Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po třech covidových letech končí povinnost nakažených být v izolaci

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu
iStock
 ČTK

Ode dneška už není povinná sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19. Ministerstvo zdravotnictví ji po víc než třech letech od vypuknutí epidemie v Česku zrušilo vyhláškou. Lékaři nebo hygienici budou moci dál izolaci nařídit v individuálních případech, například při vyšším riziku v zaměstnání.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby i po zrušení povinné izolace lidé nakažení koronavirem zůstávali doma a vyhýbali se kontaktu s vnímavými jednici, například staršími či chronicky nemocnými lidmi.

Pozitivní test mělo téměř pět milionů Čechů

První potvrzené případy COVID-19 se v Česku objevily 1. března 2020. Dosud mělo podle údajů ministerstva zdravotnictví pozitivní test na covid přes 4,6 milionu osob, skoro desetina z nich byla pozitivně testována opakovaně. Od konce roku 2020 je dostupné očkování, podstoupilo ho 65,5 procenta populace. Třetina má i posilující dávku a 7,5 procenta dvě posilující dávky vakcíny.

Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec
video

Šéf pojišťovny: Covid zničil Čechům zdraví, lidé jsou více nemocní

Děti se nemohly potkávat, nesetkávaly se s dětskými bacily v kolektivech, takže dnes jsou více nemocné. Vidíme to ale i u dospělých, říká ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec.

Přečíst článek

Největší vlny epidemie Česko zažilo od října 2020 do května 2021 a znovu od podzimu 2021 do jara 2022. V nemocnicích bylo najednou i téměř 8000 pacientů s COVID-19.

Za poslední týden mělo pozitivní test zhruba 1300 lidí a v nemocnicích je podle posledních údajů zhruba 300 pacientů, z nich 16 na jednotkách intenzivní péče.

Letiště Praha

Čeští cestovatelé zamávali pandemii, prodeje letenek i přes vyšší ceny stouply

Po nejistotě pandemických let se čeští cestující přestávají bát kupovat letenky i s několikaměsíčním předstihem. Také zájem o lety v prvních dvou měsících roku se meziročně zvýšil, v závislosti na prodejci od 20 do 60 procent. Uvedli to prodejci letenek, kteří očekávají, že v dalších měsících bude prodej sílit ještě výrazněji. Prodeje za leden a únor se však stále ještě nevyrovnaly předcovidovým číslům.

Přečíst článek

Ministerstvo zdravotnictví dál doporučuje udržování rozestupů od ostatních lidí, časté mytí rukou a několikrát denně větrání.

"Pokud máte příznaky onemocnění, zůstaňte raději doma a omezte na nezbytné minimum kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři a osoby s chronickým onemocněním, abyste zabránil šíření onemocnění, například v pracovních nebo dětských kolektivech," uvedlo ministerstvo. Pokud je to možné, nemocní mají využít práci z domova.

Byznysmen, ilustrační foto

Odborníci: Homeoffice se stal běžnou součástí pracovních zvyků

Lidé v Praze se vracejí za prací do kanceláří, ale zájem o ně už nedosáhne úrovně doby před covidem, kdy byly obsazeny průměrně ze 70 procent. Podle průzkumu společnosti Savills od loňského června do letošního února stoupla obsazenost kanceláří v české metropoli o 16 procent na celkových 54 procent. Je to největší nárůst z evropských hlavních měst. Zástupci společností Scott.Weber Workspace a CBRE uvedli, že se stává běžným dělit práci mezi kancelář a domov.

Přečíst článek

Reklama

Související

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme