Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá
ČTK
 ČTK

Celosvětové hrozbě pandemie covidu-19 je oficiálně konec a situace už nevyžaduje stav nouze. Rozhodla o tom Světová zdravotnická organizace (WHO), kterou citují zahraniční tiskové agentury. Pro jednotlivé země se tím nic nemění. A neznamená to ani konec úmrtí v důsledku covidu. 

Reklama

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Svůj nejvyšší stupeň pohotovosti WHO vyhlásila 30. ledna 2020. Konkrétní dopady dnešní oznámení nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

Split

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Nejčastějšími destinacemi byly pro Čechy Chorvatsko, Slovensko a Itálie, skokanem se stal Egypt. Zajímavostí je růst cestování na vlastní pěst.

Přečíst článek

Pandemie měla dopad i na ekonomiku

Reuters označuje postup WHO za významný krok k ukončení pandemie, která zabila více než 6,9 milionu lidí a narušila globální ekonomiku a způsob života. Stav nouze pomohl soustředit mezinárodní pozornost na zdravotní hrozbu a posílit spolupráci v poskytování vakcín a léčby.
Zrušení stavu nouze je znamením pokroku, který svět učinil v těchto oblastech, ale covid-19 tu zůstane, byť už nepředstavuje mimořádnou událost, uvedla WHO.

Počet úmrtí v souvislosti s koronavirovou nákazou klesl z maxima více než 100.000 mrtvých za týden v lednu 2021 na něco přes 3500 v týdnu do letošního 24. dubna, vyplývá z dat WHO.

Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec
video

Šéf pojišťovny: Covid zničil Čechům zdraví, lidé jsou více nemocní

Děti se nemohly potkávat, nesetkávaly se s dětskými bacily v kolektivech, takže dnes jsou více nemocné. Vidíme to ale i u dospělých, říká ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec.

Přečíst článek

očkování

Očkování proti chřipce může snížit riziko demence i mrtvice, ukazují výzkumy

Očkování proti chřipce a pneumokokům by mohlo prodloužit život ve zdraví ve stáří. Výzkumy z posledních 15 let ukázaly, že se u očkovaných snížilo riziko Alzheimerovy choroby, mozkové mrtvice či infarktů. Novinářům to dnes v Praze řekli šéfka Mezinárodní federace pro stárnutí (IFA) Jane Barrattová a šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký, který nyní předsedá světové asociaci pro stárnutí Global Ageing Network (GAN). Podle Horeckého má v Česku očkování asi 27 procent lidí nad 65 let, proočkovanost je tak pod průměrem zemí EU. Očkování má od září podpořit informační kampaň.

Přečíst článek

FBI: Čínský vir, který zabil miliony lidí, unikl z laboratoře

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se již delší dobu domnívá, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik koronavirové nákazy z čínské laboratoře. V rozhovoru s televizí Fox News to řekl šéf FBI Chris Wray, aniž by naznačil, o jaké informace se stanovisko agentury opírá. Podle amerických médií se aktuálně k teorii o laboratorní nehodě přiklání dvě složky federální vlády USA, zatímco čtyři ministerstva a panel zpravodajských služeb upřednostňují scénář s přirozeným přenosem nákazy ze zvířete na člověka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme