Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fialova vláda chce protlačit automatický růst platů učitelů. Mají brát 130 procent průměrné mzdy

Platy učitelů mohou vzrůst na 130 procent průměrné mzdy.
ČTK
 ČTK

Poslanci budou v nadcházejícím týdnu schvalovat celou řadu zákonů. Je mezi nimi také zavední automatického růstu platů učitelů. Ti by podle nového zákona měli automaticky pobírat 130 procent průměrné mzdy.

Reklama

Poslanci by měli příští týden schvalovat zákonné zakotvení výše platů učitelů. U vládní novely o pedagogických pracovnících vyvolala kontroverze úprava skupiny koaličních poslanců, podle níž budou mít ze zákona mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé mzdy v celém hospodářství jen učitelé.

Původní předloha stanovuje odměňování všech pedagogických pracovníků. S novým nastavením nesouhlasí školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují. Opoziční ANO minulý týden schvalování předlohy oddálilo, aby byla možná další jednání. Koalice na zúžení garance mezd jen na učitele trvá.

Dalibor Martínek: Když přidáme učitelům, zlepší se školství? Ne, jen budou mít učitelé víc peněz

Poslanec za ANO Ivo Vondrák vyslovil myšlenku, že když se přidá učitelům, bude to vlastně jeden z kroků k reformě školství. To je asi tak stejný myšlenkový přemet, jako kdyby se řeklo, že když přidáme ministrům, budeme mít lepší vládu.

Přečíst článek

Debata o České televizi i České poště

Poslanci budou pokračovat v závěrečném kole debaty o zapojení Senátu do výběru radních České televize a Českého rozhlasu.

Zapojení Senátu do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu a zpřísnění výběru navrhujících organizací se koalici nepovedlo prosadit prozatím ve třech dějstvích mimořádné schůze, kterou nechala k novele svolat. K hlasování Sněmovna nedospěje podle informací ČTK z opozice ani příští týden, byť mezi vládním táborem a ANO údajně vzniká dohoda na odkladu účinnosti předlohy. Mohla by nastat od října tak, aby nezasáhla do již zahájeného výběru nového generálního ředitele veřejnoprávní televize.

Řádná schůze Sněmovny bude pokračovat od úterního odpoledne. Ve středu odpoledne se poslanci mimořádně sejdou z podnětu opozičního hnutí ANO k diskusi o budoucnosti ztrátové České pošty, která po souhlasu vlády může zrušit skoro desetinu poboček. Tématem mimořádné schůze bude „selhání a neschopnost Víta Rakušana ve funkci ministra vnitra“. Zástupci ANO mu vyčítají například podle nich špatnou komunikaci s veřejností i se starosty a primátory ohledně dalšího působení pošty. Ke schválení návrhu programu schůze potřebuje opozice i koaliční hlasy. Vládní tábor je dosud u žádné opoziční mimořádné schůze nedodal.

Stanislav Šulc: Zrušte těch pošt daleko víc, prosím

Konec spekulací. Česká pošta odtajnila seznam poboček, které zavře. A člověku se jen chce říct, že to je prostě málo. A proč? Protože prostě Česká pošta se stala opravdu typickým molochem, který přestal plnit funkci a začal se starat hlavně o sebe sama.

Přečíst článek

Dvě procenta armádě?

Před schvalováním je také například uzákonění výdajů aspoň dvou procent hrubého domácího produktu na obranu a předloha o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání.

Zakotvení výdajů na obranu v rozsahu aspoň dvou procent hrubého domácího produktu stejně jako změny branné legislativy budou čelit návrhům opozičního hnutí SPD na zamítnutí. Předloha mimo jiné rozšiřuje možnosti obyvatel k zapojení do obrany Česka a upravuje odměňování vojáků v aktivní záloze. Ministerstvu obrany umožní využívat údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav.

USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů na modernizaci armády

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. Balík finanční pomoci ohlásil nový americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Přečíst článek

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v ČR zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vyplývá to z ankety mezi úřady a společnostmi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Učitelé se domohli vyšších platů. Kdy se my domůžeme lepší výuky?

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme