Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čapí hnízdo je politický proces a vymyšlená kauza, řekl Babiš před soudem

Andrej Babiš před soudem kvůli dotační kauze Čapí hnízdo.
ČTK

V závěrečné řeči Andrej Babiš řekl, kauza Čapí hnízdo je politický proces a vymyšlená kauza. Soudce Jan Šott už dříve oznámil, že rozsudek bude v pondělí.

Reklama

Bývalý premiér a nynější prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) v pátek řekl, že by nikdy nebyl souzen, kdyby nevstoupil do politiky. U pražského městského soudu, který projednává jeho obžalobu v případu Čapí hnízdo, v závěrečné řeči zopakoval, že podle něj jde o nesmyslnou a vymyšlenou kauzu. Případ označil za „politický proces”.

Andrej Babiš u soudu ve věci dotace pro Čapí hnízdo

Šaroch pro Babiše navrhuje podmínku a peněžitý trest deset milionů

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou tříletou podmínku s odkladem na pět let. Pro oba chce také peněžité tresty, Babišovi navrhl trest ve výši deseti milionů korun, Nagyové 500 tisíc korun.

Přečíst článek

„Nikdy bych tady nestál, pokud bych nevstoupil do politiky. Dodnes nevím, proč tady před soudem s paní Nagyovou stojíme,” řekl Babiš. V závěrečném prohlášení kritizoval rozhodnutí tehdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který v roce 2019 jeho stíhání obnovil poté, co bylo zastaveno.

Byl to dotační podvod, tvrdí státní zástupce

Státní zástupce Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky.

Obžalovaný Andrej Babiš u Městského soudu v Praze v kauze kolem Čapího hnízda

Babiš u soudu. Sporný podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl podle znalce patřit expremiérovi

Podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo by mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to v pondělí řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis svého syna, rovněž Andreje zfalšoval.

Přečíst článek

Druhá obžalovaná, Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, podle státního zástupce úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace vznikla podle žalobce škoda 49,9 milionu korun. Nagyová se podle Šarocha dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak pomoci k dotačnímu podvodu.

Pražský hrad z Karlova mostu

Stanislav Šulc: Amnestie, vedení ČNB či vyznamenání. Jak prezident ovlivňuje ekonomiku?

Prezidentská volba se blíží a už za deset dní budeme vědět, kdo postoupil do druhého kola. Při naplnění nepravděpodobných scénářů pak možná budeme vědět jméno toho, kdo v březnu na Hradě nahradí Miloše Zemana. Devítka kandidátů odpovídá téměř všude na všemožné otázky včetně toho, jestli na pizzu patří ananas. Ale o reálných ekonomických plánech víme pomálu. Přitom toho prezident může v ekonomice docela dost. Nevěříte? Tady jsou jeho hlavní ekonomické pravomoci. 

Přečíst článek

Babiš řekl, že finanční zájmy EU podle něj nemohly být poškozeny, protože ministerstvo financí j vyňalo Čapí hnízdo z evropských dotací. Zmínil i zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který udělení dotace prověřoval. V prosinci 2017 vyšetřování ukončil s tím, že existuje podezření na dotační podvod.

Reklama

Související

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Přečíst článek
Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme