Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FBI: Čínský vir, který zabil miliony lidí, unikl z laboratoře

FBI: Čínský vir, který zabil miliony lidí, unikl z laboratoře
ČTK
 ČTK

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se již delší dobu domnívá, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik koronavirové nákazy z čínské laboratoře. V rozhovoru s televizí Fox News to řekl šéf FBI Chris Wray, aniž by naznačil, o jaké informace se stanovisko agentury opírá. Podle amerických médií se aktuálně k teorii o laboratorní nehodě přiklání dvě složky federální vlády USA, zatímco čtyři ministerstva a panel zpravodajských služeb upřednostňují scénář s přirozeným přenosem nákazy ze zvířete na člověka.

Reklama

Vyjádření Wraye představuje první veřejné potvrzení tajného stanoviska, k němuž FBI dospěl zřejmě už v roce 2021. Americká vláda tehdy oznámila, že jedna ze zpravodajských složek USA se „střední mírou jistoty” vyhodnotila, že první infekce člověka byla spojená s laboratoří. Do médií později unikla informace, že se jednalo o FBI.

„FBI už nějakou dobu soudí, že počátkem pandemie je s největší pravděpodobností potenciální laboratorní nehoda ve Wu-chanu,” řekl v novém rozhovoru Wray s odkazem na čínské město, kde byly před více než třemi lety zaznamenány první případy covidu-19. „FBI má... agenty, specialisty, virology, mikrobiology a tak dále, kteří se zaměřují konkrétně na rizika spojená s biologickými hrozbami, což zahrnuje věci jako nové viry,” pokračoval ředitel federální policie.

Unikl z laboratoře, má jasno o původu covidu-19 americké ministerstvo energetiky

Původní kmen koronaviru covid-19 patrně unikl z čínských laboratoří. Tvrdí to list Wall Street Journal, který se odvolává na informace tajné vyšetřovací zprávy, kterou má prý k dispozici americké ministerstvo energetiky. V minulém týdnu byla podle WSJ vybraným členům Kongresu a funkcionářům v Bílém domě včetně prezidenta Joea Bidena doručena tajná zpráva, která toto uvádí.

Přečíst článek

Čína popírá únik viru z laboratoře, vyšetřování odmítá

Jeho prohlášení přišlo poté, co americká média s odvoláním na své zdroje informovala, že k FBI se v této věci přidalo americké ministerstvo energetiky. To bylo dříve v otázce počátku pandemie nerozhodnuté, nyní údajně s „nízkou mírou jistoty” bere jako pravděpodobnější vysvětlení s únikem nákazy z laboratoře. Ani v tomto případě není známé, jaké informace k závěru vedly, ministerstvo nicméně v USA provozuje síť laboratoří včetně těch biologických.

Virové a jiné infekce v minulosti mnohokrát „přeskočily” do lidské populace ze zvířat a v případě koronaviru SARS-CoV-2 zpočátku dominovalo vysvětlení, že jeho šíření mezi lidmi začalo kontaktem člověka s nakaženým zvířetem. K tomu mohlo dojít na jistém wuchanském tržišti, kde se vyskytovala i živá zvířata, a s nímž jsou spojovány některé z prvních známých případů infekce. Někteří vědci jsou nicméně otevření teorii o laboratorním původu infekce, které nahrává skutečnost, že ve Wu-chanu sídlí dvě instituce zabývající se studiem infekčních onemocnění, z nichž jedna se nachází poblíž zmíněného tržiště.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2021 po vlastním vyšetřování označila únik koronaviru z laboratoře za velmi nepravděpodobný, posléze však vyzvala k dalšímu bádání a uvedla, že „všechny hypotézy zůstávají otevřené”. Mezinárodnímu vyšetřování však není otevřená Čína, která spekulace o laboratorní nehodě odmítá jako protičínské pomluvy.

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii, Česko pod průměrem.

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii. Jak je na tom Česko?

Téměř každý sní o dlouhém období důchodu s co nejdelším obdobím bez zdravotních potíží. Šance na jeho dosažení se však ve světě dramaticky liší – a budou i nadále s tím, jak se objevují plány na prodloužení věku pro odchod do důchodu včetně České republiky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na průzkum mezi čtyřmi desítkami zemí OECD.

Přečíst článek

Spojené státy decimuje droga silnější než heroin

Nová hrozba, Spojené státy decimuje droga silnější než heroin

Na předávkování v USA ročně zemře na 110 tisíc lidí, dvě třetiny má na svědomí fentanyl. Nový opioid je desetkrát nebezpečnější než heroin. Protidrogové vládní agentury podcenily nástup mexických drogových kartelů. Místo do nových skenovacích technologií na hraničních přechodech Spojené státy investovaly do stavby hraniční zdi a nyní v drogové válce s narkobarony prohrávají na celé čáře.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Oživení čínské ekonomiky ztrácí na síle kvůli uzávěrám i bojkotu hypoték. Centrální banka přispěchala na pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme