Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Split
iStock
 ČTK

Nejčastějšími destinacemi byly pro Čechy Chorvatsko, Slovensko a Itálie, skokanem se stal Egypt. Zajímavostí je růst cestování na vlastní pěst.

Reklama

Loňský rok byl rekordní v počtu Čechů, kteří se na dovolenou vydali takzvaně na vlastní pěst. Celkem Češi zaplatili za delší zahraniční pobyty, tedy na čtyři a více nocí, o 12 procent více peněz než v roce 2021. Přesto v zahraničí strávili kratší dobu. Nejvíce se cestovalo tradičně do Chorvatska, na Slovensko a do Itálie. Skokanem roku je Egypt. S odkazem na svá data a statistiky Českého statistického úřadu to uvedla ERV Evropská pojišťovna.

Podle dat na delší pobyty do zahraničí s cestovní kanceláří vyjelo loni přes dva miliony Čechů, dvakrát více než v roce 2021. Loňských delších pobytů na vlastní pěst se uskutečnilo téměř 2,9 milionu, což odpovídá 88procenntímu nárůstu proti roku 2021. Je to nejvyšší číslo za dobu zveřejňování statistik ČSÚ od roku 2011, podotkla pojišťovna. Celkově byl podíl individuálních proti organizovaným (s cestovní kanceláří) cestám 58 proti 42 procentům. V roce 2019 to bylo 55 proti 45 procentům.

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska se letos vydá rekordní milion Čechů. Tamní vyfabulované cenové přirážky jim zjevně nevadí

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska míří rekordní milion Čechů. Tamní vyfabulované cenové přirážky jim nevadí

V letošním roce by poprvé v historii mohl na dovolenou do Chorvatska zavítat více než milion Čechů. Loni jich tam tak odjelo necelých 850 tisíc, což je po předcovidovém roce 2017 druhý nejvyšší počet. A nyní zatím tuzemské cestovní kanceláře hlásí o pětinu až čtvrtinu vyšší zájem o zájezdy do této destinace, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Češi zkracují dovolené

V roce 2022 podle dat uskutečnili Češi 33 milionů delších i kratších cest. Pětina z nich byla do zahraničí. Meziročně se počet zahraničních cest zvýšil více než dvojnásobně. V roce 2021, kdy byla pandemie, Češi vyrazili do ciziny na 3,2 milionu cest. Delších pobytů se loni uskutečnilo 13,3 milionu, z nich 5,3 milionu bylo do zahraničí. Čísla se tak dostávají na 40procentní podíl, který byl běžný v době před pandemií, uvedla ERV. Proti předpandemickému roku 2019 se počet delších zahraničních pobytů v roce 2022 zvýšil o tři procenta.

Průměrná délka delších pobytů se zkrátila z 8,5 na 7,7 dne. Takto nízký počet dnů podle ERV úřad naposledy zaznamenal v roce 2015.

Loni se také uskutečnilo 2,3 milionu služebních cest, což značí proti roku 2019 pokles o 56 procent. „Přestože u řady firemních klientů vidíme masivní návrat k osobním schůzkám, mnoho lidí stále využívá videokonference, které se naučili používat v době pandemie,“ řekl Vlastimil Divoký z ERV pojišťovny.

Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Letošní dovolená měla být poslední levná. Kvůli rostoucím nákladům a propadající se životní úrovni se pak z dovolené u moře měl opět stát luxus pro vybrané. Podle cestovních kanceláří je však situace jiná a Češi opět nakupují first minute zájezdy ve velkém. Ačkoli opět rádi minimalizují riziko kvůli možným problémům v příštím roce. 

Přečíst článek

Rekordní útraty

Průměrné výdaje za delší zahraniční pobyty se skokově zvýšily. Zatímco za ně v roce 2021 Češi v průměru zaplatili 14 306 korun, loni to bylo 16 030 korun, tedy meziročně o 12 procent více, upozornila ERV. Náklady na jeden den delšího pobytu v zahraničí Čechy vyšly na 1838 korun, o 22 procent více než v roce 2021. Výdaje za kratší zahraniční cesty, které trvají do tří dnů, meziročně klesly o 2,6 procenta, dodala.

Do Chorvatska loni na delší dovolenou podle dat vyrazilo 846 tisíc Čechů, tedy o 39 procent více než v roce 2021 a o 14 procent více než v roce 2019. Na své druhé místo se vrátilo Slovensko, které v minulém roce navštívilo dohromady 631 tisíc Čechů, do Itálie 519 tisíc. Fenoménem byly dovolené v Egyptě. Ten dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější letecké destinace. V roce 2022 tam vyrazilo rekordních 470 tisíc Čechů, což je dvakrát více než v roce 2019, poukázala ERV.

Mikulov

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Přečíst článek

video

Moje gastro cesta začala klinickou smrtí, říká gurmet Pavel Maurer

„Nejvíce, ze všeho co jsem kdy udělal, mě těší naše občanská iniciativa 3DUBY. Tu jsme s manželkou založili ještě s Martinou Navrátilovou v době, kdy se celý gastro nápad jen rozjížděl,” říká jedna z nejvýraznějších tváří české gastronomické scény Pavel Maurer. „Chtěl jsem, aby tady po mně něco zbylo. Zasazení stromů předcházela nehoda v Alpách, při níž jsem prožil klinickou smrt,“ uvedl v pořadu Značka: Osobně zakladatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand restaurant a oblíbené gastro události Prague Food Festival.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Cestovní kancelář Čedok loni meziročně více než zdvojnásobila tržby na přibližně pět miliard korun.

Čedok hlásí nejúspěšnější rok své existence. S pěti miliardami tržeb za 2022 má našlápnuto na ještě více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme