrtka.

Andreje Babiše soud v dotační kauze Čapí hnízdo osvobodil.

Dopis čtenáře: Že Babiš krade? Tenhle stát byl založen na lži a krádežích

Na komentář Dalibora Martínka popisující cestu Andreje Babiše až k osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo reagovala řada čtenářů, Některé reakce vybíráme.

Přečíst článek

Babišův obhájce Michael Bartončík serveru řekl, že pro podání odvolání nevidí důvody jak na straně obhajoby, tak na straně státních zástupců.

Padesátimilionová dotační kauza z roku 2007

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš s Nagyovou už od počátku vinu odmítají.

Andrej Babiš u soudu ve věci dotace pro Čapí hnízdo

Šaroch pro Babiše navrhuje podmínku a peněžitý trest deset milionů

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou tříletou podmínku s odkladem na pět let. Pro oba chce také peněžité tresty, Babišovi navrhl trest ve výši deseti milionů korun, Nagyové 500 tisíc korun.

Přečíst článek

Podle soudce Jana Šotta se ale v trestním řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle něj spíše rodinné vztahy. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Babiš po vyhlášení rozsudku řekl, že pro všechny české občany je dobrou zprávou, že žijeme v právním státě. Omluvil se za to, že kauzu v minulosti nazval politickým procesem. Trval ale na tom, že šlo o politické trestní stíhání. Nagyová uvedla, že kauza měla dopad na její rodinu, práci, známé či přátelství.

Foto z diskuse Andreje Babiše s občany

David Ondráčka: Prodej Mafry bude reálně znamenat konec Andreje Babiše v politice

Sledovat vývoj jednání o možném prodeji mediálního domu Mafra je zajímavé byznysově, vlivově i politicky. Myslím, že pokud se Andrej Babiš rozhodne mediální dům prodat, bude to reálně znamenat jeho konec v politice. Nemusí to být okamžitě druhý den, ale bude platit – s médii přišel, s médii odejde.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme